Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny9. 10. 2022 06:46

Jistota zaměstnání je pro lidi stále důležitější

Ačkoli firmy avizují, že budou nabírat nové zaměstnance, lidé se do změny práce příliš nehrnou. Změnit zaměstnavatele se v nejbližších měsících chystá pouze 5 % zaměstnanců a další 15 % o tom uvažuje. Převažují mezi nimi muži (7, resp. 16,7 %) a mladší ročníky (ve skupině 18 až 24 let 13, resp. 25 %). Vyplývá to z výzkumu, který pro společnost Sodexo Benefity realizovala formou dotazníkového šetření agentura Ipsos.

Martina Wiecková autor

Foto: Sodexo Benefity Martina Machová Foto: Sodexo Benefity

„Je to vcelku pochopitelné, že lidé v tak extrémně rozkolísané době, jako je ta současná, chtějí mít jistotu v práci, a to i v případě, že v ní nejsou tak úplně spokojeni. Každá změna, i ta, kdy ,jdeme za lepšímʻ totiž vyvolává stres,“ komentuje výsledky výzkumu Martina Machová, personální ředitelka Sodexo Benefity. Z téhož výzkumu totiž vyplývá, že velmi či spíše spokojeno je v práci jen 68 % lidí.

Průzkum byl realizován v březnu 2022 a zúčastnilo se ho 500 respondentů (300 zaměstnanců a 200 zaměstnavatelů).

Graf: Sodexo Benefity Graf: Sodexo Benefity
Tabulka: Sodexo Benefity Tabulka: Sodexo Benefity

O spokojenosti či nespokojenosti v zaměstnání přitom rozhoduje více faktorů než jen mzda. Dobrý kolektiv je pro nadpoloviční většinu zaměstnanců stejně důležitý jako mzda a férového zacházení si cení více než 57 % lidí. „Výrazně mezi nimi převažují ženy, pro ně je well-being, tedy pocit osobní pohody dlouhodobě stěžejní a v covidu se ještě prohloubil. Z výzkumu také vyplývá, že ženy jsou mnohem citlivější na mezilidské vztahy na pracovišti. Dobrý kolektiv je pro ně důležitější než pro muže a mnohem častěji jako důvod pro změnu zaměstnání uvádějí špatné mezilidské vztahy,“ komentuje Martina Machová.

Graf: Sodexo Benefity Graf: Sodexo Benefity
Tabulka: Sodexo Benefity Tabulka: Sodexo Benefity

„Pro mladší generaci je zase velmi signifikantní požadavek na work life balance a pro všechny, u nichž to povaha zaměstnání umožňuje, pak hybridní model práce, tedy kombinace home office a docházení do kanceláře,“ připomíná Martina Machová s tím, že flexibilní pracovní dobu považuje za důležitou 31 % dotazovaných a dostatek volného času 36 %, v obou případech nejčastěji mladší ročníky do 34 let.

A co naopak lidem vadí natolik, že kvůli tomu o změně práce uvažují? Asi nepřekvapí, že na prvním místě je nedostatečný plat (50 %), přičemž tady výrazně převažují muži (59 %) nad ženami (35 %). Nejčastěji tento důvod zmiňovali zaměstnanci mezi 24 a 35 rokem věku (62 %). Ve 30 % případů je to možnost kariérního posunu. Téměř třetina (32 %) účastníků výzkumu pak zmínila chybějící uznání práce a 23 % špatné mezilidské vztahy na pracovišti. „Minimálně u středních a vyšší pozic hraje pocit nedocenění velkou roli, potřebují vědět, že si firma jejich práce váží a že ví, jakým jsou pro ni přínosem. Výrazně vadí také nekompetentní vedení a nevyhovující podmínky,“ říká Machová a pokračuje: „Nedostatečné ocenění nejvíce trápí lidi nad 50 let, kde jde podle výzkumu skutečně o masivní problém – jako důvod úvah o změně práce uvedlo alarmujících 75 %.  Myslím, že zaměstnavatelé a jejich HR oddělení by se tím měli zabývat, protože kdo jiný může předávat zkušenosti a zaučovat mladší ročníky.“

Články autora Martina Wiecková

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...