Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny1. 2. 2023 11:05

Obrana demokratického kapitalismu

Spojení liberální ekonomiky a demokracie přineslo světu nesmírné výhody. Čelí ale nejtěžší zkoušce za poslední desetiletí. Nejen u nás. Martin Wolf k tomu napsal esej Na obranu demokratického kapitalismu. Níže je několik mých výpisků z této eseje.

David Navrátil David Navrátil autor

hlavní ekonom České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Svět má s demokratickým kapitalismem ještě naději Foto: Shutterstock.com

Jeho otec se narodil v Rakousku-Uhersku v dubnu 1910. Málokdo tehdy mohl tušit, jaké katastrofy Evropu v následujících 35 letech postihnou. Tato historie není nepodstatná. Musí sloužit jako varování. Po celý život si díky ní uvědomoval, že politické chyby mohou v kombinaci s hospodářskými katastrofami rozpoutat zkázu ve společnostech, které byly považovány za civilizované.

Dnes jsme opět svědky obrovských přesunů globální moci, hospodářských krizí a eroze křehkých demokracií. Vidíme vzestup protidemokratických sil v srdci demokracie, v USA – snaha Trumpa zvrátit volby a podpora, kterou jeho lžím věnuje jeho strana.

Podle Larryho Diamonda ze Stanfordu se svět nachází v demokratické recesi. Jak blízko může být k demokratické depresi, v níž je demokracie rozvrácena i ve státech, kde byla dlouho považována za pevnou?

Letem světem

 

  • Fed dnes oznámí další zvýšení sazeb. Očekáváme +25 bodů. Důležitý bude tón tiskovky, trh by už rád viděl náznak konce cyklu zvyšování sazeb. Naopak FOMC donedávna trvalo na pokračování cyklu zvyšování a nebude chtít otočit svou komunikaci o 180 stupňů takhle rychle. Takže vyznění bude jestřábí, ale s větším důrazem na data, což umožní později rétoriku zmírnit. Mimochodem, růst pracovních nákladů ve 4Q byl nejpomalejší za rok (+1%), což může snižovat obavy ze mzdově-cenové spirály.
  • Francouzský prezident chce prosadit důchodovou reformu. Jedno z opatření je zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 let na 64. Francouzi odpověděli standardně: demonstrace. V celé zemi se jich zúčastnilo 1,3 milionů lidí.
  • Zajímavost z německého trhu práce: rozdíl mezi platy mužů a žen dosahuje 18 %. V roce 2006 to bylo 23 %. A teď ta zajímavost: v bývalém západním Německu je rozdíl 19 % a ve východním pak jen 7 %.
  • Bloomberg spočítal, že díky Brexitu je ekonomika UK o 4 % menší. Navíc negativní vývoj je vidět v investicích, které jsou téměř o pětinu nižší než v časech s EU, což bude podvazovat růst v dalších letech. Nemluvě o nedostatku pracovníků. Negativní dopad byl očekáván, ale rychlost jeho nástupu překvapila.
  • IEA odhaduje, že v roce 2030 globální investice do obnovitelných zdrojů energie přesáhnou investice ropného průmyslu.
  • Dánsko je světovou špičkou ve vnímané korupci. ČR je na 41. místě. Příčinou našeho nelichotivého umístění je absence strategie omezování korupce. Ano, v ČR nám chybí strategie i schopnost ji naplňovat.
Zdroj: ČS Zdroj: ČS
Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Tržní kapitalismus ztratil schopnost vytvářet široce sdílený růst prosperity v mnoha zemích

Vydrží demokratický kapitalismus – spojení liberální demokracie a tržního kapitalismu – v době populistické demagogie, neliberální demokracie, personalizované autokracie a čínského institucionalizovaného despotismu?

Systém, který demokracie a kapitalismus společně vytvářejí, je systémem společenské spolupráce prostřednictvím konkurence a dohody. Soutěž je základem ekonomiky i politiky. Tato konkurence se však odehrává v rámci pravidel a hodnot společnosti a zakotvených v zákonech.

Nejradikálnějším pojmem demokratického kapitalismu je snaha oddělit politickou moc od bohatství. Moc je v rukou lidu a jeho volených zástupců, zatímco bohatství je v rukou těch, kdo vlastní ekonomické zdroje, a jejich zástupců.

Demokracie a kapitalismus se vzájemně doplňují v tom smyslu, že oba předpokládají lidskou aktivitu, opírají se o vládu práva, odmítají přisuzovaný status a jsou závislé na tom, co ekonomové Daron Acemoglu a James Robinson nazývají okleštěný stát.

Demokracie a kapitalismus jsou však také protiklady. Kapitalismus je kosmopolitní, zatímco demokracie je vázána na územní jurisdikci. Kapitalismus znamená jedna libra jeden hlas, zatímco demokracie znamená jeden občan jeden hlas.

Nebezpečí spočívá v tom, že bohatství si ve jménu pořádku kupuje moc, čímž se demokracie mění v plutokracii. Dalším nebezpečím je, že se demagogové chopí moci ve jménu lidu, čímž se demokracie změní v autokracii.

Dnešní liberální demokracie jsou nejúspěšnějšími společnostmi v dějinách lidstva, pokud jde o prosperitu, svobodu a blahobyt jejich obyvatel. Jsou však také křehké. Jsou založeny na souhlasu a vyžadují legitimitu.

Mezi nejdůležitější zdroje legitimity patří široce sdílená prosperita. Velký podíl na erozi důvěry v elity má proto dlouhodobý relativní ekonomický pokles významné části dělnické a střední třídy, který ještě zhoršily ekonomické otřesy, zejména globální finanční krize.

Podpora populistů je zčásti poháněna strachem z pádu – tím, co sociologové nazývají statusovou úzkostí – mezi lidmi, jejichž postavení bylo již dříve nejisté. Není tedy překvapivé, že jedním z rysů úspěšných demagogických kampaní je nostalgie.

Ekonomické a sociální postavení dělnické třídy v demokraciích s vysokými příjmy podkopává mnoho trendů. Deindustrializace, zpomalení růstu produktivity, nevyvážený dopad technologií na trh práce a konec západního monopolu na průmyslové know-how byly víceméně nevyhnutelné.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Problémem byl i vzestup rentiérského kapitalismu. Významným aspektem tohoto procesu byl růst moci a rozsahu financí a také znatelný pokles konkurence v důležitých částech ekonomiky, včetně technologického sektoru.

Finanční krize a následná záchrana institucí, které ji údajně způsobily, byly nepřehlédnutelným ukazatelem nekompetentnosti, ba dokonce zneužití pravomocí elit.

Po krizi také následovalo bolestivé strukturální fiskální zpřísnění. Mnozí voliči jistě cítili, že nastal čas na změnu. Proč nezkusit Trumpa nebo brexit?

Články autora David Navrátil

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...