Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny6. 5. 2022 10:14

Křetínský a Tkáč posílají DoDo na zahraniční trhy

Technologicko-logistická společnost DoDo Group, která se dlouhodobě zaměřuje na B2B logistiku poslední míle, získává v rámci investičního kola Series B svou dosud největší investici. S rychlejší expanzí do zahraničí rostoucí firmě pomohou investice ve výši 1,5 miliardy korun od investorů v čele s EC Investments Daniela Křetínského a zakladatelem J&T Capital Partners Patrikem Tkáčem, kteří v logistické firmě Michala Menšíka navýší svůj minoritní podíl. Výrazná majorita zůstává V-Sharpu Michala Menšíka.

Michal Marek autor

Foto: DoDo Tvůrce startupu a majoritní vlastník Michal Menšík Foto: DoDo

Firma chce s nabytými prostředky výrazně posílit svou prezenci v byznysově klíčovém regionu DACH, expandovat do jižní Evropy, a kromě toho také dále posilovat svou pozici jedničky v last-mile logistice na trzích, kde je firma již etablována. Prostředky pomohou také dalšímu rozvoji vlastní data-driven logistické platformy DoDo.

DoDo má za sebou velmi úspěšný rok, během kterého se mu podařilo takřka zdvojnásobit svůj roční obrat a firma se tak poprvé přiblížila miliardovým tržbám. Technologicko-logistická firma se svými více než 2 tisíci kurýry napříč sedmi evropskými zeměmi rozvezla na 4 miliony zásilek. Cílem DoDo pro letošní rok je přibližně 2násobně navýšit roční obrat na 2 mld. korun, přičemž v roce 2022 by již mělo být podstatným tahounem růstu právě zahraničí.

Investoři v čele s Křetínským a Tkáčem v následujících dvou letech v DoDo proinvestují 60 milionů eur, přičemž svůj minoritní podíl v DoDo navyšují skrze entitu MFresh Holding, jejíž součástí je rovněž investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Majorita zůstává skupině V-Sharp Michala Menšíka, který zastává pozici CEO DoDo Group. DoDo nainvestované prostředky využije na budování provozních i obchodních týmů napříč trhy, primárně v západní a jižní Evropě, přičemž ambicí DoDo je si dlouhodobě držet pozici jednoho ze tří největších last-mile operátorů napříč evropskými zeměmi.

„Investice do DoDo je pro nás atraktivní ve více ohledech, přičemž tím hlavním je fakt, že firma zajímavým a inovativním způsobem propojuje last-mile logistiku s retailem, což jsou oblasti, do kterých v rámci širší skupiny EP Corporate Group významně investujeme. Díky know-how týmu DoDo a šíři našeho portfolia věřím, že se nám do budoucna podaří spolupracovat na dalších zajímavých společných projektech,“ přibližuje Branislav Miškovič z EC Investments.

DoDo

Firma spadající do fondu V-Sharp funguje v rámci segmentu B2B jako vysoce efektivní, spolehlivé tailor-made řešení logistiky poslední míle. Startup DoDo, který aktuálně operuje se zhruba 2 000 kurýry a 1 250 automobily, působí prakticky ve všech větších městech České republiky. Svoje služby již ale startup rozšířil i do sousedního Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska či Bulharska.

DoDo je zároveň vysoce flexibilní osobní asistenční a kurýrní služba, která je na základě objednávky pomocí SMS nebo Facebook Messengeru schopna zajistit okamžitou pomoc s takřka jakýmkoli problémem – ať se jedná o dovoz čerstvé pizzy, nákup kancelářských potřeb, vyzvednutí obleku z čistírny či podání zásilky na poště.

Prostředky budou kromě expanze využity také na další vývoj vlastní data-driven logistické platformy, která se stará o plánování tras, dokonalé vytěžování vozidel ve flotile, ale třeba také o komunikaci s koncovým zákazníkem. Logistická platforma GAIA je pro firmu stěžejní rovněž v rámci technologických inovací v čele s čím dál lepší predikcí poptávky, nebo při implementaci nových logistických modelů, které umožňují činit doručování ještě udržitelnějším, a to například skrze koncentraci zásilek napříč jednotlivými byznysovými streamy do mikrozón uvnitř měst. Do vývoje své platformy DoDo investovalo již stovky milionů korun.

„DoDo ze startupu vyrostlo v šampiona svého oboru a netajíme se ambicí dále pokračovat do evropské první byznysové ligy. Máme skvělou službu, se kterou jsme doma i v zahraničí obstáli i u těch největších a nejnáročnějších zákazníků z řad nadnárodních řetězců, a to i v logisticky extrémně náročném segmentu rozvozu potravin, kde rozvážíme pro hráče jako Košík.cz, Tesco, Penny a další. Nyní je čas využít náš technologický náskok i provozní schopnosti a začít zaběhlé standardy v doručování na poslední míli měnit i na dalších evropských trzích. Věřím, že jsme pro naše ambiciózní cíle našli ty nejlepší možné partnery, kteří mají s budováním byznysu s celoevropským zásahem bohaté zkušenosti,“ nastiňuje ambice firmy Michal Menšík, CEO DoDo Group.

Články autora Michal Marek

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...