Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny8. 6. 2022 08:41

Poptávka po kancelářích v Praze zase roste

Colliers, přední společnost poskytující diverzifikované profesionální služby v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic, zveřejnila průzkum pražského kancelářského trhu za 1. čtvrtletí 2022. Dle něj došlo k dalšímu nárůstu neobsazenosti, která se zvýšila plošně napříč celou Prahou. Hrubá realizovaná poptávka však zaznamenala meziroční nárůst o 44 %, a vrátila se tak na předpandemickou úroveň.

Kamil Pittner autor

Foto: Colliers Kancelářský trh v Praze zaznamenává rostoucí poptávku Foto: Colliers

Nárůst cen v rámci celého města je stále citelný zejména u projektů ve výstavbě, a to především kvůli rostoucím nákladům na materiál a stavební práce.

Rekordní objem hrubé realizované poptávky

První čtvrtletí letošního roku bylo velmi úspěšné zejména z hlediska hrubé realizované poptávky. S celkovou plochou 135 600 m2 se jednalo o nejvyšší objem, jaký byl kdy v prvním kvartále zaznamenán. „Meziroční nárůst o 44 % ukazuje, že jsme se vrátili na úroveň před pandemií a zdá se, že poptávka po kancelářích není dlouhodobě nijak dotčena,“ říká Josef Stanko, analytik společnosti Colliers. Téměř 40 % čisté realizované poptávky, která činila 75 700 m2, směřovalo do Prahy 8, což potvrzuje, že Karlín a jeho okolí jsou stále nejvyhledávanějšími lokalitami. Následujícími nejvyhledávanějšími obvody byly Praha 1, 4 a 5.

Růst neobsazenosti a nízký zájem o podnájmy

I navzdory růstu poptávky došlo v prvním kvartále letošního roku k dalšímu nárůstu neobsazenosti, která se zvýšila o 60 bazických bodů na 8,4 % a celkem představuje 315 300 m2. Neobsazenost se v posledních čtvrtletích zvýšila plošně v celém městě, ta největší se však nachází na území Prahy 4 s podílem cca 24 % na celkové neobsazenosti. „Dílčí trh vnitřního města je sice celkově mírně nad průměrem, nicméně právě tato oblast představuje až 56 % celkového trhu a většina nemovitostí třídy A leží zde. Současnou úroveň neobsazenosti lze tedy i nadále považovat za zdravou,“ říká Josef Stanko. Zároveň se dle něj zmenšil trh podnájmů, který aktuálně nabízí přibližně 59 800 m2, což představuje přibližně 1,6 % takzvané šedé neobsazenosti. „V souladu s obecným trendem na trhu není o podnájmy takový zájem. Mnoho jednotek nabízených k podnájmu bylo z trhu staženo a jejich celková nabídka se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížila o 24 %,“ vysvětluje Josef Stanko.

Nájemné i nadále roste

Nejvyšší dosažitelné nájemné v Praze navázalo na vývoj z minulého čtvrtletí a vzrostlo o dalších 50 centů. Nyní se tak pohybuje v rozmezí 24,00 až 24,50 eur. Nárůst cen v rámci celého města je stále citelný zejména u projektů ve výstavbě, a to především kvůli rostoucím nákladům na materiál a stavební práce. Nejlepší kancelářské lokality ve vnitřním městě jsou nabízeny za 16,00 až 18,00 eur a nejlepší lokality na okraji města se cenově pohybují na úrovni od 13,50 do 15,00 eur. Cenový rozdíl mezi vnitřním a vnějším městem se však bude brzy stírat s některými připravovanými projekty v hraničních lokalitách, jako jsou Hagibor, Radlice a Roztyly. Čisté efektivní nájemné je stále výrazně nižší a s rostoucí neobsazeností museli někteří pronajímatelé a developeři výrazně zvýšit své nabídky. To může vést k tomu, že čisté efektivní nájemné bude ve výsledku až o 25 % nižší, než je původní nominální hodnota.

Seznam projektů na příští roky se rozšiřuje

Nabídka moderních kancelářských prostor v Praze je omezená a v dohledné době se nedá očekávat žádný developerský boom, spíše naopak. Může za to zejména válka na Ukrajině, růst cen, nedostupnost stavebních materiálů i stavebních dělníků a růst úrokových sazeb. Navzdory všem nejistotám a komplikacím se však stávající projekty posouvají a seznam projektů na příštích pět let se rozrůstá. Trh žije poptávkami po pronájmech a aktivita se stupňuje s koncem prvního pololetí. „V důsledku slabé výstavby zůstane trh i nadále vyvážený mezi pronajímateli a nájemci, respektive bude spíše nakloněn pronajímatelům. Nájemci nebudou mít dostatečnou možnost výběru nových budov v populárních lokalitách a budou svoje nájemní smlouvy prodlužovat ve stávajících budovách,“ říká Petr Žalský, vedoucí kancelářského oddělení ve společnosti Colliers, a dodává: „Výrazný nárůst neobsazenosti neočekáváme, naopak by situace mohla developery pobídnout k výstavbě kvalitních produktů v žádaných lokalitách, po kterých je ze strany nájemců více a více hledících na kvalitu a udržitelnost budov stále zájem.“ 

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Vědí, ale nepřipravují se

„Výsledky průzkumu nás překvapily. Odhalily, že připravenost na...

Ale právě v tom je ta šance. „ESG je...

A jak tedy průzkum zrealizovaný BDO Hungary dopadl? Naprostá...

„Důvodem je také více peněz na investice a také...

Ačkoli si firmy jsou vědomy potřeby udržitelného fungování,...

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Analýzy
Retail se těší na lepší časy

„Zpráva hodnotí uplynulý rok 2023 a nastiňuje výzvy...

Podle publikované zprávy by se tento negativní trend...

„Je zásadní zdůraznit, že současné trendy a proměna...