Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny12. 9. 2023 07:31

Češi pomáhají v boji proti pytlákům v Africe a Jižní Americe

Compelson se pouští do boje proti pytlákům a pašerákům v Jižní Americe a Africe. Svůj software MOBILedit Forensic 9 v nejnovější zakázce dodal neziskové organizaci Focused Conservation, založené bývalými speciálními agenty americké DEA. Ti již software každý den využívají ve své práci. Součástí spolupráce je rovněž školení v používání softwaru, na jehož proběhlé první online kolo naváže Compelson živým školením ve Washingtonu DC na jaře tohoto roku. Kvůli vstupu do boje s pytláky pracuje Compelson na rozšíření svého řešení o možnosti analýzy fotografií zvířat a trofejí, o které pytláci usilují nejčastěji.

Tomáš Gajdošík autor

Foto: Shutterstock.com Češi pomáhají v boji proti pytlákům v Africe Foto: Shutterstock.com

Česká společnost Compelson od roku 1996 pomáhá domácím i zahraničním policejním vyšetřovatelům v boji proti zločinu. Nyní však díky spolupráci s americkou neziskovou organizací Focused Conservation, založenou a provozovanou bývalými agenty DEA (amerického úřadu pro potírání drog), vstupuje Compelson do boje s africkými a jihoamerickými pytláky a pašeráky.

„V Compelsonu si klademe za cíl boj se zločinem v jakékoli podobě. Jsme proto rádi, že náš nástroj nachází uplatnění i na dalších místech, mimo běžnou policejní činnost, na kterou jsme zvyklí. Spolupráce v boji proti pytláctví ukazuje, že MOBILedit nenabízí jen ochranu práv lidských, ale také zvířat, která jsou ohrožena rozsáhlými sítěmi pytláků a pašeráků,“ komentuje spolupráci Dušan Kožušník, zakladatel a CEO společnosti Compelson.

Compelson

Je průkopníkem v oblasti bezpečnosti mobilních zařízení a jejich forenzní analýzy – tedy ve využití získaných dat pro vyšetřování či soudní řízení. Tato data v dnešní době hrají klíčovou roli při usvědčování pachatelů či naopak v ochraně poškozených. Firma stála u zrodu tohoto oboru a její produkt MOBILedit Forensic patří mezi nejpoužívanější produkty svého druhu na světě. Compelson se zaměřuje také na překonávání bezpečnosti a získávání dat z chytrých hodinek a cloudových služeb, jakými jsou Facebook, Instagram, OneDrive, Messenger, Slack, služby Google a mnoha dalších. Compelson zároveň provozuje i speciální laboratoř, v níž se specializuje na pokročilé techniky, například získávání dat přímo z čipů. V rámci laboratoře také pořádá vysoce odborná školení pro vyšetřovací složky.

MOBILedit Forensic využívají bezpečnostní složky ve 119 zemích světa, od amerických FBI a CIA přes britský Scotland Yard až po Policii ČR. MOBILedit pro civilní použití má pak přes 6 milionů uživatelů ve více než 160 zemích.

Pro alespoň tříletou spolupráci dodal Compelson organizaci Focused Conservation licence softwaru MOBILedit Forensic 9, potřebný hardware ve formě Connection kitů, ale také školení v používání softwaru v hodnotě jeden a půl milionu korun. První kolo školení proběhlo mezi Compelsonem a organizací Focused Conservation vzdáleně. Díky tomu mohou zástupci organizace již nyní software MOBILedit aktivně používat v Jižní Americe a Africe. Na jaře příštího roku naváže Compelson s osobním školením ve Washingtonu.

„Po důkladném prozkoumání nabídky a možností různých společností jsme se rozhodli zvolit MOBILedit Forensic k dlouhodobé spolupráci jako svůj primární nástroj pro analýzu mobilních zařízení. Přesvědčila nás síla nástroje i podpora v mnoha jazycích a široká paleta zařízení, která MOBILedit Forensic dokáže analyzovat. Vedle toho nás nadchl přístup Compelsonu ke spolupráci s námi, i co se týče zaškolení a ochoty rozšířit pro naše potřeby možnosti detekce předmětů na fotografiích o zvěř a trofeje. Důkazy, které touto formou můžeme získat, pro nás mají nesmírnou hodnotu,“ komentuje za organizaci Focused Conservation William Fortuno, instruktor a mentor výcvikového programu americké vlády Digital Evidence Exploitation Specialist (DEES) se zaměřením na boj s pytláctvím.

Jedna fotografie místo tisíce slov

S rozpoznáním objektů na fotografiích má Compelson díky potřebám forenzních vyšetřovatelů již bohaté zkušenosti. Naposledy, kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině, přidal do svého softwaru Compelson možnost detekce zbraní a vojenské techniky. To nyní mohou využívat vyšetřovatelé různých ukrajinských bezpečnostních složek, jimž Compelson zdarma poskytl licence svého softwaru MOBILedit Forensic.

Pro boj s pytláky a pašeráky již nyní Compelson připravuje rozšíření možností o rozpoznávání živých či usmrcených zvířat a zároveň i trofejí, které jsou u pytláků nejvyhledávanější.

„Ze zpětné vazby od forenzních vyšetřovatelů a nyní také od vyšetřovatelů z ukrajinských bezpečnostních složek víme, kolik informací lze získat z fotografií a jakou klíčovou roli ve vyšetřování tyto informace hrají. Proto kvůli nejnovější spolupráci připravujeme rozšíření našich možností obrazové analýzy o fotografie živých či usmrcených zvířat a trofejí,“ uzavírá Kožušník.

Články autora Tomáš Gajdošík

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...