Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny8. 2. 2021 14:06

Česko objevilo unikátní přírodní konzervaci bio nápojů

V Česku vznikla nová technologie přírodní konzervace bio sirupů a dalších bio potravin připravovaných bez pasterizace. Experti využili k novému know-how esenciální oleje a rostlinné extrakty. Projekt finančně podpořila i Technologická agentura České republiky (TA ČR) a podíleli se na něm Výzkumný ústav rostlinné výroby a rodinná firma Kitl z Jablonce nad Nisou.

Veronika Dostálová autor

Technologická agentura ČR

Foto: archiv TA ČR Foto: archiv TA ČR

„V současnosti veřejnost pohlíží na běžné potravinářské konzervanty jako na rizikové látky. Vznikla proto společenská poptávka jejich náhrady za ryze přírodní. Nejrozšířenější alternativou byla dosud pasterizace, ta má ale podle odborníků negativní vliv na nutričně cenné látky obsažené v přírodních potravinách. Věřím, že spojení poznatků výzkumníků se znalostmi tradičních výrobců bio sirupů a nápojů přineslo zajímavé know-how, které bude využíváno i v dalších oblastech potravinářské výroby. Projekt si bezesporu zasloužil naši podporu,“ uvedl Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky, která do výzkumu vložila 8,4 milionu korun z Programu EPSILON.

Projekt odstartoval v roce 2019 a bude ukončen v roce 2022. Roman Pavela, řešitel projektu, k tématu sdělil: „Sirupy vyráběné za studena mají řadu pro zdraví prospěšných látek, ale musí se do nich dávat konzervanty, aby se nekazily. Řešení pomohly naše znalosti z výzkumu esenciálních olejů a sekundárních metabolitů, u kterých je zajímavé to, že působí proti hmyzu a patogenům, ale pro lidské zdraví jsou prospěšné, protože mají například antioxidační účinky. Výsledkem je know-how o chuťově a smyslově přijatelných rostlinných látkách, které se dají použít jako náhrady za syntetické konzervanty. Chtěli jsme dát na trh nějaké výrobky na bázi rostlinných sirupů, které budou využívat esenciálních olejů a rostlinných extraktů místo konzervantů. Výhodou je i to, že tato výroba je navíc šetrná k životnímu prostředí.“

Pro úspěšnost projektu je velmi přínosný i postoj a přístup aplikačního garanta, který je v tomto případě i výrobcem konečných výrobků pro spotřebitele, čímž naplňuje jeden z hlavních cílů projektu: Vyvinout alespoň dva nové výrobky na bázi rostlinných sirupů nebo nápojů využívající potravinářsky a hygienicky inovativních vlastností esenciálních olejů anebo rostlinných extraktů. „Čeští spotřebitelé kladou stále větší důraz na kvalitu a přírodní charakter potravin a nápojů. Nová technologie založená na přírodní konzervaci je přesně tím, co nám, výrobcům, umožní jejich potřeby vyplnit. V potravinářském a nápojářském průmyslu to bude představovat významný posun. A proto jsme opravdu hrdí, že spolu s odborníky z Výzkumného ústavu můžeme být těmi, kdo se na něm podílí,“ dodal Jan Vokurka z firmy Kitl.

Unikátní technologie vychází z přírodní konzervace pomocí silic z růží. Tento způsob uchování potravin použil vůbec poprvé na světě tým odborníků z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze v čele s renomovaným výzkumníkem Romanem Pavelou. „V TA ČR podporujeme chytré nápady z nejrůznějších výzkumných oborů, čehož je tento projekt skvělým příkladem. Je to důkaz toho, že podporujeme výzkumné projekty, které se dostanou k běžnému zákazníkovi a přináší tak užitek všem, za což jsme rádi,“ uvedla Táňa Hálová Perglová, ředitelka Sekce Kabinetu TA ČR.

Články autora Veronika Dostálová

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....