Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny20. 9. 2022 16:45

Ideální destinace pro prodloužení léta

Malta je náš tip pro vaše konference

Tři kouzelné ostrovy, slunečné počasí, koupání až do konce října a skvělá konferenční infrastruktura – to jsou lákadla nejjižnější země Evropské unie. Za pouhé dvě a půl hodiny a bez jakýchkoliv covidových restrikcí si můžete užít letní atmosféru i v době, kdy Česko už se balí do sychravých plášťů.

Valerie Saara autor

Foto: Shutterstock.com Západ slunce na Gozo Foto: Shutterstock.com

Malta je prostě ideální destinace pro všechny, kdo si chtějí v rámci roku přidat ještě nějaké ty letní dny. Pro party přátel, rodiny s dětmi i zamilované dvojice. Ale především je právě v podzimu ideální destinací pro veškeré MICE aktivity. Respektive – bleasure. Spojit příjemné s užitečným, to Malta umí dokonale.

Pro veškeré MICE aktivity má země dokonalou infrastrukturu: řadu pětihvězdičkových i čtyřhvězdičkových hotelů, od řetězců až po butikové. Celkem to dělá více než 22 000 lůžek. Pětihvězdičkové hotely jsou dokonale vybaveny pro konání konferencí, od techniky až po perosnál. A vedle nich tu operuje pět kongresových center.

Dokonalé zázemí, krátké vzdálenosti, řada příležitostí  pro doprovodný program, vysoká kvalita v evropských standardech a velmi příjemné středozemní klima – to vše jsou důvody, proč je Malta bezesporu hvězdou na podzimním MICE nebi. A také je to důvod, proč se na potenciál Malty v tomto smyslu zaměříme v příštím článku podrobněji.

Kouzelné pláže i sportovní vyžití

Pro relaxaci a odpočinek nabízí Malta především průzračně čistou vodu, vždyť hned 12 pláží se může pyšnit Modrou vlajkou, která označuje nejen nejvyšší kvalitu vody, ale také širokou nabídku služeb a bezbariérový přístup. Ty nejkrásnější písčité pláže najdete na severu Malty a na ostrově Gozu – Mellieha, Golden Bay, Ramla bay jsou vhodné nejen k sladkému nicnedělání, ale nesčetnými vodními parky, sportovišti na plážích, speciálními dráhami pro plavce a vodními skútry zvou i k aktivní zábavě a sportu. Věnovat se tu můžete skoro všemu, od plavání přes cyklistiku, lezení, plavání až po kanoistiku.

Ta vůbec nejznámější písčitá pláž – Blue Lagoon – je na třetím obydleném ostrově maltskéhou soustroví, na Comino.

Malta je také doslova ráj pro milovníky podmořského světa. Za úchvatnými přírodními scenériemi, ale také za vraky lodí z dob druhé světové války a těch mnohem dávnějších tam každoročně míří tisíce turistů.

Památky starší než egyptské pyramidy

Ty, kteří hledají poučení v historii, Malta osloví také, vždyť ta její je starší než 7 000 let a byla v průběhu dějin centrem mnoha historických událostí, které ovlivnily většinu národů ve Středozemním moři. Svou stopu tam zanechali Féničané, Kartáginci a Římané, ale také severoafričtí Arabové, kteří se na Maltě usadili během velké islámské expanze v 9. století.

Hlavní město Valletta, v němž převládá zdobné baroko, je právem součástí světového dědictví UNESCO. Opevněné město bylo vystavěno v roce 1565 velmistrem Jeanem Parisot de la Valette, po němž nese své jméno. A najdete v něm řadu památek hodných návštěvy: Palác velmistrů, barokní divadlo Manoel, katedrálu sv. Jana s obrazem Stětí sv. Jana Křtitele, jehož autorem je věhlasný Michelangelo di Caravaggio. K večerním procházkám zvou překrásné Dolní barrakské zahrady s jedinečným výhledem na Velký přístav a Trojměstí. Asi nejproslulejší turistickou atrakcí jsou ale Saluting Battery v Horních barrakských zahradách. Ta střelecká děla nejsou jen mrtví svědkové minulosti, salvy probíhají denně ve 12 a 16 hodin.

Ale není tu jen Valletta, o pozornost si říká také starobylé opevněné město Mdina vystavěné na ochranu Valletty před nájezdy Turků, početné rybářské vesnice, zejména Marsaxlokk, na Gozu zase megalitické chrámy starší než pyramidy v Egyptě či Jeskyni nymfy Kalypsó na východním pobřeží ostrova, kde podle Homérovského eposu strávil Odysseus sedm let v zajetí při své cestě domů.

Pohostinní lidé a skvělá gastronomie

K dovolené samozřejmě patří i skvělá gastronomie a i tady má Malta co nabídnout. Středozemí, to znamená především ty nejčerstvější ryby a mořské plody. Právě ty jsou základem zdejší kuchyně. Nicméně národním jídlem na Maltě je králík, kterého jako specialitu nabízejí snad všechny restaurace a bistra. Ochutnat byste ale měli i Pastizzi, slané koláčky z listového těsta plněné ricottou nebo masem, Timpana, zapečené těstoviny s mletým masem a rajčatovou omáčkou či Bragioli, hovězí roládu na víně plněnou kapary, olivami a vejcem.

Není divu, že maltským restauracím přiznává hvězdy i slavný Michelinský průvodce. I na ty se zaměříme v samostatném článku. Ale už dnes je jasné, že Malta doslova každému nabízí tisíc důvodů, proč ji navštívit. A tisíc a jeden důvod, proč se tam vracet…

Grafika: VisitMalta Grafika: VisitMalta

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...