Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny16. 1. 2024 08:28

Jak nepanikařit?

Extrémně důležitá vlastnost: Když USA závodily o vyslání prvních lidí do vesmíru, trénovaly astronauty v jedné dovednosti více než v kterékoli jiné: v umění nepanikařit.

David Navrátil David Navrátil autor

hlavní ekonom České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Když USA závodily o vyslání prvních lidí do vesmíru, trénovaly astronauty v jedné dovednosti více než v kterékoli jiné: v umění nepanikařit Foto: Shutterstock.com

Jak předcházet krizi? Nestrkat před případnými problémy, riziky, nejistotou hlavu do písku. Naopak. Je potřeba umět rizika identifikovat a analyzovat. Totéž musíme udělat i my: Odhadnout dopady a definovat naši reakci, jak zmírnit negativní dopady a jak využijeme krizi jako příležitost.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Česká ekonomika na 31. místě v Global Innovation Index 2023. Naší silnou stránkou je vysoká komplexita ekonomiky, vysoký podíl hitech a kreativní výroby. Na tom můžeme stavět a posilovat přidanou hodnotu zvyšováním finální výroby. Naopak slabou stránkou je neflexibilní trh práce, slabý kapitálový trh (ve všech stádiích), energetická náročnost, ale i nízké investice firem do vědy a výzkumu. Na trh práce se stačí inspirovat Dánskem (flexurity), na kapitálový trh ve Švédsku nebo i v Polsku. Energetickou náročnost dokážeme hodně vyřešit, když si uvědomíme, že Green Deal je pro nás příležitost, který podpoří investice do vyšší energetické efektivity. Investice firem jsou spojeny s kapitálovým trhem a taky podporou budování českých značek s globálními ambicemi.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Pojďme se podívat na některé faktory, které jsou na první pohled mimo hru, přesto hrají svou roli.

Bydlení. Co má společného nárůst bezdomovectví v USA, pomalý růst podílu bezemisních zdrojů energie a zvyšování šancí pro Trumpa? NIMBY. Což je akronym z anglického Not in my backyard. V USA paradoxně levicové NIMBY. Noah Smith ukazuje, že demokratické státy (modré) ztrácejí obyvatele, ale i politickou moc, zatímco republikánské (červené) státy s rostoucím počtem obyvatel získávají na významu. Klíčovým faktorem je přístup k výstavbě nového bydlení. Státy jako Kalifornie a New York mají vysoké náklady na bydlení a omezují výstavbu, což vede k odlivu obyvatelstva a nárůstu bezdomovectví. Na druhou stranu Texas a Florida nabízejí dostupnější bydlení, což přitahuje nové rezidenty. Navíc, červené státy jako Texas vedou (navzdory rétorice) v oblasti obnovitelné energie, přestože jsou tradičně spojovány s ropným průmyslem. Demokraté by se neměli divit, že ztrácejí podporu a navzdory všemu průzkumy dávají velkou šanci na vítězství Trumpovi. Tohle by měla být cenná lekce i pro politiky v ČR.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Vzdělávání. Jedna věc je reforma vzdělávacích programů, tedy CO. Ale dokud vztah učitelů (KDO) a studentů bude vypadat takto (nejhorší mezi zeměmi OECD), tak nečekejme nějakou velkou pozitivní změnu. Protože Culture eats strategy for breakfast.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

AI v praxi: vážným globálním problémem je antibiotická rezistence. Vědci využili neuronové sítě k předpovědi vlastností více než 12 milionů sloučenin. Umělá inteligence úspěšně identifikovala sloučeniny schopné zabíjet kmeny rezistentní vůči lékům, což vedlo ke vzniku nové třídy antibiotik. První testy vypadají velmi slibně.

Energetická transformace: jaderné fúze. Národní laboratoři Lawrence Livermora se v roce 2022 podařilo po deseti letech pokusů úspěšně zažehnout fúzní reakci. Od té doby se jí to podařilo ve 3 z 5 pokusů. Ke komerčnímu využití je daleko, celková spotřebovaná energie zatím hodně převyšuje výkon… Ale nyní opravdu víme, že to bude fungovat. Americké ministerstvo energetiky proto zřizuje tři nová výzkumná centra pro jadernou fúzi.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

A na závěr jedna varovná: TikTok, tedy Komunistická strana Číny, manipuluje algoritmy podle svých potřeb. A to tak, že masivně, jak ukazuje studie.

Články autora David Navrátil

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...