sobota 7. září 2024
ikona hodiny 4. 4. 2023 07:45

Ceny českých obědů narazily na svůj strop

Růst cen obědů se od prosince 2022 zastavil. Po celé první čtvrtletí letošního roku rostly jen o halíře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 Kč, o měsíc dříve to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok, o více než pět korun, přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Ty tak, zdá se, narážejí na svůj strop.

„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří ČNB dostat letos inflaci pod 10 %,“ komentuje vývoj v prvním čtvrtletí roku Jan Michelfeit.

Stejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ upozorňuje Jan Michelfeit. V ostatní regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze o haléře. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 Kč.

Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 a na Ústecku 1,1 Kč.

V meziročním srovnání (březen 2022/březen 2023) vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restaurací o 13 %, nominálně to bylo o 21,50 Kč.

Články autora Martina Wiecková

Nejnovější články

Videa & Podcasty

Nedělejme to pro čárku

Bezpečnost je základní podmínkou existence firmy i jejího...
Expertní pohled

První návrh státního rozpočtu pro rok 2025 je spíše zklamáním

Se začátkem září se do popředí mediálního zájmu...
Názory

Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení

Průmysl meziročně po sezónním očištění meziročně poklesl o...

Nejnovější Analýzy

Cestovní ruch

Česko je oázou aktivního odpočinku

CzechTourism spouští podzimní fázi letošní klíčové kampaně „Unexpected...
Expertní pohled

Maloobchod opět nabírá na síle

Tržby v maloobchodě překonaly v červenci očekávání a...
Cestovní ruch

Do Česka i přes půl planety. Turisté se hrnou

Během druhého čtvrtletí letošního roku přijelo do tuzemských...