Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny27. 3. 2024 07:00

Nakopne český IT trh mladá generace ajťáků?

eMan partnerem veletrhu COFIT na ČVUT

Na českém IT trhu chybí podle posledních dostupných dat zhruba 20 tisíc specialistů. Z těch stávajících uvažuje o změně zaměstnání pouze 12 procent. Jak tuto mezeru zaplnit? Nové nadějné talenty nemáme daleko.

Renata Faltejsková autor

Foto: Shutterstock.com eMan partnerem veletrhu COFIT na ČVUT Foto: Shutterstock.com

Česká technologická firma eMan si uvědomuje, že podpora mladých talentů je klíčem k budoucnosti IT sektoru, a proto se i tento rok stává sponzorem kariérního veletrhu COFIT, který pořádá Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Spojení sil mezi firmou eMan a ČVUT tak představuje synergii know-how a zkušeností, která poskytne řadu výhod jak pro studenty informačních technologií, tak pro celý IT sektor.

FIT ČVUT je dlouhodobě známá svým kvalitním vzdělávacím programem a schopností připravit studenty na náročné požadavky pracovního trhu.

Firma eMan s dlouholetou historií v oblasti softwarového vývoje studentům nabízí možnost, jak získat cenné zkušenosti a praxi již během studia. Seznámení s pracovními příležitostmi a kariérními možnostmi v rámci společnosti, tak eMan představí na 18. ročníku kariérního veletrhu COFIT na FIT ČVUT 26. března.

Získání zkušeností už při studiu

Spolupráce mezi českými firmami a vzdělávacími institucemi má klíčový význam pro budoucnost IT sektoru. Podpora studentů při vstupu na trh práce a možnost získat praktické zkušenosti je pro eMan prioritou.

„Věříme, že podpora mladých talentů je klíčem k budoucnosti naší společnosti a celého IT odvětví v České republice. Spolupráce je oboustranně výhodná. Mladí lidé přináší nový pohled, neotřelé nápady. Mohou se učit od kolegů s mnohaletými zkušenostmi, a především pracovat na reálných projektech. Na druhou stranu my máme možnost zaučit si nového profesionála. Spolupráce s FIT ČVUT je pro nás velkou poctou a těšíme se na to, že budeme moci přispět k rozvoji a vzdělávání nové generace IT profesionálů,“ popisuje spolupráci Tomáš Čermák, CMO a člen představenstva eMan.

Konkurenční trh práce

Současný stav na trhu práce v oblasti informačních technologií je velmi dynamický a konkurenční. Z průzkumu společnosti No Fluff Jobs vyplývá, že pouze 12 procent IT specialistů hledá nové zaměstnání. Jelikož v tomto sektoru téměř neexistuje nezaměstnanost, pro firmy je výhodné vychovat si své budoucí zaměstnance už při jejich studiu. Studenti tak získají cenné zkušenosti z práce na reálných projektech pro klienty z různých segmentů, ale také si osvojí práci v týmu a měkké dovednosti.

„Kariérní veletrh COFIT je skvělou příležitostí pro naše studenty, jak se propojit s byznysem.  Věříme, že i prostřednictvím této spolupráce získají nejen cenné zkušenosti, ale také inspiraci pro svou budoucí kariéru,” říká Ing. Jakub Novák, proděkan pro spolupráci s průmyslem FIT ČVUT. „S rostoucí digitalizací se navíc poptávka po kvalifikovaných IT specialistech výrazně zvyšuje,“ dodává na závěr.

Kariérní veletrh COFIT představuje studentům na půdě FIT ČVUT ty nejzajímavější IT firmy a instituce. Veletrh je vhodný pro studenty všech ročníků a studijních specializací. Pomůže najít téma závěrečné nebo semestrální práce, brigádu, stáž nebo uplatnění po studiu.

Články autora Renata Faltejsková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...