Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny1. 3. 2021 11:51

Mariánské Lázně pomáhají s postcovidovou rekonvalescencí

Není výjimkou, že ti, kdo prodělali onemocnění covid-19, cítí ještě týdny po uzdravení obtíže. Právě na takové případy se dnes zaměřují Mariánské Lázně, kde mají dlouhodobé zkušenosti s úspěšným léčením respiračních onemocnění. Jde o léčbu, která je možná i v 5. stupni protiepidemických opatření.

Valerie Saara autor

Foto: archiv Ensana Mariánské Lázně pomáhají s postcovidovou rekonvalescencí Foto: archiv Ensana

Praxe, poloha a přírodní zdroje – to jsou tři P, které z Mariánských Lázní dělají specialistu na léčení potíží po prodělané nemoci covid-19, vždyť zde úspěšně pomáhají i pacientům s astmatem nebo chronickou bronchitidou. Nejcitlivějším místem těla je v souvislosti s onemocněním covid-19 dýchací ústrojí, proto tato nemoc často vede až k zápalu plic. Právě léčením stavů po komplikovaných zánětech plic se v Mariánských Lázních už desítky let zabývají.

„V léčbě onemocnění dýchacího ústrojí je velmi důležitá poloha Mariánských Lázní v nadmořské výšce 630 metrů, která odpovídá podhorskému tonizujícímu klimatu. Využíváme takových klimatických faktorů jako intenzivnější UV záření, nižší barometrický tlak a vyšší saturaci hemoglobinu kyslíkem, vyšší obsah ozónu a záporných iontů, eliminaci prachu a alergenů,“ říká primářka Růžena Vaňková, která se na stavy po komplikovaném zánětu plic specializuje. A právě takových pacientů s pneumonií způsobenou koronavirem v současné době stále přibývá.

Za zdravím do lázní

Využijte státní příspěvek 4 000 Kč na lázeňský pobyt – prodlouženo do 31. prosince 2021.

Více informací na www.ensanahotels.com

Síla Lesního pramene

Indikace komplikovaný zánět plic je v Indikačním seznamu uvedena jako V/3 s dobou léčení 3 týdny pro Komplexní lázeňskou péči a je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient má nárok na lázeňskou léčbu do 4 měsíců po ukončení hospitalizace na doporučení pneumologa či internisty. Návrh na lázeňskou péči sepisuje praktický lékař.

Rozsáhlý léčebný program je zaměřen na zlepšení ventilační funkce dýchacích cest, obnovení správné mechaniky dýchání a průchodnosti dýchacích cest, odstranění škodlivin zevního prostředí a posílení imunity. Základem léčby je klimatoterapie a inhalace s Lesním pramenem. „Ten obsahuje větší množství natria a bikarbonátů a má mukolytický efekt. Uvolňuje hlen z horních dýchacích cest a příznivě působí na intersticiální prostory. Nejefektivnější je podávání inhalací dvakrát denně, zpravidla ráno a odpoledne. Doplňkem jsou procedury s přírodním oxidem uhličitým, minerální koupele a suché uhličité koupele, z dalších procedur masáže, různé druhy elektroléčby, léčebná tělesná výchova a dle potřeby i oxygenoterapie,“ vysvětluje primářka Vaňková.

Důležité při léčbě plicních onemocnění je věnovat pozornost regeneraci celého organismu, protože při zápalu plic trpí hypoxií buňky celého těla. Proto jsou součástí léčby nejen respirační fyzioterapie se speciálními dechovými cvičeními a dechovou gymnastikou, ale také mobilizační techniky, fyzický trénink a informace o nemoci a výživě. Při vstupním lékařském vyšetření stanoví ošetřující lékař každému vždy individuální léčebný plán, který zahrnuje 21 procedur týdně.

Preventivní programy pro imunitu

Postcovidoví pacienti ovšem nemají pouze respirační obtíže, řada z nich trpí také hypertenzí, ischemickou chorobou srdeční, diabetem, obezitou a onemocněním pohybového aparátu. „To všechno jsou indikace, které v Mariánských Lázních umíme léčit, proto jsou naše lázeňské domy pro léčbu pacientů po pneumonii způsobené nemocí covid-19 naprosto ideální. A zdůrazňuji, že u nás se klienti nemusejí bát žádné nákazy. Všechna naše zařízení poskytují mnohonásobně vyšší míru hygienických opatření, než s jakou se klienti setkají v běžném životě, v obchodních centrech nebo hromadné dopravě,“ říká Patricie Irlveková, obchodní ředitelka skupiny Ensana, do níž Léčebné lázně Mariánské Lázně dnes patří.

A ještě na jeden aspekt se v Mariánských Lázních zaměřují – na preventivní programy, jejichž cílem je posílení imunity. Vždyť právě posilování vlastních obranných sil organismu je jednou z nejúčinnějších zbraní proti infekcím. A tedy zásadně důležité zvláště v dnešní době. „Jsme samozřejmě i dnes připraveni pacientovi poskytnout veškerou péči i v případě, že léčebný pobyt nehradí zdravotní pojišťovna. Samoplátci u nás mají možnost výběru z několika speciálně zaměřených léčebných programů na podporu imunity či regeneraci, a to i po prodělané nemoci covid-19. Jsme jedním z mála míst v Česku, které takové postcovidové nebo precovidové pobyty nabízí. Zvlášť u těch preventivních programů na podporu imunity bych ráda upozornila, že umíme připravit balíčky šité na míru firmám. Takovými programy jsou Regenerace po covidu-19, Imunita a Rekondičně respirační pobyt. Trvají obvykle týden, ale lze je prodloužit,“ uzavírá Patricie Irlveková.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...