Pátek 3. května 2024
ikona hodiny27. 5. 2021 09:33

ERA bude sledovat vzdušný prostor nad Lotyšskem

Pardubická technologická společnost ERA získala novou zakázku v Pobaltí. Její systém WAM bude instalován v Lotyšsku a bude sledovat letový provoz nad celou zemí a částečně i nad Baltským mořem. Lotyšsko se tak přiřadí ke státům, které užívají výhody celoúzemního pokrytí, tedy absolutního přehledu o průletu letadel nad svým územím, díky originálně české technologii multilaterace.

Lenka Reichová autor

Foto: ERA Era hlídá Lotyšsko Foto: ERA

ERA podepsala smlouvu na nový projekt s lotyšským řízením letového provozu LGS (Latvijas Gaisa Satiksme) v lednu tohoto roku. Dodávka nového systému WAM FIR Lotyšsko je výrazným rozšířením stávajícího systému WAM Riga, který ERA instalovala v okolí mezinárodního letiště v hlavním městě Rize v letech 2008-2011. ERA dodá 23 pozemních stanic svého osvědčeného multisensorového systému, kombinujícího technologie multilaterace a ADS-B.

„Systém ERA sledující příletovou oblast kolem Mezinárodního letiště Riga se v poslední dekádě osvědčil jako velice spolehlivé řešení pro kontrolu letového provozu. Při výběru hlavního dodavatele pro celoúzemní sytém jsme rovněž přihlédli ke zkušenostem české firmy s dodávkami WAM systémů, které dokazují reference řízení letového provozu z dalších zemí,” uvedl Aleksejs Javorskis, vedoucí Radarové divize LGS.

Podle detailních specifikací ve smlouvě mezi ERA a LGS, čítající bezmála 2 000 stran, bude systém WAM Lotyšsko poskytovat data pro celou oblast Riga FIR (Flight Information Region) a dalších 30 námořních mil kolem ní, což prakticky znamená kompletní pokrytí vzdušného prostoru nad celým územím Lotyšska plus příhraničních oblastí, včetně části baltského pobřeží.

„Důvěra vložená v naši firmu v tomto projektu je výsledkem dlouhodobé spolupráce a skvělých vztahů mezi odborníky z ERA a LGS,” zhodnotil nový kontrakt Ondřej Chlost, obchodní ředitel ERA.

Kromě letiště v Rize budou informace z nového systému využívat i další dvě letiště: Mezinárodní letiště Liepaja a vojenská letecká základna Lielvarde. Přesnější data využijí k optimalizaci navádění letadel na přiblížení k letišti před přistáním. Navíc v blízké budoucnosti bude lotyšské řízení letového provozu vyměňovat svou síť primárních a sekundárních radarů a po dobu modernizace bude systém od ERA sloužit jako náhrada.

ERA dodá do Lotyšska svůj osvědčený systém NEO, poslední generaci multisensorového systému MSS; 23 nových stanic systému WAM Lotyšsko doplní stávajících šest stanic systému WAM Riga. Tým specialistů ERA potvrdí zaplánovanou polohu lokací stanic letos v červnu, dokončení projektu procedurou testování SAT je plánováno na konec roku 2022, respektive počátek roku 2023.

Články autora Lenka Reichová

Nejnovější články

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Pohled z praxe
ZČU v Chebu otevře jedinečný studijní program

„Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme...

Předpokládaný termín vypsání přijímacího řízení je v červnu....

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...