Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny27. 9. 2022 14:42

Malta je ceněný a pestrý gastronomický ráj

Milovníci gastronomie možná vědí, ale většina cestovatelů by asi na Maltě gastronomický ráj nečekala. A přece – úroveň maltské gastronomie je dlouhodobě vysoká a znalci ceněná. Dokonce i takovými znalci, jakými je tým světově proslulého průvodce Michelin. Takže i gastronomie může být jazýčkem na vahách, až se budete rozhodovat, kde uspořádáte připravovanou konferenci.

Valerie Saara autor

Foto: Shutterstock.com Pastizzi – chuť Malty Foto: Shutterstock.com

Maltská kuchyně je rozmanitá, v minulosti se totiž na ní podepsala řada vlivů, od italských přes  španělské, francouzské a arabské až po vlivy britské. Převahu má typicky lehká středomořská kuchyně, plná ryb, mořských plodů a zeleniny. Nejčastěji se na jídelních lístcích restaurací setkáte s tuňákem, mečounem, okounem a mahi-mahi, v maltštině zvaná lampuki.

Na rozdíl od našich končin, kde typická masa jsou především vepřové a drůbeží, je pro Maltu typický králík. Národním jídlem pro všední den i slavnostní tabuli je ovšem stuffat tal-fenek, což je dušený králík na víně s bramborami nebo těstovinami a zeleninou.

Národní specialitou je také ftira, křupavý a nadýchaný maltský chléb, nejčastěji plněný tuňákem, případně olivami, česnekem, kapary a rajčaty. Oblíbené jsou také pastizzi – taštičky z listového těsta, plněné ricottou, hráškem nebo špenátem. To jsou jídla typu street food, nabízejí je – stejně jako pizzu či pastu – nesčetné pouliční stánky.

Milovníci dezertů by neměli vynechat imqaret, sladké těsto plněné datlem či vynikající maltský nugát, obvykle s mandlemi nebo lískovými oříšky. Jinak si místní rádi pochutnávají na čerstvém ovoci, skvělé jsou melouny, fíky, broskve, mandarinky a hroznové víno.

Grafika: VisitMalta Grafika: VisitMalta

Michelinské hodnocení

Jak hodnotí francouzští specialisté maltské restaurace? S jednoznačnou pochvalou – na ostrovech Malta a Gozo zmiňuje průvodce 31 restaurací, přičemž pět si jich drží michelinskou hvězdu již druhým rokem. Jsou to ve Vallettě Under Grain, Noni a ION – Přístav, dále De Mondion v Mdině a konečně Bahia v Balzanu. Pokud vám u poslední restaurace něco nesedí, pak vězte, že dříve byste ji našli v Lija. Ale stěhují se nejen lidé. Bahia našla nový domov v elegantních nových prostorách hotelu Corinthia Palace v Balzanu. Inspirativní je už nabídka, kterou tvoří tři karty – Minulost obsahuje sofistikovaná jídla inspirovaná různými časovými obdobími maltské historie,  Budoucnost podniká exkurze za moderními, leč pro někoho možná až odvážnými chuťovými kombinacemi  a Současnost se zaměřuje na typicky místní a sezónní suroviny.

Vedle klasických hvězd má Malta i čtyři restaurace s titulem Bib Gourmand. K loňským třem  – Terrone v Birgu, Rubino ve Vallettě a Commando v Mellieħa – se letos ve Vallettě připojila restaurace Grain Street, která je sestrou michelinské Under Grain. Pro ty, kdo netuší, Bib Gourmand je ocenění skvělého jídla za skvělou cenu.

Vedle Grain Street zmiňme ještě alespoň tři další přírůstky ve slavném průvodci. Sice zatím nedosáhly na odznáček, ale za pozornost rozhodně stojí. První z nich je Marea in Kalkara, skvělá restaurace s patrovou terasou a výhledem na Grand Harbour, jejíž kuchyně je moderní fussion středomořské kuchyně s japonskými vlivy. Pak je tu AKI ve Vallettě, stylová sklepní restaurace s asijským menu. A ještě Rebekah’s v Mellieħa, kterou najdete na dobově rekonstruované farmě. Ta může nabídnout v souladu se svým charakterem, typické středomořsky rustikální chutě.

Už z té kratinké ochutnávky je zřejmé, že pokud jde o maltskou gastronomii, bude si moci vybírat z široké škály chutí. A vybere si tedy opravdu každý. Abyste se neztratili, doporučujeme stáhnout si zdarma aplikaci Michelin Guide, kde samozřejmě najdete kompletní výběr doporučených maltských restaurací.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...