Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny3. 3. 2022 13:54

Proč SWIFT nejspíš nebude královnou sankcí

Klíčovou součástí sankcí uvalovaných na Rusko má být odstřižení ruských bank od systému SWIFT. Odstřiženo bude pouze sedm bank. Jde tedy nejspíš o snahu nastavit odstřižení ruských bank od SWIFT tak, aby z pohledu Evropy hlavní obchodní tok, tedy dovoz uvedených surovin z Ruska, mohl probíhat dál. Bude tato sankce pro ruské hospodářství skutečně onou finanční atomovou bombou? 

Michal Skořepa Michal Skořepa autor

ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Foto: Shutterstock.com Proč je SWIFT jen hrou na sankce Foto: Shutterstock.com

Provoz na SWIFTu neustále roste, když se denní počet pokynů prošlých přes SWIFT loni přehoupl přes 40 milionů. SWIFT si můžeme představit třeba jako WhatsApp zaměřený na finanční transakce: je to komunikační síť, k níž se může připojit téměř kterákoli firma (připojeny jsou ale hlavně finanční instituce) a následně může komunikovat s ostatními připojenými. Zaslání zprávy ve SWIFT je tedy jen první, čistě komunikační či plánovací fází transakce. Na jejím základě se pak rozjede fáze druhá – tedy samotná platba.

Platbu ale komplikuje fakt, že vysílající banka velice často u přijímající banky nemá zřízen účet – každý vztah mezi dvěma bankami vyžaduje skutečně důvěru a důkladné vyjednávání, a bank je po světě obrovská spousta – a ve smyslu platebního styku se tyto dvě banky velice často jaksi neznají.

Vysílající banka musí v takovém případě vymyslet SWIFT zprávu tak, aby mezi sebe a přijímající banku zařadila ještě nějakou společnou známou, takzvanou korespondenční banku, u níž má účet vysílající banka a která má účet u přijímající banky. V těch nejsložitějších případech může být nutno vytvořit dokonce celý řetězec hned několika bank, kde se vždy jedna zná s tou následující. Roli korespondenčních bank hrají obvykle velké ústavy, přes které chodí mnoho takových mezinárodních plateb, takže se jim vyplatí otevřít si účty u velkých bank v jiných zemích po světě.

Odstřižení přijímající banky od SWIFT neznamená nic víc než to, že vaše vysílající banka najednou není schopna přijímající bance a potřebným korespondenčním bankám poslat zprávu o vámi zamýšlené platbě. V takovém případě je nutno platbu naplánovat a se všemi dohodnout nějakou jinou cestou. Nabízí se třeba telefon, email, nebo dokonce onen už zmíněný WhatsApp.

Kouzlo SWIFT je ale v tom, že s jeho využitím je plánování plateb pro všechny zúčastněné nesrovnatelně komfortnější: jednodušší, bezpečnější, důvěrnější, spolehlivější, přijatelnější z pohledu archivování, zpětné kontroly pro potřeby auditu, bankovní regulace nebo třeba případného policejního vyšetřování a podobně. Ruští bankéři a politici si jsou těchto výhod samozřejmě dobře vědomi, a tak poté, co Rusku již jednou – v roce 2014 po anexi Krymu – hrozilo odpojení od SWIFT, začala ruská centrální banka budovat místní verzi SWIFT. Výsledek známý pod zkratkou SPFS sice funguje v různých ohledech hůř, ale co je zásadní: v současnosti už je na něj napojeno i několik bank z jiných zemí včetně Švýcarska a Německa. A vedle toho existuje domácí obdoba SWIFT také v Číně, známá jako CIPS, a i ta už není tak úplně domácí: je do ní zapojeno mimo jiné kolem dvou desítek bank z Ruska.

Z uvedeného plynou hned čtyři základní varianty, jak se ruský bankovní sektor může do značné míry vyhnout dopadu odstřižení části jeho bank od SWIFT: banky, které přišly o možnost provádět platby přes SWIFT přímo, mohou vyjednat otevření účtu ve svůj prospěch u těch ruských bank nebo jiných finančních institucí, které o tuto možnost nepřišly (půjde to rychle, protože o přístup do SWIFT přijdou hlavně velké, dobře etablované ruské banky a protože bude politický tlak na hladké provedení celé operace. Mohou také začít platby chystat přes SPFS nebo CIPS, případně organizovat platby některým způsobem na koleně – email a podobně.

Možnosti řadím podle rostoucí celkové nepřitažlivosti, složitosti, zdlouhavosti, nákladnosti a rizikovosti pro ruskou banku odstřiženou od SWIFT nebo pro její protistranu nebo pro obě.

Přinejmenším první možnost je relativně velmi snadná a rychlá; hlavním – a nejspíš vcelku rychle řešitelným – omezením v jejím případě bude kapacitní schopnost ruských bank nadále zapojených do SWIFT zpracovávat pokyny od ruských bank, které se ocitnou mimo SWIFT.

Pokud tedy bude přístup do SWIFT zachován aspoň jedné větší ruské bance, nepůjde o skutečnou atomovou sankci, nýbrž jen o hru na ni. Diváky jsou v tomto případě hlavně evropští voliči, kterým chtějí jejich vlády zřejmě ukázat na jedné straně bojovnost, ale na druhé straně je nechtějí připravit o teplo v obývácích a o zaměstnání ve firmách dovážejících z Ruska významné vstupy.

Články autora Michal Skořepa

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...