Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny6. 1. 2023 14:15

Do brownfieldů půjde přes 500 milionů korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vybralo jedenadvacet projektů, které podpoří v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Mezi obce rozdělí částku přesahující 500 milionů korun z Národního plánu obnovy a přidá dalších 50 milionů ze státního rozpočtu.

Lucie Janíková autor

Foto: Shutterstock.com Na brownfieldy čekají stovky milionů Foto: Shutterstock.com

Zájem o dotace na revitalizaci brownfieldů ze strany obcí stoupá. Hlavními důvody jsou nedostatek volných ploch na trhu za rozumné ceny a zároveň zvyšující se tlak na udržitelnost a udržitelný rozvoj. „V letošním roce jsme museli při výběru projektů výrazně zohlednit energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie, což je v probíhající energetické krizi velmi důležité. Přerozdělovány byly prostředky z Národního plánu obnovy, tedy evropských peněz určených na obnovu evropských ekonomik po pandemii koronaviru. Nicméně kvůli velkému zájmu obcí jsme se rozhodli alokaci programu navýšit o 50 milionů korun ze státního rozpočtu. Díky tomu můžeme podpořit až o dva projekty víc, než bylo původně předpokládáno,’’ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

MPO letos obdrželo rekordní počet přihlášek. Hodnotitelská komise vybírala z celkem 35 projektů. „Podmínky přihlášek jsme letos upravili v návaznosti na zpětné vazbě od obcí a měst. Program se díky tomu stal velmi atraktivní, o čemž svědčí nejen kvantita, ale i kvalita všech předložených záměrů,’’ říká vedoucí oddělení brownfields Jan Hana. Díky novému nastavení se historicky poprvé mohly přihlásit obce z celé České republiky a žádat o dotace na tzv. multifunkční projekty. Ty vedle podnikatelského využití umožňují například i výstavbu obecních bytů, které vzniknou v několika podpořených lokalitách.

Mezi projekty převažují renovace, jedna čtvrtina záměrů pak počítá s demolicí a výstavbou nových energeticky účinných budov. Nejvíce vynikly projekty z kraje Vysočina, který poslal do pomyslného souboje o dotace hned šest projektů. Uspěly tři z nich: Světlá nad Sázavou, Valeč u Hrotovic a Herálec.

V revitalizovaných brownfieldech obce vytvoří kanceláře, dílny, sklady, prostory pro drobné služby jako je kadeřnictví nebo masáže, restaurace a podobně. „Na výčtu funkcí je vidět, že nové nastavení programu obce zaujalo. V průběhu roku jsme měli možnost s obcemi jejich projekty pravidelně konzultovat a pomáhat jim s přípravou žádostí. Hodnotím velmi pozitivně, že většina záměrů byla odevzdána ve vysoké fázi připravenosti,” říká vrchní ředitel pro řízení sekce digitalizace a inovací Petr Očko, který je pověřen řízením agentury CzechInvest.

Počet podaných žádostí překročil stanovený milník Národního plánu obnovy. Podpořeny budou projekty v celkové investiční hodnotě přes 914 milionů korun, přičemž dotace pokryjí necelých 58 % nákladů. „Míra podpory se však u jednotlivých projektů liší, protože do způsobilých výdajů mohly obce u projektů typu renovace zahrnout pouze náklady na opatření související se zvýšením energetické účinnosti budov. A v tom je každý projekt specifický. Překročení milníku jasně deklaruje, že zájem o program regenerace brownfieldů by měl i v následujících letech pokračovat,’’ uzavírá Jan Hana.

Články autora Lucie Janíková

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Aktuality

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Analýzy
Nejistá budoucnost českých firem

I když panuje všeobecný optimismus ohledně AI a...

Respondenti z českých firem uvádějí, že GenAI má významný...

V širším měřítku zůstává pro firmy problémem kybernetická...

Výzkum také odhaluje důležitost moderní datové infrastruktury v...