Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny24. 8. 2021 18:36

Ve Varech zaujalo unikátní české spojení umění, technologie a byznysu

Český výrobce špičkových karbonových rámů pro silniční kola FESTKA představil během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dva nové modely kol z kategorie jedinečných autorských projektů. Tentokrát byli uměleckými partnery Festky výtvarníci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek, tedy duo Ondrash & Kašpárek. Modely, na které padla volba, jsou Scalatore, premiant firemního portfolia, a zcela nový gravelový model Scout. Ke každému kolu oba umělci vytvořili stejnou technikou také plátno, které si zákazník odnese spolu s kolem.

Ondřej Hampl autor

Foto: FESTKA Foto: FESTKA

„Historie spolupráce s umělci je ve Festce stejně dlouhá jako historie značky samotné. Již v prvních letech naší existence jsme zaujali unikátními koly, kterým vdechli duši malíři a ilustrátoři jako Michal Škapa, Jan Kaláb nebo tandem Tomski & Polanski. Koncem loňského roku rozčeřilo mediální vody naše již druhé kolo ilustrované Michalem Bačákem. Naším nejnovějším projektem tohoto druhu je spolupráce s tandemem Ondrash & Kašpárek. Vznikla při ní dvě kola dekorovaná unikátní technikou, kterou tito dva umělci sami vynalezli a během posledních šesti let postupně zdokonalili, říká Michael Moureček, spoluzakladatel značky FESTKA.

Ondrash & Kašpárek pracují unikátní technikou přenosu akrylových barev z vodní hladiny na plátno. Původní nápad, na kterém Radim Kašpárek pracoval již asi čtyři roky, dovyvinuli umělci společně za prvního lockdownu, když se Ondřej nemohl věnovat tetování – činnosti, ve které dosáhl obrovského věhlasu díky svému originálnímu abstraktnímu pojetí. Výsledkem této originální malířské techniky jsou velmi efektní abstraktní obrazy a mapy plné až psychedelických barev a organických tvarů na bílém podkladu. Zatímco přenos na plátno už měli umělci vyřešený, transfer na 3D karbonový rám kola, vidlici, představec a sedlo znamenal novou výzvu.

 

„Produktový design nás už nějaký čas baví a když se nám ozvali kluci z Festky, jestli bychom nechtěli něco zkusit s jejich rámy, byli jsme oba rozhodně pro. Naše technika spočívá v tom, že nemalujeme přímo na plátno či 3D objekt, ale na vodní hladinu nádrže se speciálním roztokem, na kterou nejdříve vlastnoručně vyrobenými nástroji, kterým říkáme pádla, rozléváme a rozfoukáváme akrylové barvy do požadovaného tvaru. Plátno nebo 3D objekt pak ponoříme pod hladinu a velmi pomalým odpouštěním vody z lázně na ně přeneseme dílo na hladině,“ popisují náročný výtvarný proces umělci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek.

„Rámy na této úrovni jsou skutečnými uměleckými díly. Takto personalizovaná kola vyráběná často v jediném unikátním exempláři samozřejmě stojí menší jmění, ale rostoucí zájem o ně svědčí o tom, že na světě je mnoho cyklistů, kteří se chtějí odlišit a jsou připraveni za nejvyšší kvalitu a jedinečnost zaplatit,“ dodává Michael Moureček.

„Autoři patří mezi hrstku tvůrců, kteří se navzdory rozvíjející se přesahovosti s moderními technologiemi nebáli zůstat v analogovém duchu a vypracovat svůj vlastní autorský rukopis. Jejich technologický postup vyžaduje značnou zručnost a je neopravitelný,“ přidává pohled kurátorka Paulína Ebringerová.

Prohlédněte si video o vzniku kol Ondrash & Kašpárek

Články autora Ondřej Hampl

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...