Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny11. 4. 2024 08:07

Trendy v grafickém designu: Animace, gradienty a samozřejmě AI

V neustále se vyvíjejícím prostředí grafického designu nezná kreativita hranic. V roce 2024 se tento dynamický svět stále mění a přináší inovativní trendy, které nově definují vizuální komunikaci.

Martin Katrenič autor

grafický designér se zaměřením na UX, UI v designové agentuře BrightVibe

Foto: BrightVibe Trendy roku v grafickém designu Foto: BrightVibe

Rok 2023 se ukázal být rokem dynamických změn a tvůrčího vývoje. Strategické využití nástrojů umělé inteligence nejen zefektivnilo pracovní postupy, ale také otevřelo nové hranice pro inovace založené na spolupráci lidské kreativity a umělé inteligence. V nadcházejícím roce můžeme očekávat bouřlivé změny a převratné novinky, protože generátory obrazu s umělou inteligencí se vyvíjejí a zpochybňují tradiční návrhářská paradigmata.

V tomto roce se prosadily principy utilitárního designu, které zdůrazňují funkčnost a účelnost, a zároveň se prosadil nadčasový půvab serifových písem, který ukazuje trvalou přitažlivost klasické elegance. Neonové barvy, 3D prvky, živost a hravá interaktivita v návrzích odrážejí touhu po vizuální dynamice.

Při vstupu do prostředí designu v letošním roce spočívá klíč v křehké rovnováze mezi přijetím inovací a uznáním trvalých prvků, které v průběhu let design formovaly. Rok 2024 není jen o sledování trendů – je o ražení nových cest a posouvání hranic. Grafičtí designéři se ocitají na pomezí uměleckého řemesla a technologie. Připoutejte se tedy, vydáváme se na vizuální výpravu za poznáním jazyka designu, který definuje estetiku roku.

Asistence AI: Inteligentní spojenec

Integrace nástrojů umělé inteligence (AI) se stala transformační silou, která v roce 2024 ovlivní způsob, jakým designéři vymýšlejí a realizují své výtvory. Výsledkem není náhrada lidské vynalézavosti, ale symbiotický vztah, kdy přesnost algoritmů zvyšuje a posiluje tvůrčí schopnosti designérů. V roce 2024 se umělá inteligence stane nepostradatelným nástrojem, který posune grafický design do nové éry efektivity, personalizace a inovací založených na spolupráci.

3D design: vylepšení webdesignu

Kdysi dvourozměrné webové prostory se nyní mění v pohlcující prostředí, které návštěvníky zaujme pocitem hloubky a realističnosti. Integrace trojrozměrných designových prvků přináší novou úroveň propracovanosti a interaktivity – od interaktivních zobrazení produktů až po poutavé vyprávění příběhů prostřednictvím animovaných 3D scén. Tento vývoj v oblasti webového designu odráží nejen technologický pokrok, ale představuje také závazek vytvářet digitální zážitky, které jsou vizuálně ohromující a zároveň zaměřené na uživatele.

Pohyb a animace

Od jemných mikrointerakcí, které zvyšují uživatelský zážitek, až po odvážné a strhující animace, které přitahují pozornost. Designéři využívají sílu pohybu k předávání emocí a sdělení tak, jak to statický design nedokáže. Webové stránky ožívají díky rolovacím animacím, mobilní aplikace reagují úchvatnými přechody a příspěvky na sociálních sítích zaujmou animovanou grafikou. Tento trend nejen zvyšuje zapojení uživatelů, ale také umožňuje designérům vymanit se z omezení statických obrázků.

Odvážný minimalismus: Jednoduchost a působivost

Tento rok se bude uplatňovat minimalismus, který do návrhů vnáší odvážné geometrické tvary, výrazné barevné kontrasty a působivý negativní prostor. Tradiční monochromatická paleta minimalismu se rozšiřuje o živé odstíny, které vyžadují pozornost, a vytváří vizuální jazyk, který je čistý a působivý zároveň. Tato evoluce minimalismu není o tom udělat víc, ale udělat víc s menším množstvím a využít sílu jednoduchosti k vytvoření trvalého dojmu.

Utilitární design

Je inspirován zásadou, že forma by měla následovat funkci, klade důraz na jednoduchost, přehlednost a efektivitu. Grafičtí designéři se zbavují přebytečných prvků, prosazují čisté linie a zaměřují se na intuitivní uživatelské prostředí. Prvořadými se stávají účelové prvky designu, jako je blokové rozvržení, přímočará navigace a čitelná typografie, které zajišťují, že cesta uživatele je zjednodušená a přístupná.

Neonové barvy: Elektrizovaný grafický design

Tyto zářivé barvy, od pulzující růžové po elektrickou modrou a neonovou zelenou, vytvářejí pocit dynamiky a modernosti. Grafičtí designéři využívají odvážný a futuristický pocit neonových barev a začleňují je do typografie, ilustrací a celkových designových palet. Tento trend překračuje tradiční hranice a neonové barvy slouží nejen jako prvky přitahující pozornost, ale také jako mocné nástroje pro vyjádření emocí a nastavení jedinečných vizuálních tónů. Je to odvážné prohlášení, které posouvá grafický design do zářivé a vysoce energické budoucnosti, kde se každý design stává živým majákem kreativity.

Gradienty

Gradienty jsou oblíbené již několik let a v nových podobách s námi určitě zůstanou. Už se neomezují pouze na pozadí, ale plynule se prolínají typografií, ilustracemi i celými vizuálními příběhy a vnášejí do statických návrhů pocit plynulosti a pohybu. V poslední době jsme mohli vidět hodně gradientů s přidanými šumovými texturami, které přinášejí ještě větší propracovanost a osobitost.

Retro

Tento trend, který vyvolává pocit nostalgie, vzdává hold ikonickým stylům minulých epoch a přetváří je a oživuje pro digitální věk. Použití nostalgické typografie, klasických motivů a textur inspirovaných analogem vytváří vizuální jazyk, který rezonuje s publikem napříč generacemi.

Inspirováno přírodou: Harmonické spojení

Organická elegance listů, rytmické vzory vln a složité detaily flóry a fauny se stávají výraznými prvky grafických kompozic. Designéry přitahují uklidňující barevné palety inspirované krajinou, využívající zemité tóny a botanickou zeleň, které navozují pocit klidu. Tento trend nejen oslavuje estetický půvab světa přírody, ale je také v souladu se širším kulturním posunem směrem k udržitelnosti a ekologickému uvědomění.

Abstraktní a surrealistické

Designéři se snaží o neobvyklé a snové prvky, které zpochybňují realitu a podněcují představivost. Tento trend překračuje tradiční vyprávění příběhů a umožňuje sdělit složité myšlenky a emoce prostřednictvím vizuálních metafor. V digitálním věku, který je přesycen informacemi, přináší používání abstrakcí a surrealismu v designu osvěžující odklon od očekávaného a podněcuje publikum k tomu, aby se zabývalo neočekávaným. Toto hnutí v grafickém designu odráží posun k hlubší a myšlenkově podnětnější vizuální komunikaci v roce 2024.

Čmáranice: Hravé vyprávění příběhů

To, co bylo kdysi odmítáno jako spontánní náčrtky na okraji, se vyvinulo v plnohodnotný designový trend, který vnáší do vizuálních kompozic rozmarné kouzlo. Designéři si osvojují nedokonalost a spontánnost čmáranic a dodávají svým výtvorům nádech ručně kreslené autenticity. Čmáranice dodávají návrhům osobní a přístupný prvek a odpoutávají se od uhlazené a vybroušené estetiky, která dominovala v předchozích letech.

Experimentální typografie

V roce 2023 jsme byli svědky odvážného zkoumání experimentální typografie, kde písmena přestávají být pouhými nosiči informací a mění se ve výrazná umělecká díla. Experimentální typografie zahrnuje nekonvenční prvky, nečekané tvary, textury a složité detaily, které překračují omezení standardních tvarů písmen.

Serify: Elegance v detailech

Designéři se vracejí ke klasice a nadčasovosti a znovu objevují přetrvávající kouzlo serifových písem. Serify se svými výraznými tahy a ozdobami vnášejí do grafického designu atmosféru sofistikovanosti a rafinovanosti. Ať už jsou serifová písma použita v tiskových materiálech, digitálních rozhraních nebo při tvorbě značky, přispívají k pocitu elegance a autority. V době, kdy převládala minimalistická bezserifová písma, představuje obnovení serifů záměrný odklon a zahrnuje složité detaily, které každé formě písmen dodávají charakter.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...