Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny2. 3. 2023 08:50

V Lego League zabojují i mladí karlovarští programátoři

Mít nápad, umět spolupracovat a chtít programovat. Bez toho se neobejde žádný účastník celosvětové soutěže FIRST Lego League. V Karlových Varech se nyní uskutečnilo krajské kolo a tři nejlepší týmy postupují do národního finále. Karlovarský kraj budou v Praze reprezentovat týmy: The Gymsobots z Gymnázia Sokolov, TOLIP z Prvního českého gymnázia Karlovy Vary a Libušinka ze Základní školy jazyků v Karlových Varech.

Valerie Saara autor

Foto: KHK KK Lego může být start pro mladé programátory Foto: KHK KK

Soutěž FIRST Lego League je určená pro žáky a studenty od 10 do 16 let a účastníci sestavují a programují roboty z LEGO kostek. „Letošní téma se jmenuje SUPERPOWERED a týká se výroby, transportu, ukládání a efektivního využití elektrické energie. Protože jde o poměrně komplexní téma, tak se žádnému z týmů nepodařilo dotáhnout svůj nápad ze stádia prototypu. Přesto jsme viděli zajímavé nápady, které chtějí některé z týmů dále rozpracovat,“ říká Petr Brhel, metodik a hlavní koordinátor soutěže v Karlovarském kraji. Do regionálního kola se přihlásilo devět týmů, jeden se ale nakonec nemohl zúčastnit. I tak dorazilo asi 40 soutěžících z osmi týmů. Podle Petra Brhela se úroveň týmů každoročně zvyšuje. „Jako příklad můžeme zmínit tým 6. Základní školy Cheb – děvčata začala s programováním předloni na podzim a loňský ročník soutěže byl jejich první. Letos se jim v základní části podařilo získat druhý nejvyšší počet bodů v kategorii Robot Game, což je plnění úkolů na herním stole pomocí vlastní konstrukce LEGO robota,“ oceňuje a podotýká, že díky meziročnímu zlepšení všech účastníků a jejich obrovskému nasazení bylo uděleno i velké množství doplňkových cen, například Breakthrough Award či Rising All-Star Award. V kategorii Robot Design zvítězil Dream team ze Základní školy 1. máje v Karlových Varech.

Podle Věry Janouchové, vedoucí týmu, mezi dětmi zájem o robotiku roste. „Před třemi lety jsem začínala s kroužkem, kde jsem měla pouze tři až čtyři děti. Dnes vedu dva kroužky pro 1. a pro 2. stupeň a každý z nich navštěvuje cca 10 dětí a postupně přibývají další,“ potvrzuje. Soutěž FIRST Lego League podle ní děti motivuje. „Ještě důležitější přínos vidím v tom, s čím vším se žáci během celého procesu potkají. Musí si stanovit nějaký cíl, který chtějí splnit, musí se domluvit se svými kolegy v týmu, akceptovat jiné názory, argumentovat, učí se vytrvalosti a píli, protože ne vždy se vše povede na první pokus. Učí se programovat, což je v dnešní době důležité nejen pro maturitní obory, ale i učební. V neposlední řadě je soutěž přínosná především v nabytí zkušeností, získání nových přátel a efektivním strávením volného času,“ hodnotí Věra Janouchová.

A její slova potvrzují i členové Dream teamu, kteří se shodují, že je robotika nadchla. „Naučím se díky ní nové věci a baví mě i účast na soutěžích,“ říká Kryštof Špecián. Příprava byla podle jeho slov náročná. Stejný názor má také jeho týmový kolega Lukáš Matuška: „Měli jsme omezený čas na programování, designování, počítání a vytvoření komplexního projektu. Vše toto vedlo k velkému stresu, ale i s tím jsme si dokázali poradit, zvládli jsme to a ničeho nelituji.“ Robotika baví také Matěje Luňáčka z Dream Teamu: „Je to proto, že jsem s přáteli a učím se, jak z bodu A dostat robota do bodu B co nejrychleji různými způsoby.“

Organizátorem regionálního kola soutěže byla i tentokrát Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK). „Firmy dlouhodobě trápí nedostatek lidí, kteří jsou vzdělaní v technických oborech. Vztah k těmto oborům je však třeba budovat už na základní škole a právě soutěž FIRST Lego League je k tomu skvělá příležitost. Děti se učí hrou a dílčí úspěchy je motivují k dalším pokrokům. Zároveň se soutěžící zdokonalí v týmové práci a komunikaci,“ podotýká Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK.

Soutěž také letos podpořila WITTE Automotive Czechia, která byla generálním partnerem pro Karlovarský kraj. „Důvod je jasný – bez robotiky a mladých talentů se v budoucnosti neobejdeme,“ říká Michal Hornák, generální ředitel společnosti WITTE Automotive Czechia. „Výzkum a vývoj v oblasti robotiky, umělé inteligence a automatizace mají potenciál měnit svět v mnoha oblastech, od výroby až po zdravotní péči. Programování a robotika navíc dětem pomáhají rozvíjet schopnosti logického a abstraktní myšlení, kreativitu a technické dovednosti. Vše, co my jako významný zaměstnavatel v regionu potřebujeme pro udržitelnost našeho podnikání v kraji,“ dodává.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...