Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny20. 7. 2022 14:50

Applifting povede vývoj aplikací pro gigant Telus

Pražské vývojářské studio Applifting povede pro Telus Health, healthtechovou divizi kanadské telekomunikační společnosti Telus, vývoj celého technického řešení aplikací. Strategické partnerství v hodnotě 12 milionů dolarů ročně přinese dálkový monitoring pacientů, virtuální sestřičku a také integraci sdílených lékařských záznamů do národních pacientských registrů a vládních systémů.

Tomáš Gajdošík autor

Foto: Applifting Telus a Applifting – Damon Ramsey s Vráťou Kalendou Foto: Applifting

Obě společnosti spojí své týmy v karlínských kancelářích Appliftingu, které se rozšíří o celé další patro. V následujících dvou letech se na tomto projektu počítá se vznikem 70 nových pracovních pozic. Vývoj healthtech softwaru není pro Applifting novinka. Již v roce 2013 vyvinuli aplikaci pro mezinárodní program výměny orgánů FOEDUS.

Pražská softwarová firma Applifting zahájila spolupráci s kanadskou technologickou společností Telus. Cílem spolupráce v hodnotě 275 milionů korun ročně je digitalizovat zdravotnictví v Kanadě. Jde o vývoj systému vzdáleného monitoringu pacientů, virtuální sestřičky a integraci sdíleného registru lékařských záznamů a vládních systémů. Čeští vývojáři tím navíc získají potřebné know-how, jak tento sektor digitalizovat i u nás. Tato spolupráce otevírá poptávku po desítkách nových kolegů v oblasti IT a vývoji softwaru v karlínských kancelářích, které se nově rozšiřují o další patro. Prvních několik desítek vývojářů bude alokováno z hotových projektů, další desítky časem doplní noví applifteři.

Hlavní body spolupráce

● Vzdálený monitoring

Umožní lékařům pomocí aplikace na dálku a v reálném čase sledovat tělesné a životní funkce svých pacientů. Tím se otevře možnost vzdálené léčby snadných případů. Lékaři se tak budou moci v ordinacích soustředit na obtížné případy. Aplikaci budou moci lékaři předepisovat tak, jak jsou dnes zvyklí u běžné medikace.

● Virtuální sestřička

Chatbot s virtuální asistentkou přinese do ordinací automatizaci procesu objednávání pacientů na kontrolu nebo konzultaci. Lékařům a sestrám tím ušetří práci a drahocenný čas, který mohou věnovat samotné péči o pacienty.

● Národní pacientské registry

Nabídnou systém sdílení lékařských záznamů napříč zdravotnickými zařízeními. Tím lékařům odpadne potřeba každému pacientovi zakládat novou kartu. Pacientské informace budou sdílené a přístupné všem lékařům. Ti tak uvidí kompletní pacientovu anamnézu a budou moci aplikovat adekvátní léčbu.

„Applifting jsme zakládali s myšlenkou měřitelné pomoci lidem a světu. Proto se s radostí pouštíme do healthtechových projektů. Už v roce 2013 jsme programovali FOEDUS, takže v rámci oboru víme, do čeho jdeme. I tak je ale spolupráce s Telusem o několik úrovní výše. Celkový objem zakázky z nás efektivně vytvoří healthtechovou společnost, která se bude velkou měrou přímo podílet na záchraně životů,“ shrnuje novou spolupráci Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO Appliftingu.

„Kromě obrovské výzvy pro nás tato spolupráce bude znamenat rozšíření kanceláří o celé jedno patro a největší nábor v historii firmy. Jen letos budeme muset na projektu obsadit 30 pozic a do dvou let, podle náročnosti, dalších zhruba 40. Na projektu s týmem Telusu bude spolupracovat česká i londýnská pobočka Appliftingu,“ popisuje nutné personální změny Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO Appliftingu.

Ke spolupráci obou firem došlo přes síť zahraničních kolegů a expatů v Appliftingu, kteří povědomí o společnosti rozšířili do Kanady. Vedení společnosti Telus zaujalo produktové portfolio a know-how Appliftingu, ale i jeho tyrkysové fungování, patrné ve svobodě všech applifterů, v ploché organizační struktuře nebo v transparentních platech. Lákavou pro Telus byla i obecná filozofie Appliftingu založená na smysluplnosti, zlepšování světa díky moderním technologiím a důrazu na práci s pozitivním vlivem na okolí.

Applifting

České vývojářské studio, které vytváří software a aplikace na míru pro přední tuzemské i zahraniční společnosti. Podle žebříčku Deloitte Fast 50 za rok 2020 jde o osmou nejrychleji rostoucí firmu v České republice a 22. ve střední Evropě. Applifting stojí na unikátním principu naprosté otevřenosti. Každý applifter může ovlivňovat směřování firmy i výběr projektů. Všichni navzájem znají výši svých platů a vědí, co musí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli. Také proto patří mezi tzv. tyrkysové firmy, pro něž je na prvním místě spokojenost zaměstnanců a klientů, zisk je pouze nástrojem pro dosahování vyšších cílů. Mezi hlavní klienty studia patří Jablotron, Komerční banka a mateřská společnost České spořitelny Erste Group. Applifting vznikl v roce 2014 jako garážový projekt Filipa Kirschnera a Vratislava Kalendy a od té doby se rozrostl na více než 150 pracovníků.

„Jsme odhodláni budovat a dodávat inovativní, perspektivní zdravotnická řešení, která revolučním způsobem změní zkušenosti se zdravotní péčí pro miliony lidí v Kanadě i v zahraničí. Applifting bude klíčovým partnerem při řízení této vize a jsme nadšeni z možností, které naše spolupráce umožní,“ komentuje spolupráci Damon Ramsey, CMIO a VP Telusu.

„Přes síť expatů Nikolaye Barbariyskiyho, našeho guru, se jméno Applifting dostalo až do Kanady. Po krátkém oťukávání k nám přijel Damon Ramsey, CMIO a VP Telusu, se kterým jsme si okamžitě sedli. Museli jsme ale přesvědčit i board. Damonovi se líbila filozofie firmy a tyrkysovost, kterou by chtěli zavést i v Telusu, takže spolupráce bude proudit oběma směry. Budeme spolupracovat a vzájemně se od sebe učit,“ rozvádí Kalenda.

Potenciál a budoucnost healthtechu

Vývoj technologií postupuje rychle kupředu, avšak adaptace v různých odvětvích není dostatečně svižná, příkladem je například právě zdravotnictví. Měření tepu, dechové frekvence, bdělost a další funkce chytrých hodinek skrývají obrovské potenciální využití v medicíně. Práci a čas zdravotnickému personálu dokáže ušetřit i vzdálené pozorování tělesných funkcí pacienta nebo sdílené registry lékařských záznamů. V tomto směru jde v čele pokroku digitalizace například Německo, kde tyto nové technologie začínají být integrovány do zdravotnictví. Telus podobnou revoluci plánuje zahájit v Kanadě. V Česku k širokému rozšíření med-techových aplikací zatím nedošlo. Karlínský Applifting se díky tomuto projektu stává společností, která se na technologickou revoluci ve zdravotnictví připravuje. „I když už nějaké legislativní kroky v Česku probíhají, od realizace jsme u nás zatím daleko. Doufám, že prací na tomto projektu upozorníme na význam tohoto odvětví a podaří se nám usnadnit práci lékařům a sestrám a ušetřit jim čas, který mohou věnovat záchraně životů. Zároveň tím zvýšíme povědomí o dovednostech českých vývojářů,“ uzavírá Kalenda.

Články autora Tomáš Gajdošík

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...

Pohled z praxe
Prestižní ocenění pro Lázně Luhačovice

Ocenění převzal generální ředitel Ing. Jiří Dědek: „Ocenění...

„Příkladem je naše dlouhodobá péče o přírodní minerální...