Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny7. 9. 2022 09:51

Česká HAIDi pomáhá v první rakouské nemocnici

Česká technologická společnost Datlowe, využívající datovou analytiku v nemocnicích ke zlepšování prevence nemocničních infekcí, proráží do Rakouska. Po implementaci technologie HAIDi ve Fakultní nemocnici Trnava se tak jedná o druhou hranici, kterou Datlowe překonalo.

Tomáš Gajdošík autor

Foto: Datlowe Umělá inteligence v českém řešení pomáhá v rakouské nemocnici Foto: Datlowe

Technologie HAIDi, jež v nemocnicích interpretuje za pomoci algoritmů umělé inteligence a strojového učení data zdravotnické dokumentace, byla uvedena do provozu v Krankenhaus der Barmherzigen Schwestern Ried (BHS Ried). Datlowe tak zahajuje spolupráci se sítí soukromých nemocnic Vinzenz Gruppe, jejíž je BHS Ried součástí.

„Pilotní rakouský projekt sklidil u našich rakouských klientů úspěch. Důvěra v zahraničí nás motivuje k dalšímu inovování a rozšiřování našich produktů. Ukazuje se, že nemocnice datové analytice přikládají důraz, neboť se stává užitečným nástrojem každodenní potřeby,“ říká Jakub Kozák, CEO a zakladatel Datlowe.

Datlowe

Český startup, který prostřednictvím nástroje HAIDi pomáhá nemocnicím analyzovat a interpretovat zdravotnickou dokumentaci. Pro tento účel využívá pokročilých metod, např. zpracování přirozeného jazyka (NLP) nebo strojového učení (ML). HAIDi shromažďuje data z veškerých informačních zdrojů nemocnice, která interpretuje do podoby přehledu možných zdravotních rizik způsobených infekcemi spojenými se zdravotní péčí. Tzv. nozokomiální nákazy jsou infekce vznikající pobytem v nemocničním prostředí, chirurgickými zákroky apod. Vyznačují se častou rezistencí vůči širokému spektru antibiotik, a tedy náročnější léčbou. Produkt Datlowe automatizuje monitoring tohoto typu infekcí, značně zjednodušuje práci lékařů, maximalizuje prevenci a v konečném důsledku šetří náklady celého zdravotnického zařízení.

Technologie HAIDi, která nemocnicím a dalším zařízením zprostředkovává efektivní datovou analytiku zdravotnické dokumentace a pomáhá tak v prevenci nemocničních infekcí, je v současné době nasazena v 18 nemocnicích. Rakousko představuje po Slovensku třetí zemi, v níž byla HAIDi doposud implementována. Aktuálním cílem Datlowe je rozšíření do dalších evropských zemí.

Rakouská skupina nemocnic Vinzenz Gruppe inovace ve svých centrech vítá a dlouhodobě spolupracuje s healthtech startupy jako právě Datlowe, jejichž technologie pomáhají zlepšovat zdravotní péči a fungování nemocnic.

„Vinzenz Gruppe následuje jasnou strategii, která je zaměřena na inovaci a digitalizaci. Víme, jaké příležitosti a benefity může práce se startupy přinést, a jsme rádi za vhled do našich každodenních procesů a IT infrastruktury,“ říká Katja Österreicher, vedoucí oddělení Innovationmanagement rakouské nemocniční skupiny Vinzenz Gruppe.

„Technologie HAIDi je pro náš personál cenný nástroj, který posouvá kvalitu zdravotnické péče o další krok kupředu. Dává nám v reálném čase jasný přehled o výskytu nemocničních infekcí a my se tak můžeme lépe soustředit na svou práci,“ komentuje implementaci produktu Datlowe Dr. Milo Halabi z nemocnice Barmherzige Schwestern Ried.

„Nadšení nemocničního personálu rakouské BHS Ried z našeho produktu je pro náš tým skvělá zpráva. Věříme, že nám spolupráce otvírá dveře k jeho rozšíření do dalších evropských zemí,“ dodává Kozák.

Články autora Tomáš Gajdošík

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...