Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny9. 8. 2021 17:13

Statistici přinesli dobré zprávy

Český statistický úřad dnes zveřejnil detailní data vybraných segmentů ekonomiky za druhé čtvrtletí. Opravňují k mírnému optimismu, nicméně odpovídají očekáváním. I služby se po uvolnění restrikcí odrážejí ode dna.

Tomáš Chrámecký autor

Petr Karban Petr Karban spoluautor

Novinář, marketingový expert. Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí jako Creative & Content Director a šéfredaktor několik titulů včetně publicistického portálu KomoraPlus.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Přes pozitivní zprávy se řada subjektů potýká s problémy, které v mnoha případech mají existenční rozměry. A potvrzují se slova expertů, kteří již před rokem tvrdili, že jedna věc jsou restrikce samotné, ale významnější pro ekonomiku bude ochota lidí vrátit se k někdejším návykům. Pandemie totiž změnila i ty.

Oživení ve službách

Ve 2. čtvrtletí se tržby zvýšily meziročně o 13,8 %, bez očištění o 14,8 %, mezičtvrtletně vzrostly o 3,4 %. Mezičtvrtletně i meziročně rostla všechna odvětví služeb. „Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce. Například tržby letecké dopravy vzrostly na více než dvojnásobek loňských hodnot, tržby v ubytování se zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří a agentur byly v porovnání s loňskem více než pětinásobné,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Podrobnosti najdete na https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-2-ctvrtleti-2021.

Návštěvnost se odrazila ode dna

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí, což bylo meziročně o 56,1 % více. Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 1,6 milionu hostů, meziročně to představovalo zvýšení o 51,3 %. „Ve 2. čtvrtletí letošního roku se návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení dostala do kladných čísel. Stalo se tak po pěti čtvrtletích poklesu kvůli koronavirové krizi. Meziročně se zvýšil počet příjezdů o 51 % a počet přenocování o 56 %. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou ale výkony ubytování pouze třetinové,“ komentuje aktuální výsledky Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Další informace na webu https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-2-ctvrtleti-2021.

Růst výroby masa pokračoval

Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2021 dosáhla 116 277 tun, v meziročním srovnání to bylo o 4,3 % více, avšak převážně vlivem nízké srovnávací základny loňského roku. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně zvedly o 3,3 % a jatečné drůbeže o 0,9 %. Ceny prasat opět zůstaly pod úrovní srovnatelného období loni (−17,7 %). „Výroba masa se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,3 %. Vzhledem k poslednímu srovnatelnému období před koronavirovou pandemií, 2. čtvrtletí roku 2019, vychází výsledek produkce masa vyšší o 2 %. Ceny jatečných prasat se odrazily od svého dna. Zemědělci prodávali jatečná prasata v průměru za 36,25 Kč za kg jatečné hmotnosti,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

„Přestože výroba masa se v poslední době zvyšuje, zemědělci se potýkají s nepříznivou úrovní cen, za které prodávají jatečná zvířata, navíc ceny vstupů rostou mnohem rychleji. Tento trend se nejvíce projevuje v chovu prasat,“ dodává Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví. Více najdete na https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-2-ctvrtleti-2021.

 

 

Články autora Tomáš Chrámecký

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...