Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny7. 3. 2023 07:10

Česká ekonomika 2023: inflace a nízká přidaná hodnota

Česko jako stroj času: Pětina domácností je v roce 2011!

Česká ekonomika na tom není tak špatně, jak si myslíme. Ale česká společnost na tom není tak dobře, jak si říkáme. Kde jsou příčiny? A kudy k zítřkům?

David Navrátil David Navrátil autor

hlavní ekonom České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Nesmlouvavý obraz Česka Foto: Shutterstock.com

Česká ekonomika je 12. nejsilnější v EU, ukazuje společný projekt České spořitelny a Evropy v datech: Index prosperity a finančního zdraví. Propad o 3 místa oproti loňsku způsobuje extrémní nárůst inflace. Dlouhodobě nás trápí nízká přidaná hodnota.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

V pilíři ekonomiky Česko vloni zaznamenalo jeden z nejlepších výsledků celého Indexu prosperity. Lépe jsme na tom byli jen v oblasti zdraví a bezpečnosti. Loňskou devátou pozici v oblasti ekonomiky se však letos nepodařilo obhájit a Česko se tak propadlo na 12. pozici a dostali jsme se na úroveň Itálie či Estonska. Nejsilnější ekonomikou se může pyšnit Švédsko, které se v každém ze zkoumaných pilířů umisťuje do desáté příčky. Nejvíce (o šest pozic) si polepšily Malta a Portugalsko. Žebříček uzavírá Řecko a největší propadlík je Rumunsko (pokles o 10 příček).

Především inflace se postarala o pokles v žebříčku, a především o destrukci poptávkových tlaků – pokles spotřeby je u nás největší ze všech států EU. Občas můžeme slyšet, že spotřeba sice klesá, ale jsme zhruba na úrovni roku 2017, a tehdy jsme se přece neměli špatně. Agregátně to sedí. Ale 20 % domácností s nejnižšími příjmy jsou reálně už o téměř pětinu níž. Takže zatímco my jsme ve 2017, oni ve 2011.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Český státní dluh je dlouhodobě relativně nízký, ale poslední roky rychle narůstá. Ze 4. nejnižšího výsledku jsme se podle posledních dat posunuli na 6. místo: ve 3Q 2022 bylo Česko jedinou zemí, která svůj veřejný dluh meziročně navýšila.

Česká republika většinu ostatních zemí předčí v ekonomické komplexitě = v míře diverzifikace ekonomiky. Jinými slovy, náš problém není v tom, že bychom vsadili vše na špatný sektor. V míře komplexity jsme 3. nejlepší v EU.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Problém je nízká přidaná hodnota. V přidané hodnotě vývozů jsme na 23. místě v EU a ve srovnání přidané hodnoty s celkovou produkcí jsme na tom dokonce ještě o jednu příčku hůř. Máme perfektní strukturu ekonomiky, ale jednu z nejnižších přidaných hodnot.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Českou ekonomiku v současnosti oslabují tři její hlavní vlastnosti,

Za prvé: je více závislá na levné a dostupné pracovní síle. Češi mají nízké mzdy ve srovnání s Německem, a to nejen absolutně, ale i po zohlednění produktivity.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Počet pracovníků bude klesat kvůli demografickým změnám, což bude tlačit mzdy nahoru. Pracovní síla tak už nebude ani levná ani dostupná. A pokud nechceme přijít o konkurenceschopnost, tak musíme zvýšit produktivitu.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Za druhé: máme jednu z nejvíce energeticky náročných ekonomik. Spotřebujeme dvojnásobek energie ve srovnání s Dánskem na jednotku HDP, ale i o 50 % více než Německo, které má také silný průmysl. V situaci energetické krize a nesoběstačnosti některých surovin to je problém.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Za třetí: jsme sice silně vývozní ekonomika, ale také silně dovozní ekonomika. Dovozní náročnost automobilového odvětví se dostává mírně přes 50 %, v případě výroby počítačů nebo chemických látek dokonce nad 75 %. Takže zaseknutí dodavatelských řetězců na nás dopadá hodně.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Společným rysem těchto problematických oblastí, je nízká přidaná hodnota české ekonomiky. Od finanční krize vidíme, že se tempo dohánění životní úrovně v Německu víceméně zastavilo a dostali jsme se do něčeho, co lze nazvat past ekonomiky středních příjmů.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

K tomu, aby se Česko zařadilo mezi ekonomické špičky, mohou pomoci investice. Dlouhodobé růstové analýzy ukazují, že až polovina růstu produktivity je spojena s investicemi do vědy a výzkumu, čtvrtina se vzděláváním a 15 % s alokací talentů.

Už teď máme 4. nejvyšší podíl investic na HDP v Evropě. Ale často to není vidět v kvalitě. Například investice do vědy a výzkumu jsme na průměru EU. V této klíčové oblasti je průměr naprosto nedostačující.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Pozitivní je trend v robotizaci. Vloni jsme měli v žebříčku 162 robotů na 10 tisíc zaměstnanců (13. místo), tak letos 168 (10. místo). V EU drží rekord Německo, které má 400 robotů na 10 tisíc zaměstnanců.

Dostupnost bydlení je ale nejhorší ze všech zemí EU (27. místo). Navzdory jednoduché zkratce, že máme moc vysokoškoláků, je podíl mladých s vysokoškolským vzděláním jedním z nejnižších v EU (22. místo).

Mírně jsme se zlepšili v eGovernmentu. Tedy ve schopnosti efektivně řídit stát. Ale 18. místo je stále velmi slabý výsledek. Zvlášť v porovnání se soukromým sektorem, který se naopak pohybuje v první třetině. Tento nesoulad ukazuje, jak klíčová může být pro rozvoj prosperity ČR spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

Jak se vymanit z pasti ekonomiky středních příjmů? Zvyšovat úroveň vzdělání. Výrazně posílit inovace, vědu a výzkum. Budovat české značky s globálními ambicemi. Posilovat vztah s koncovým zákazníkem, kde je kde je výrazně vyšší marže. Spolupráce skrz sektory.

Články autora David Navrátil

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...