Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny27. 3. 2024 06:54

Čeští investoři cíli na střední a východní Evropu

Purple Ventures spouštějí svůj druhý fond, otevírá se i externím investorům

Skupina Purple, za kterou stojí trojice zakladatelů David Kašper, Jakub Nytra a Filip Řehoř, spouští svůj druhý venture kapitálový fond. Zaměří se především na nadějné mladé firmy z regionu střední a východní Evropy, kterým bude pomáhat prorazit ve světě. Purple Ventures si v rámci nového fondu kladou za cíl investovat přes 40 milionů eur, tedy více než miliardu korun, přičemž fond je, na rozdíl od toho prvního, otevřen i externím investorům.

Michal Marek autor

Foto: Purple Ventures Tým českých investorů Purple Ventures Foto: Purple Ventures

Představením nového venture kapitálového fondu skupina Purple navazuje na úspěchy svého prvního fondu, který od svého spuštění v roce 2018 zainvestoval do firem jako Hedepy, Impact Hub, Tatum, Campiri, VOS.Health, Choice QR, nebo KardiAI, a prozatím tak navýšil hodnotu vložených peněz o zhruba 70 %.

„V rámci Purple Ventures jsme v uplynulých šesti letech dokázali identifikovat celou řadu nesmírně zajímavých firem, které nejenže přišly s řešením reálného problému, ale dokázaly představit také funkční obchodní model a schopnost svůj byznys globálně škálovat. Dobře ale vidíme, že potenciál trhu je násobně větší a že s pomocí externích financí můžeme dosáhnout na mnohem více zajímavých příležitostí. S počtem zainvestovaných firem samozřejmě roste i šance na to, že trefíme řadu startupů, které významně znásobí svou hodnotu a zároveň přispějí ke konkurenceschopnosti a blahobytu střední Evropy. A právě proto fond otevíráme externím partnerům,“ popisuje Jan Staněk, spoluzakladatel a vedoucí partner Purple Ventures.

Externí kapitál pomůže Purple Ventures postavit dostatečně velké a diverzifikované portfolio a zároveň významně zvýší šanci dosahovat vytyčených cílů – identifikovat zajímavé firmy v perspektivním regionu CEE, pomoci jim dostat se do první světové byznysové ligy a zároveň tak přiložit svou ruku k dílu při rozvoji ekonomik našeho regionu. Samotná skupina Purple do fondu jakožto „anchor investor“ vkládá přibližně 14 milionů eur vlastních prostředků.

„V rámci našich investic se chceme zaměřovat na zakladatele a týmy, které mají vazbu k regionu střední a východní Evropy. CEE je region se srovnatelným ekonomickým výkonem jako například Benelux, Skandinávie, Jižní Korea nebo Kanada. V růstu navíc již překonává západní Evropu a další výhodou je široká základna technických, inženýrských talentů. Vezmeme-li v potaz také aktuální ekonomický cyklus, kdy se významně propadla likvidita na trhu rizikových růstových investic, vidíme nyní obrovskou příležitost, kterou si nechceme nechat ujít,“ doplňuje Jan Davídek, partner fondu.

Se 40 miliony eur chtějí Purple Ventures zainvestovat zhruba do 60 firem v rané fázi vývoje (pre-seed a seed), přičemž jednat se má primárně o firmy s vlastním softwarovým řešením, které mají globální ambici a často již generují první příjmy. Hlavními okruhy zájmu nového fondu jsou segmenty digitálního zdraví, moderní energetiky, tzv. creator economy, informační bezpečnosti, vzdělávání a e-commerce. Důležitým parametrem výběru startupu je pak také to, zda razí purpose-driven přístup, tedy jak jsou jeho zakladatelé odhodláni svým konáním přispívat k rozvoji společnosti jako celku.

Spoluzakladatelé finanční skupiny Purple začali v rámci fin-techu podnikat v roce 2007. Od té doby skupina z nuly postavila několik regulovaných brokerů pro obchodování na finančních trzích, platební instituci a venture kapitálový fond s vlastním kapitálem a investicí do více než třicítky subjektů. V roce 2018 vznikla také charitativní organizace Purple Foundation, která vybírá nadace a pravidelně je podporuje částí ze svých zisků. K dnešnímu dni již Purple Foundation darovala přes 20 milionů korun. Ambicí nově spuštěného fondu je během následujících 24 měsíců nabrat avizovaných 40 milionů eur a zároveň zahájit první investice. První divestice a exity jsou pak plánovány po roce 2028.

Články autora Michal Marek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...