Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny29. 11. 2023 09:19

Stát nesmyslně omezuje podnikatele

Sám přitom není schopen zrychlit povolování staveb

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, dnes projednají poslanci v prvním čtení.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Stát rychlosti staveb neprospěje Foto: Shutterstock.com

Podle Hospodářské komory možná dobře míněná regulace logistiky na zemědělské půdě způsobí problémy v tuzemském hospodářství a odradí investory od výstavby, mimo jiné i proto, že jim sníží právní jistotu. Novela totiž zakládá dvojí posouzení nezemědělského využití půdy – jednou při změně územně plánovací dokumentace a podruhé při samotném povolování záměru.

„Jestli se již jednou orgány ochrany zemědělského půdního fondu vyjádřily v rámci pořizování územního plánu a územní plán umožňuje nezemědělské využití pozemků, není přece možné, aby bylo jejich využití v souladu s územním plánem bráněno. Je to v rozporu s legitimním očekáváním a právní jistotou investujících podnikatelských subjektů,“ kritizuje vládní návrh novely zákona předseda Sekce životního prostředí Hospodářské komory Jan Mraček.

Stát se přitom chystá zakázat výstavbu logistických center za situace, kdy se země potýká s nedostatkem pozemků pro výstavbu moderních obchodních areálů. Pokud země nebude stavět velká logistická centra, bude se zahušťovat síť lokálních skladů pro zásobování jednotlivých provozoven. Decentralizovaný model zásobování je ale spojený s větší dopravní zátěží, a tedy bude i výrazně neekologický i neekonomický, varuje Komora.

Za nepřiměřené označuje také Hospodářská komora i to, aby stát zaváděl pětiletý časový limit na platnost souhlasů s odnětím zemědělské půdy I. a II. třídy pro obchod, skladování a výrobu energie, když samo povolování stavby kvůli složité legislativě a byrokracii trvá i kolem 10 let.

„Stát se chystá právní jistotu, že lze povolovat záměry souladné s územním plánem, narušit dříve, než je vůbec možné v českých poměrech záměr povolit. Povolování záměrů v ČR přitom totiž trvá mnohem déle, kvůli složité legislativě a byrokracii nezřídka i kolem deseti let. Pokud by měly souhlasy orgánů ochrany zemědělského půdního fondu pozbýt platnosti za situace, kdy se do pěti let nestanou součástí pravomocného stavebního povolení, vytvořila by se tím enormní právní nejistota. Lhůtu je proto třeba prodloužit v zájmu právní jistoty alespoň na deset let, a samozřejmě nevázat ji na nejisté stavební povolení,“ je přesvědčen Jan Mraček.

Hospodářská komora doporučila poslancům, aby přijali takové pozměňovací návrhy, které posílí právní jistotu investorů. Také doporučuje, aby sněmovní tisk 579 kromě garančního výboru projednal také hospodářský výbor.

Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu předložila vláda k dalšímu projednání do Poslanecké sněmovny na začátku listopadu. Novela nyní čeká na projednání v prvním čtení a následně o ní budou diskutovat výbor pro životní prostředí a zemědělský výbor. Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby novela nabyla účinnosti už od začátku příštího roku.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...