Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny1. 3. 2023 08:05

Cirkulární ekonomika je i v Česku miliardový byznys

Budoucnost je ve vratkovém byznysu. Alespoň to naznačuje příběh zlínské firmy IPRICE RECARE, která poskytuje kompletní služby pro cirkulární ekonomiku, včetně repasování a oprav zboží. Ve skladech s kapacitou 15 tisíc palet točí zboží v hodnotě 100 milionů. Kromě aut a industriálních strojů vrací do oběhu veškerý sortiment. Zakladatel Patrik Jokl očekává obrat přes 350 milionů korun. Do 5 let se chce dostat na miliardu.

Renata Faltejsková autor

Foto: IPRACE RECARE Patrik Jokl Foto: IPRACE RECARE

„Zjistil jsem, že ani velké e-shopy a obchodní řetězce nezvládají řešit vrácené zboží, nevědí, co s ním mají dělat. Nejsem extra ekolog, ale přišlo mi líto, že se de facto nové nebo lehce použité produkty vyhazují, likvidují nebo pálí,“ vysvětluje cestu k partnerství s největšími hráči v on-line byznysu v Česku i Evropě zakladatel Patrik Jokl.

Patrik Jokl

Podniká už od svých mladých let, první milion vydělal před plnoletostí. V roce 2006 založil IPRICE RECARE. Mimo služby vratkového byznysu založil i eshop iprice.cz s repasovaným zbožím. Zkušenosti z reverzní logistiky zužitkoval i ve vlastní produktové řadě elektrospotřebičů Patricca, na které poskytuje záruku 10 let. E-shop EmaHome s novým zbožím, nádobím a malými spotřebiči roste o stovky procent a vstupuje na Slovensko. Tento rok navíc plánuje otevřít i kamenné prodejny.

Ve vratkovém byznysu přerostli konkurenci

Za rok IPRICE RECARE zpracuje 25 tisíc velkých spotřebičů, jako jsou ledničky, pračky nebo myčky, přes dva miliony kusů elektroniky a deset milionů kusů oblečení, které stovky kamionů svážejí od prodejců z celé Evropy do Zlína. Ve skladech s kapacitou patnáct tisíc palet točí zboží v hodnotě sto milionů.  Kromě aut a industriálních strojů vrací do oběhu veškerý sortiment. To vše firma zvládá ze Zlína v sedmdesáti lidech.

„Zboží protřídíme, pečlivě překontroluje týmem specializovaných pracovníků, vyzkoušíme všechny funkce, vyčistíme, případně opravíme a dodáváme ho zpátky na trh v outletové verzi. Se spoustou firem máme podepsanou smlouvu o brand protection, že nesmíme zboží prodávat v Evropě, abychom nekanibalizovali jejich prodeje. Proto jsou našimi častými zákazníky Ukrajina, Irán, Dubaj a podstatný objem zboží expedujeme do Afriky, prodáváme i do Konga,“ popisuje Jokl, jehož firma IPRICE RECARE se nedávno stala i exkluzivním partnerem Amazonu na zpracování vráceného zboží v Česku.

Poskytují kompletní servis z oblasti reverzní logistiky pro největší evropské e-shopy i tři největší evropské obchodní řetězce. Ty jim posílají vrácené nebo vyřazené zboží, v IPRACE RECARE ho zkontrolují a dál prodávají svým obchodním partnerům, firmám, menším obchodníkům či bazaristům. Stejné služby poskytují například i pro velké supermarkety, třídí zboží z filiálek, rozdělují ho na palety, na kategorie a pak jim ho posílají zpátky. Pro jiné zákazníky vyřizují kompletní reklamační proces.

Letos Patrik Jokl očekává obrat přes 350 milionů korun, což je téměř dvojnásobek proti minulému roku. Plány jsou ale daleko větší. Do 5 let se chceme dostat na miliardu.

Články autora Renata Faltejsková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Trendy

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Trendy
Skandinávská technologie recyklace plastů ve Slaném

„Cílem těchto setkání je připravit se na termín...

„České firmy zkoumají možnosti recyklace obalových materiálů a...