Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny18. 6. 2021 14:32

Stavebnictví 4.0 přináší nový impuls do českého stavebního průmyslu

V rámci Národního centra „Průmysl 4.0“ byla založena platforma „Stavebnictví 4.0“, jejíž ambicí je spojit významná výzkumná pracoviště, zejména na technických univerzitách, s progresivními stavebními firmami a nabídnout prostor pro vzájemnou spolupráci. Bude se tak dít nejen v prostorách Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze a v centru Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v Praze, ale také na dalších pracovištích, zejména na VUT v Brně a VŠB-TU v Ostravě. Cílem je propagace a zavádění nových technologií včetně využití principů Průmyslu 4.0 do výstavby a zvýšení konkurenceschopnosti České republiky v této oblasti v evropském měřítku.

Veronika Dostálová autor

Technologická agentura ČR

Foto: MPO Zástupci členských institucí a firem platformy Stavebnictví 4.0 Foto: MPO

Význam stavebnictví v rámci českého hospodářství je obrovský. Zejména bytová, občanská, ale i průmyslová výstavba stojí před procesem systémových změn, jejichž významnými nositeli jsou strategie „Smart“, „Green“ a v nich obsažená digitalizace a nástup umělé inteligence. Samostatnou oblastí je výstavba dopravních staveb a technické infrastruktury, které tvoří základ pro další udržitelný rozvoj vystavěného prostředí. Stavební pokrok nezáleží jen na překonání nevlídné legislativy a zajištění dostatku finančních prostředků, ale také na překonání určitého konzervatismu, na urychlení zavádění nových progresivních technologií a co nejbližším spojení výzkumné sféry s realizační praxí, na rychlém předávání a sdílení získaných poznatků a dobré praxe.

Z těchto důvodů vznikla iniciativa Stavebnictví 4.0 v Experimentálním centru (vedoucí prof. Petr Konvalinka) Fakulty stavební ČVUT v Praze (děkan prof. Jiří Máca), v partnerské spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví (prezident Ing. Jiří Nouza) a Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství (předseda představenstva Ing. arch. Jan Fibiger), s významnou podporou Národního centra Průmysl 4.0 (vědecký ředitel prof. Vladimír Mařík) s podporou stavebních fakult univerzit (ČVUT – děkan prof. Máca, VUT – děkan prof. Bajer, VŠB-TU – děkan prof. Čajka), a za účasti stavebních společností Hochtief CZ a.s. (generální ředitel Ing. Tomáš Koranda), Metrostav a.s. (generální ředitel Ing. Jaroslav Heran), VCES a.s. (generální ředitel Ing. Zdeněk Pokorný) a BAUMIT, spol. s r.o. (generální ředitel Ing. Pavel Med). Očekává se, že se připojí další výzkumná pracoviště a stavební firmy, a to jak velké, tak i malé a střední, a že se v rámci této platformy budou nejen sdílet současné poznatky a zkušenosti, ale zejména nabízet progresivní postupy, technologie a nová řešení.

„Velmi oceňuji tuto aktivitu v oblasti stavebnictví, které je významnou součástí průmyslu České republiky a děkuji za impuls, který dává iniciativa Stavebnictví 4.0 stavebním firmám ve spolupráci s universitami a dalšími institucemi,“ říká vicepremiér Vlády ČR a ministr průmyslu, obchodu a dopravy doc. Karel Havlíček.

„Tato aktivita je velmi významná nejen pro stavebnictví, ale také pro naši fakultu a zejména pro naše studenty, kteří se stanou následně zaměstnanci stavebních firem. Jsem přesvědčen, že bude přínosem pro ještě intenzivnější spolupráci fakulty a stavebních společností,“ uvádí děkan Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Jiří Máca.

Ing. Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví k tomu dodává: „Jsme velmi rádi, že tuto iniciativu prof. Konvalinka podnítil, za náš svaz mohu slíbit, že se budeme aktivně účastnit spolupráce s výzkumnými pracovišti, kterou považujeme za velmi důležitou.“

„Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství vítá tuto aktivitu, která velice úzce koresponduje s jejím zaměřením. Je naším zájmem se do fungování platformy Stavebnictví 4.0 co nejvíce zapojit,“ připojuje Ing. arch. Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace.

„Chápeme stavebnictví jako součást průmyslu, a proto jsme rádi, že se tato platforma ustavila, protože má šanci posunout české firmy směrem k digitalizaci a alespoň částečné robotizaci. Na příkladu strojírenského průmyslu jsme se přesvědčili o smysluplnosti takové aktivity,“ míní prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c.

Ing. Tomáš Koranda, generální ředitel společnosti Hochtief CZ a.s. podporuje tuto aktivitu: „Budeme velmi rádi součástí aktivit Stavebnictví 4.0, jako progresivní stavební společnost máme zájem o zavádění špičkových technologií do výstavby.“

Slavnostní podepsání memoranda o spolupráci proběhlo 17. 6. 2021 v 9:00 hodin na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Články autora Veronika Dostálová

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....