Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny11. 7. 2021 21:08

Nový zákon o bezpečnosti práce

Komora prosadila efektivní legislativu odpovídající 21. století

Ačkoliv je například výtahář primárně strojního vzdělání, potřebuje zasahovat i do elektroinstalace. To dosud možné nebylo, protože tito pracovníci zpravidla nemají příslušné vzdělání. Současnou překonanou praxi a další náležitosti výrazně změní zákon o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, který prošel parlamentem a na jehož podobě se výrazně podílela Hospodářská komora.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Mezi takzvaná vyhrazená technická zařízení patří plynová, elektrická, tlaková nebo zdvihací zařízení. Nový zákon přesně stanovuje podmínky jejich provozu včetně potřebné kvalifikace jejich obslužného personálu, což je klíčové pro všechna průmyslová odvětví. „Původní zákon a jeho prováděcí vyhlášky byly staré padesát let, což neodpovídalo technické úrovni dnešních zařízení, jejichž konstrukce a možnosti jsou nesrovnatelně sofistikovanější a logicky tak kladou i větší nároky na znalosti zaměstnanců firem,“ říká Radek Roušar, předseda Sekce pro vyhrazená technická zařízení HK ČR a člen představenstva Komory. Poslanci i senátoři vyslyšeli odborné názory podnikatelské veřejnosti a akceptovali pozměňovací návrhy připravené Sekcí pro vyhrazená technická zařízení HK ČR ve spolupráci se Státním úřadem bezpečnosti práce a s předkladatelem, tedy Ministerstvem práce a sociálních věcí. „Byť to na první pohled nevypadá, tento zákon je důležitý v podstatě pro všechny podnikatelské subjekty, protože se jich přímo dotýká, když stanovuje provozovatelům vyhrazených technických zařízení podmínky pro jejich provoz. Ty se po mnoha letech zpřesní a výrazně zefektivní,“ dodává Roušar.

Jaké novinky přinese právní úprava podnikatelům

Nová právní úprava je již součástí Sbírky zákonů, najdete ji jako Zákon 250/2021.

  • Jednoznačně vymezuje působnost Státního úřadu inspekce práce a Technické inspekce ČR jako pověřených organizací. V současnosti je situace v mnoha ohledech nepřehledná, podnikatelé se obrátí na jednu organizaci, která jim vydá stanovisko, aby následně druhá organizace v rámci kontroly vyslovila stanovisko zcela opačné.
  • V rámci činností na VTZ se podnikatelským subjektům vydávají oprávnění k činnosti na VTZ a fyzickým osobám, například revizním technikům, osvědčení. V současné době není možné pravost a platnost oprávnění a osvědčení zkontrolovat jinak než dotazem na Technickou inspekci ČR. Nová právní úprava zavádí povinnost tyto údaje poskytovat online na webových stránkách. Díky tomu bude kontrola mnohem jednodušší.
  • Nový zákon pro mnoho činností (například pro vydávání osvědčení a podobně) stanovuje lhůty, ve kterých je Technická inspekce musí vydat, nebo jinak rozhodnout, což doposud stanoveno nebylo. Q
  • Zákon přináší změnu ohledně odborné způsobilosti v elektrotechnice. Dle současné platné vyhlášky 50/1978 Sb. mohou pracovat na elektrickém zařízení pouze osoby s elektrotechnickým vzděláním, což je obrovský problém u mezioborových profesí. Např. výtahář musí být primárně strojního vzdělání, ale potřebuje zasahovat i do elektroinstalace, což nesmí, protože nemá příslušné vzdělání.
  • Stejný nebo obdobný problém je u nábytkářů, instalatérů a řady dalších oborů. Kupř. servisní technici jsou primárně automechanici, ale nově se musí zabývat i elektromotory, k čemuž ovšem nemají vzdělání. V současnosti se tento problém řeší tak, že danou činnost musí dělat dva lidé s různou kvalifikací. Nová úprava bude umožňovat osobám bez elektrotechnického vzdělání složit pro stanovené činnosti zkoušku a pracovat v rámci stanoveného rozsahu na elektrickém zařízení na základě profesní kvalifikace.

Značnou pomoc bude nový zákon, který by měl platit od druhé poloviny příštího roku, znamenat kupříkladu pro elektrotechnické firmy a podniky zajišťující odborné kvalifikace v tomto oboru. „Nový zákon vyhlížíme již dlouhou dobu. Nejvíce nás těší aktualizace legislativy pro další vzdělávání v elektrotechnice, zejména uznávání dílčích kvalifikací, což zjednoduší práci v těch odvětvích, která nejsou primárně zaměřená na práci s elektrickými zařízeními,“ uvedla Lenka Parýzková, jednatelka společnost LPE, působící v oblasti odborného vzdělávání elektrotechniků. Jednoduché elektroinstalace tak budou za daných podmínek moci vykonávat i další obory, což výrazně zefektivní a zpřehlední práci podnikatelů. Schválením zákona nicméně práce Hospodářské komory nekončí. Nový zákon sám o sobě nestačí a je nutné dopracovat celkem pět prováděcích nařízení vlády, kterými se stanoví konkrétní kritéria pro jednotlivé skupiny vyhrazených technických zařízení. Právě tato nařízení vlády jsou v podstatě důležitější než samotný zákon, který sám o sobě stanovuje jen obecný rámec povinností.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...