Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny1. 4. 2022 06:35

Představujeme nejlepší český nábytek roku

Asociace českých nábytkářů předala v poslední březnový den v rámci zahájení jarního veletrhu FOR INTERIOR svá tradiční ocenění a představila i statistická data týkající se výroby, importu, exportu a trhu s nábytkem v České republice za rok 2021.

Valerie Saara autor

Foto: AČN Komoda STELA – designér Petr Šebela, výrobní společnosti TRIANT Foto: AČN

Negativním faktem pro české výrobce je skutečnost, že došlo k další ztrátě na tuzemském trhu. Pozitivní je, že díky exportu byly české firmy schopny tento propad eliminovat. Výrobní firmy v ČR exportují dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU, ale také do USA, což je pro české výrobce nábytku čtvrtý nejdůležitější trh. „Na podzim loňského roku jsme očekávali, že i přes koronavirovou nákazu, budou výsledky produkce nábytku v roce 2021 úspěchem. Očekávali jsme, že hodnota výroby dosáhne 54 mld. Kč. Co do objemu výroby se tento předpoklad bohužel nepotvrdil. Nicméně i tak, hodnota vyrobeného nábytku v loňském roce zaznamenala rekord, a to 52 mld. Kč. Zároveň se ovšem navýšila hodnota importu na 29,8 mld. Kč. Exportní hodnota narostla na 39,57 mld. Kč,“ komentuje výsledky Tomáš Lukeš, tajemník Asociace českých nábytkářů.

Nábytek roku 2022 – oceněné výrobky

Domácí pracoviště CARTAGENA – design Joop Bos, výrobní společnost HON

Cartagena představuje funkčnost a moderní design vhodný do bytu i kanceláře. Domácí pracoviště, jehož součástí je výškově stavitelný stůl, respektuje pravidla ergonomie a jeho uživatel ocení zejména přizpůsobení správné výšky pracovní desky rozdílným postavám i možnost provést rychlou změnu a pracovat ve stoje. Sklopná deska stolu šetří prostor a nepřekáží, pokud není pracoviště používáno. Správné osvětlení pracovního stolu je zajištěno LED světlem umístěným ve spodní části police. Variabilní modulový systém si najde své místo v mnoha interiérech. Do stylových kanceláří je možné použít více typů modulů a vytvořit praktickou dělicí stěnu, kterou lze přeorganizovat podle aktuálních potřeb. Multifunkční stěna nabízí jak úložné prostory, tak plochy pro vystavení dekorativních předmětů, knih a dalších věcí. Barvu kovu a dekory dřeva si zákazník může zvolit ze široké nabídky barev a materiálů tak, aby vyhovoval ladění interiéru.

Odkládací stolek TRIANGLE – design Kateřina Dohnalová, výrobní společnosti Dřevotvar družstvo

Design odkládacího stolku byl vytvořen mladou designérkou Kateřinou Dohnalovou, která se při jeho návrhu nechala inspirovat jednotlivými částmi stromu. Stolek je vyroben z masivního dubového dřeva, díky jehož neopakovatelné kresbě je každý kus originálem. Kolíkové spoje a lepená konstrukce zajišťují, že přírodní vzhled není narušen žádným viditelným kováním. Celkový dojem stolku je umocněn jedinečnými tvary, promyšlenými detaily a matnou povrchovou úpravou. Konstrukce je řešena tak, aby bylo možné stolek postavit do volného prostoru nebo přisunout k sedacímu nábytku.

Soubor sedacího nábytku CLOUD – design Martin Beinhauer, výrobní společnosti FORM

Cloud je soubor sedacího nábytku pro lobby, recepce a další. Malý počet prvků nabízí nespočet variací použití. Měkké tvary sedadel levitují na subtilních kovových podnožích, do kterých jsou tu a tam vetknuta opěradla, případně i clonící zástěny-paravány. Podnože umožňují vzájemné napojování a mohou nést i odkládací plochy stolků. Napojování podnoží, stejně jako kombinace prvků, nabízí mnoho variant. Výběr čalounění i ostatní provedení lze dohodnout případ od případu.

Kolekce RENDEZVOUS – design Lucie Koldová, výrobní společnosti FORM

Jemné křivky potkávajících se ploch se slévají v kompaktní a odolný celek, který byl navržen s ohledem na zátěž provozu hospitality. Design zvýrazňuje půvab a ladné tvarování překližkových lamel a vyrůstá z výrobního know-how firmy. Kolekce Rendezvous zahrnuje klasickou židli i čalouněnou variantu, stůl, křeslo a konferenční stolek, všechno se stejným principem spojování.

Židle TRIVI TR-126W – design Martin Foret, výrobní společnosti LD Seating

Židle TRIVI vznikla ve spolupráci LD Seating s mladým českým designérem Martinem Foretem. Spojuje v sobě maximální lehkost designu, komfort a spolehlivost. TRIVI trochu klame vzhledem. I když působí odlehčeně, její konstrukce je navržena pro dlouhodobé intenzivní používání. Hodí se proto do kaváren a jiných veřejných prostor. Designový sedák i opěradlo ze světlé nebo černě mořené dubové dýhy mají ergonomický tvar, který slibuje pohodlné sezení. Martin Foret ke spolupráci říká: „S firmou LD Seating jsme si sedli. Při tvorbě mi dali volnou ruku i zázemí, kde jsme společně mohli testovat prototypy i úplně první židle“.

Kolekce křesel WINX Lounge – design Kai Stania, výrobní společnosti RIM CZ

Křesla, ze kterých se nechce vstát. Zaujmou elegantními tvary, které zapadnou do různorodých komerčních i privátních prostor. Vyšší i nižší verze navazuje na konferenční křeslo Winx. Celou kolekci RIM CZ oblékli do nové ekologické tkaniny a doplnili ji čtyřramennou, pérovou a dřevěnou podnoží.

Komoda STELA – designér Petr Šebela, výrobní společnosti TRIANT

Komoda z kolekce Stela vznikla podle návrhu designéra Petra Šebely. Přináší kombinaci jemného elegantního stylu a masivního dubového dřeva. Zaoblené křivky působí příjemně a jsou bezpečné i v domácnostech s dětmi. Specialitou komody je tvarování čelních dvířek, které jsou zaoblené nejen v rozích, ale i do prostoru. Tohoto plastického tvaru je dosaženo opracováním MDF desky na CNC. Dvířka jsou lakována čtyřmi vrstvami polomatného laku. Na masivní dubové části komody je použit hluboce matný bezbarvý lak, který je namíchaný tak, aby zůstala zachována přirozená struktura dřeva i pohled i dotek.

Partneři ocenění

ABF • Blum • Démos trade • DUET CZ • Dřevozpracující družstvo • Egger CZ • KRONOSPAN CR • MA-DONA • REHAU • ŠPINAR – software • Textilní zkušební ústav • www.nafirmy.cz

Veřejnost bude mít po veletrhu další možnost seznámit se s úspěšnými českými nábytkáři a nejnovějšími trendy v interiéru již 21.–23. dubna na brněnském výstavišti na veletrhu MOBITEX. Souběžně se konají také Stavební veletrh Brno a veletrh Dřevo a stavby Brno, kde budou k vidění novinky v oblasti staveb.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...