Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny7. 12. 2022 11:04

Pozvánka na vánoční trhy do Německa

V příštím roce vycestuje do zahraničí 44 % Čechů

Podle říjnového průzkumu k cestovním trendům s celkem 2 000 respondenty, který realizovala společnost Mind Bridge Consulting, plánuje v roce 2023 cestovat do zahraničí 44 % Čechů. Cestu do Německa v příštím roce plánuje více než 18 % Čechů. V žebříku nejoblíbenějších zahraničních destinací se tak Německo umístilo na 6. místě.

Valerie Saara autor

Foto: Shutterstock.com Češi mají německé vánoční trhy v oblibě Foto: Shutterstock.com

Výsledky průzkumu představila Německá turistická centrála (DZT) na svém tiskovém brífinku 6. prosince. V období leden až září 2022 bylo v Německu realizováno téměř 890.000 přenocování českých hostů, což odpovídá téměř 84 % z období leden až září 2019. „Jsem si jistý, že v letošním roce dosáhneme minimálně jednoho milionu přenocování,“ komentuje výsledky Jan Pohaněl, vedoucí Německé turistické centrály pro ČR a dodává: „Česká republika patří k nejrychleji se zotavujícím zdrojovým trhům Německa a upevnila svou pozici v rámci 15 nejvýznamnějších zemí pro příjezdový cestovní ruch našeho západního souseda.“

Dále byla na tiskovém brífinku představena aktuální vánoční kampaň DZT, spolu s informacemi k vybraným vánočním trhům. Aktuálně je v celém Německu využíváno energeticky šetrné osvětlení s LED lampami, a také je kladen veliký důraz na regionální a ekologicky vyráběné produkty i pokrmy. Co na vás před Vánoci i o Vánocích v německých městech čeká?

Düsseldorf

Z Prahy dostupný letecky (přímé lety zajišťuje společnost Eurowings). Nachází se zde celkem 6 tematických trhů:  Altstadtmarkt, kde jsou stánky budovány podle vzoru starých měšťanských domů. Trh řemesel, který se nachází před renesanční cihlovou budovou radnice. Pohádkový trh, jehož  osvětlení tvoří celkem 15 000 LED žárovek a na dřevěných chaloupkách jsou zobrazeny siluety pohádkových postav. Kö-Bogen trhy u obchodního centra Kö-Bogen II, což je budova s největší zelenou fasádou v Evropě. Kö-Lichter-Markt, který najdete na Königsallee, jedné z nejznámějších nákupních ulic v Evropě a konečně Schadow-Markt na jedné z nejznámějších nákupních ulic Düsseldorfu Schadowstraße.

Hochschwarzwald (Ravennaschlucht)

Trhy jsou umístěny pod 40 metrů vysokým železničním viaduktem. Vedle produktů od místních umělců a řemeslníků zde můžete ochutnat řadu místních specialit: schwarzwaldský třešňový dort, schwarzwaldskou šunku, zvěřinu nebo místní pálenku.

Berlín

Najdete zde více než 50 vánočních trhů, pro inspiraci uvádíme některé z nich: Tradiční vánoční trh ve čtvrti Spandau, Betlém s živými zvířaty, celkem 400 stánků. Královský trh ve čtvrti Charlottenburg se světelnou show a živou hudbou. Vánoční trh pro LGBT komunitu, trh na náměstí Gendarmenmarkt ve znamení luxusu, s hudebníky a akrobaty, skandinávský trh ve čtvrti Prenzlauer Berg, v prostorách pivovaru, který je pojmenován po severské bohyni světla Lucia a nabízí třeba i mobilní saunu. A také bio-vánoční trh na náměstí Kollwitzplatz – zde si můžete pochutnat třeba na vafli z celozrnné mouky nebo na bio-steaku.

Drážďany

Můžete potěšit sebe i své blízké zakoupením ručně vyráběných regionálních produktů: např. dřevěné figurky z Krušných hor, ubrusy z modré látky typické pro Lužický region, nebo tzv. herrnhutská hvězda (resp. Ochranovská hvězda – označení vánoční ozdoby oblíbené a rozšířené především v německém prostředí a v místech ovlivněných Moravskými bratry. Právě v jejich komunitě v Ochranově v saské Horní Lužici hvězda v roce 1821 vznikla). V Drážďanech můžete navštívit tradiční trh Striezelmarkt, který láká návštěvníky již od r. 1434. V okolí Drážďan pak stojí za návštěvu tradiční vánoční trhy v Míšni, Pirně nebo Radebeulu.

Hamburk

I zde najdete celou řadu vánočních trhů, na kterých si můžete užít regionální speciality, obdivovat tradiční místní výrobky nebo se zaposlouchat do vánoční hudby. Nabízí se zejména Historický trh před Hamburskou radnicí, Vánoční trh v Hafen City s nezaměnitelnou atmosférou, Vánoční trh na FleetInsel: oáza v centru města – malé šarmantní náměstí, které se nachází na Michalském mostě (Michaelisbrücke) či Vánoční trh Santa Pauli, nejerotičtější trh v Hamburku. V Muzeu práce se koná ekologický vánoční trh, kde můžete zakoupit i ručně vyráběné vánoční ozdoby nebo ochutnat biologické sváteční menu. A nesmíte vynechat vánoční trh u kostela sv. Marka (Sankt-Markus Kirche), menší trh s příjemnou atmosférou a regionálními i ekologickými produkty – můžete ochutnat bio-svařák nebo brusinkový punč.

Mnichov

Ústředním vánočním trhem v Mnichově je tradiční Christkindlmarkt, který se nachází před romantickou neogotickou radnicí na náměstí Marienplatz. Jeho kořeny sahají až do 14. století. Další specialitou je vánoční trh Krippenmarkt, což je pravděpodobně největší německý trh s betlémy. Výroba betlémů má v Mnichově dlouhou tradici. V r. 1757 se konal v Mnichově první samostatný trh s výstavou betlémů, který trval od 1. adventní neděle až do slavnosti tří králů 6.1.

Norimberk

I zde je hlavním vánočním trhem tradiční Christkindlmarkt, který je tvořen přibližně 180 dřevěnými stánky s typickými červenobílými střechami. Jako každoročně si zde budete moci pochutnat na norimberských perníčcích, které se pečou již více než 600 let. A pokud nejste na sladké, můžete si dát tradiční norimberské klobásy s kysaným zelím a bramborovým salátem. Zahřát se můžete norimberským svařeným vínem nebo punčem z červeného vína a rumu, Feuerzangenbowle. Zajímavostí těchto trhů jsou i vánoční stánky partnerských měst z různých zemí, mezi kterými nebude letos chybět ani Praha. Můžete si tam zakoupit drobnosti a umělecké předměty typické pro jednotlivé země.

Řezno

Nejstarším vánočním trhem Řezna je Christkindlmarkt, který existuje již více než 200 let. Dalším trhem, který stojí za zmínku, je vánoční trh na zámku Thurn und Taxis. Nachází se zde řada atrakcí zejména pro malé návštěvníky, a také řemeslné dílny se skláři, výrobci svíček a dalších řemesel. Dále uvádíme ještě tzv. Lucreziamarkt, což je trh uměleckých řemesel. A zmiňme i nejnovější vánoční trh v Řezně, který existuje teprve od r. 2020 – jedná se o hraběcí Christkindlmarkt a nachází se v parku Dörnberg. K vidění jsou zde například alpaky.

Postupim

V Postupimi se mj. koná „český“ vánoční trh na náměstí Weberplatz. Toto náměstí nechal zbudovat pruský král Fridrich II. jako útočiště pro protestantské tkalce z Čech. V rámci trhu prezentují čeští umělci a řemeslníci své dovednosti. V centru města se koná vánoční trh Blauer Lichterglanz (laděný do modra) a za návštěvu stojí také trh v holandské čtvrti.

Quedlinburk

Je město zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, za návštěvu stojí tradiční vánoční trh před budovou radnice, v kulisách typických hrázděných domů. Najdete zde největší adventní kalendář v celém Německu: každý den (od 1. do 24.12.) se otevřou dveře jednoho z vánočně ozdobených domů na zámeckém vrchu Schlossberg. Za každými dveřmi pak zejména na malé návštěvníky čeká pohádkové překvapení.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...