Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny16. 11. 2022 09:39

Nástroj pro zlepšení zdravotní péče a posílení inovačního potenciálu Evropy

Vzniká evropský prostor pro zdravotní data

Posílení postavení občanů-pacientů, kteří získají přímý přístup ke svým elektronickým zdravotním záznamům. Využívání anonymizovaných zdravotních dat pro účely výzkumu a vývoje zdravotnických inovací, rychlejší učení a nasazování umělé inteligence (AI), stejně jako lepší rozhodování při tvorbě zdravotních strategií a politik. A v neposlední řadě úspora značných finančních prostředků řádově v miliardách eur. To jsou zásadní výhody návrhu nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data, který Evropská komise zveřejnila počátkem letošního května.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Vzniká evropský prostor pro zdravotní data, ušetří miliardy eur Foto: Shutterstock.com

Právě tomuto komplexnímu a ambicióznímu konceptu se věnovala mezinárodní konference uspořádaná v úterý 15. listopadu Hospodářskou komorou ČR a Asociací inovativního farmaceutického průmyslu v prostorách Lichtenštejnského paláce.

„EHDS není jen nový návrh evropské legislativy, ale je to vize budoucnosti zdraví a zdravotní péče pro Evropu. Sdílení aktuálních a spolehlivých zdravotních údajů není klíčem pouze pro používání elektronických zdravotních dat pacienty a pro účely výzkumu, inovací, tvorby politik, bezpečnosti pacientů, statistiky nebo regulačních účelů, ale může také ušetřit významné finanční zdroje,“ uvedl Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR, a dodal: „Návrh nařízení o EHDS je jedním z klíčových legislativních návrhů v oblasti veřejného zdraví, který je projednáván v době předsednictví České republiky v Radě EU a zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR tak mají možnost přímo ovlivnit jeho konečnou podobu.“

Sledujte kompletní záznam konference

Právě díky lepšímu přístupu a výměně zdravotních dat a jejich využívání pro výzkum, inovace a tvorbu politik by mohl EHDS ušetřit EU během deseti let zhruba 11 miliard eur. EHDS lze považovat za milník v dalším rozvoji evropské politiky veřejného zdraví, který výrazným způsobem ovlivní vnímání a práci se zdravotními daty na úrovni členských států, včetně ČR. Za přínosné se z tohoto pohledu považuje sdílení a využívání elektronických zdravotních dat, zejména pro sekundární účely výzkumu a vývoje, tvorby zdravotních politik a regulatorních rozhodování, stejně jako sdílení příkladů dobré praxe.

„V posledních letech čelí Evropa poklesu zdravotnických inovací a její atraktivnosti pro průmysl a investory. Až 48 % zdravotnických inovací vzniká v USA, zatímco pouze 22 % pochází z EU. Ke zvrácení tohoto trendu potřebuje EU stabilní, předvídatelné a méně administrativně zatěžující regulatorní prostředí,“ sdělil David Kolář, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, a doplnil: „EHDS tak může přinést velkou přidanou hodnotu pro všechny – evropské pacienty, poskytovatele zdravotní péče, zdravotnické systémy, výzkumné pracovníky, tvůrce politik, regulační orgány, průmysl, společnost a evropské ekonomiky.“

Návrh EHDS představila Fulvia Raffaelli, vedoucí oddělení digitálního zdraví z Generálního ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTÉ) Evropské komise. Evropská komise vnímá EHDS jako klíčovou součást Evropské zdravotní unie a staví na něm další iniciativy, jako je Evropský plán boje proti rakovině nebo akční plán v oblasti nepřenosných onemocnění.

Svůj pohled na EHDS přestavili také europoslanec Tomislav Sokol, který je zpravodajem tohoto návrhu ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu, a europoslanec Ondřej Knotek, jenž se zúčastnil panelové diskuze.

EHDS vychází ze zkušeností a rozvíjí dobrovolnou spolupráci členských států v rámci sítě národních orgánů zodpovědných za eHealth, jež vznikla již v roce 2011. V rámci této sítě probíhala řada tzv. společných akcí, během nichž členské státy hledaly možnou formu přeshraniční spolupráce v oblasti digitalizace zdravotnictví. Zkušenosti a výsledky těchto projektů představila Elina Drakvik z finského inovačního fondu SITRA, který vede společnou akci TEHDAS zaměřenou právě na vytvoření EHDS.

Plány českého předsednictví při projednávání návrhu představili Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví, a Zdeněk Gütter z odboru IT a elektronizace zdravotnictví téhož resortu. Dále za českou stranu vystoupili Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik ČR, Štěpán Jurajda, náměstek ministryně pro vědu, výzkum a inovace, Marián Hajdúch, místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, Milan Macek, přednosta Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol, nebo Robert Hejzák, předseda Národní asociace pacientských organizací ČR.

Co od EHDS očekává inovativní farmaceutický průmysl, vysvětlil Thomas Brookland, zástupce Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací, jenž se zaměřil mj. na důležitost zajištění ochrany práv duševního vlastnictví a obchodního tajemství tak, aby nedošlo k prolomení těchto základních předpokladů investic do vědy a výzkumu dalších inovací. O své zkušenosti se sdílením a s využíváním zdravotních dat pro podporu výzkumu a inovací se podělily Petra Wilson, výkonná ředitelka Health Connect Partners, zastupující Evropský institut pro inovace prostřednictvím zdravotních dat, a Clara Hellner, ředitelka pro výzkum a inovace regionu Stockholm Karolinska Institutet. Ze zahraničních hostů své názory dále prezentovali například Lisbeth Nielson, generální ředitelka dánského úřadu pro zdravotnická data, Anders Gustafsson, místopředseda Karolinska Institutet, nebo Peter Rijnbeek z nizozemské lékařské fakulty University Erasmus.

V rámci závěrečné panelové diskuze, kterou moderoval Daniel Dalton, bývalý poslanec Evropského parlamentu a současně předseda poradního sboru Allied for Start Ups, se její účastníci zamýšleli nad návrhem EHDS z různých úhlů pohledu a hledali cesty, jak tuto vizi nového přístupu ke sdílení a využívání zdravotních dat přivést k životu.

Konference se uskutečnila za laskavé podpory generálního partnera společnosti MSD Czech Republic, hlavních partnerů společností AstraZeneca Czech Republic, Novartis a Roche a partnerů Novo Nordisk, Microsoft, České vysoké učení technické – Fakulta biomedicínského inženýrství, Sprinx Systems a ICZ.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...