Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny11. 7. 2021 21:20

Podzim s covidem? Pokud nákaza zesílí, chce Komora zabránit lockdownu!

V posledním roce a půl byl maloobchod stejně jako průmysl, podnikání a různé sektory služeb zásadně zasažen dopady pandemie covid-19. Přes veškerou snahu o minimalizaci rizika nákazy, implementaci pandemických plánů a maximální míru ochranných opatření je provoz maloobchodu přímo závislý na efektivitě plošně přijímaných opatření týkajících se testování, očkování nejmladších ročníků či bezpečné letní turistiky.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Pokud by skutečně došlo po letní sezoně k eskalaci počtu nakažených, nelze podle Hospodářské komory postupovat plošnými uzávěrami jako na přelomu loňského a letošního roku. I proto Komora připravuje soubor pravidel pracovně nazvaných Podzim s covidem, kterým mimo jiné reaguje na nekonzistentní kroky a komunikaci vlády během koronakrize v letošním a loňském roce. Růst počtu nakažených nelze řešit pomocí dalšího ekonomicky zničujícího lockdownu, který by českou ekonomiku pravděpodobně poškodil mnohem více než předchozí uzávěry. Vzhledem ke snižujícímu se počtu nákaz nemocí covid-19 Hospodářská komora mimo jiné podpořila přerušení plošného testování ve firmách, což se od července také z rozhodnutí vládní koalice stalo. „Finanční prostředky by měl nyní stát radši alokovat na efektivní testování neproočkovaných osob, které se po dovolených vrací do homogenních pracovních kolektivů. Rizikem zůstávají především nové varianty viru. Vzhledem k riziku šíření nových variant bude klíčové zachovat nutnost PCR testování a karantén při návratu z rizikovějších oblastí,“ sdělil předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč. Zároveň je třeba rozšířit kapacitu na verifikaci dodržování karantény, například pomocí kontrolních telefonických hovorů a fyzických kontrol. Cílem by měla být kontrola minimálně 10 % izolovaných alespoň jednou za dobu trvání karantény. Vzhledem k současným trendům epidemie bude v červenci sedmidenní incidence téměř ve všech krajích na nízkých hodnotách. Také z tohoto důvodu skončí povinnost plošného testování ve firmách v regionech, které se dostanou pod hranici 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V rámci dobrovolného preventivního testování by však měli mít možnost nechat se otestovat všichni pojištěnci, a to dvěma antigenními testy a dvěma PCR testy za měsíc. „Pro další období je též zásadní, aby došlo k významnému posunu v kvalitě používaných antigenních testů. Cesta vydávání krátkodobých výjimek Ministerstva zdravotnictví se neukázala jako nejšťastnější. Od července 2021 by bylo žádoucí přejít na výhradní používání antigenních testů, které jsou schváleny na evropské úrovni, “ doporučuje Hlaváč.

Testování ve školách

Ačkoli jsou zdravotní dopady nemoci covid-19 u mladších věkových skupin nižší, testování ve školách zůstává důležitým pilířem epidemiologické strategie jakožto nástroj pro zachycení ohnisek nejen ve školách, ale také v rodinách a firmách. Tento fakt je umocněn tím, že evropské úřady zatím nepovolily administraci vakcín pro věkové skupiny pod 12 let. „U mladších ročníků nad 12 let je poptávka po očkování obecně nižší. Je tedy pravděpodobné, že v září stále nebude velká část žákovské populace proočkovaná a může se tak stát potenciálním zdrojem ohnisek pro šíření viru,“ dodává Hlaváč. Pro zabránění komunitního šíření tedy bude nutné žáky testovat pomocí PCR testů. Doporučená frekvence je jednou týdně v prvních dvou týdnech školního roku a následně jednou za dva týdny.

Reakce na epidemickou situaci

Při zhoršení epidemické situace nebo výskytu nových variant může být nutné obnovit krytí dýchacích cest i ve školách a na pracovištích. Toto opatření se v posledních měsících prokázalo jako efektivní. Oproti počátečním fázím epidemie, kdy nebyla dostatečná data ohledně přenosu, je třeba všem relevantním subjektům jasně komunikovat prioritu přenosu vzduchem oproti povrchům. Například je třeba zdůraznit školám, pracovištím a službám důležitost ventilace.

Pomoci může aplikace

Komora už na jaře představila řešení v podobě mobilní aplikace, která by pomáhala dodržovat a účinně vymáhat daná covidová pravidla. „Pro podnikatele je samozřejmě ideální scénář, kdy žádné covidové regulace neexistují. Pokud by je nicméně stát přece jen musel během podzimu zavádět, aplikace umožní jejich jednoduché zavedení, aniž by musely firmy zavírat své provozy,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Podnikatelské svazy a asociace sdružené v Hospodářské komoře disponují detailními manuály pro bezpečný provoz jednotlivých odvětví, které jsou schopny hygienické standardy zajistit i nad rámec doporučení státu. Podle Hospodářské komory však musí stát o podobná řešení projevit zájem a poskytnout potřebné datové podklady. „Stát si musí uvědomit, že pro firmy i veřejný sektor je mnohem efektivnější fungovat, byť za jasně daných pravidel, než čelit bezhlavému lockdownu. Stát nesmí ignorovat vůli podnikatelů přijmout samoregulační pravidla. Ukazuje se, že když dojde k otevřené spolupráci mezi státem a soukromým sektorem, je možné extrémně rychle zavést a spustit i složité systémy a opatření. Víme, jak využít dostupné digitální technologie, víme, jak upravit již používané aplikace. Máme dostatek digitálně zdatných lidí. Tam prostě nikde překážka není. Je nezbytné vytvořit mezi zákazníky a poskytovateli služeb místo bezpečí a důvěry,“ říká viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Očkování ve firmách – rychlá cesta z krize

Komora zároveň dlouhodobě iniciuje, aby stát stanovil jasná pravidla očkování proti covidu-19 ve firmách, které opakovaně v komorových šetřeních deklarovaly ochotu podávat vakcíny přímo ve svých provozech. Tento postup považuje za důležitý zejména s ohledem na co nejrychlejší proočkovanost české populace. „Máme za to, že zaměstnavatelé jsou svým pracovníkům lidsky mnohem blíže než například kampaň v novinách nebo televizním vysílání. A mohou to být právě podnikatelé, kteří k očkování motivují nejen své zaměstnance, ale i ostatní zaměstnavatele ve svém regionu. Je to důležité nyní, stejně jako pro přeočkování v horizontu 9 až 12 měsíců,“ dodává Ivo Hlaváč. Polovina podniků přitom zvažuje, že by své kapacity nabídla i pro očkování rodinných příslušníků zaměstnanců.

Přečtěte si článek: Plošné testování nesmí stát přenášet na zaměstnavatele.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...