Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny12. 8. 2021 13:31

Udržet rodinné podnikání po odchodu zakladatele vyžaduje přípravu

V řadě českých rodinných firem dochází v posledních několika letech k předání vedení do rukou nové generace. Většina firem, která byla založena v devadesátých letech a přežila třicet let od vzniku, je dnes v rukou zkušených matadorů, kteří se postupně připravují na odchod z firmy. Předání vedení nástupcům je rozhodně aktuální téma. V některých rodinných firmách vedení přirozeně přechází do rukou jednoho z dětí, v jiných hledají profesionálního CEO. Společně ale vytvářejí novou zkušenost, která v našich vodách díky přerušené tradici chybí.

Valerie Saara autor

Foto: Jakub Hněvkovský Libor Suchánek, zakladatel společnosti SULKO Foto: Jakub Hněvkovský

Asociace rodinných firem natáčí podcast Odolná firma, do kterého přicházejí jako hosté majitelé rodinných firem někdy i se svými nástupci a vyprávějí své zkušenosti s předáním žezla. „Každá podnikající rodina má k předání vedení trochu jiný přístup. Na otázku, co je podle nich důležité pro úspěšné předání, odpovídají velmi opatrně, protože jsou si vědomi toho, že to, co fungovalo u nich, nemusí fungovat v jiné rodině,“ upozorňuje Simona Bodláková, moderátorka podcastu a expertka na rodinné firmy ze společnosti SevenIN. Co tedy u jednotlivých rodin zafungovalo dobře?

Nejdůležitější je nepoškodit vztahy v rodině. Firma musí mít jasné řízení a subordinaci, kterou musíte předat v rámci rodiny. Rodina je demokratická a firma je přísně řízená. To přináší spoustu složitých situací, a to je potřeba zvládnout.

Libor Suchánek, zakladatel SULKO

Podporujte lásku k firmě

Většina zástupců druhé generace, která vedení firmy aktivně převzala, se shoduje na tom, že si vztah k firmě vytvořili už v dětství. První brigády a pracovní zkušenosti se odehrávaly ve firmě jejich rodičů. Díky tomu, že ukázali svou pracovitost a snahu pro firmu něco udělat, si získali také srdce zaměstnanců firmy. Tato zkušenost může samozřejmě sloužit i k tomu, že si dítě uvědomí, že toto není jeho cesta, a nakonec zvolí kariéru mimo firmu. Bez této zkušenosti se ale velká životní rozhodnutí dělají těžko.

Pošlete děti na zkušenou

Ačkoliv je pro děti práce ve firmě rodičů tou nejpřirozenější volbou, většina nástupců se shoduje na tom, že pracovní zkušenosti, které získali mimo firmu, jsou pro ně k nezaplacení. Touto zkušeností se naučí nejen jiné návyky, odpozorují jiné postupy řízení, používání procesů nebo vedení lidí. Velmi často si také při této zkušenosti uvědomí, že práce v rodinné firmě jim dá větší možnosti ovlivňovat dění ve firmě a povzbudí chuť rozvíjet rodinné podnikání.

„Je velmi užitečné, pokud si lídři ve firmách udrží otevřené myšlení, neuzavřou se ve své ulitě a učí se jeden od druhého. K tomu jim pomáhá, když se zapojí například do Mastermind skupiny pro lídry, kterou jsme s podporou Asociace rodinných firem vytvořili. V ní si lídři z různých firem mohou předávat zkušenosti a navzájem se inspirovat,“ říká Simona Bodláková.

Rozhodnutí předat vedení firmy je jedno z největších rozhodnutí kariéry. Je dobré nic neuspěchat, promyslet si všechny okolnosti a položit si některé zásadní otázky. Jedna z nich je: „Co budu dělat po předání?“

Simona Bodláková, konzultantka a koučka, která se věnuje rodinným firmám

Komunikujte, svolejte rodinnou radu

Ve chvíli, kdy vás myšlenky na předání vedení začnou napadat čím dál častěji, je potřeba se jim začít věnovat. Předání není snadný proces a čím dříve s ním začnete, tím více času a klidu na samotnou přípravu získáte. Prvním krokem by mělo být vlastní utřídění myšlenek. Určitě je dobré najít si k přemýšlení parťáka, ať už v podobě mentora, kouče nebo kamaráda, který si podobnou zkušeností už prošel.

„V Asociaci rodinných firem s majiteli na toto téma mluvíme často. Rozhodnutí předat vedení firmy je jedno z největších rozhodnutí jejich kariéry. Je dobré nic neuspěchat, promyslet si všechny okolnosti a položit si některé zásadní otázky. Jedna z nich je: Co budu dělat po předání vedení?“ radí Simona Bodláková, konzultantka a koučka, která se rodinným firmám věnuje.

Dalším důležitým krokem je svolat rodinnou radu a téma otevřeně s rodinou prodiskutovat. V některých rodinách je toto velmi snadný úkol. V jiných rodinách se jedná o citlivé téma a je dobré se na rozhovor s rodinou připravit. „Většina zakladatelů, se kterými jsem mluvila, se ale shoduje na tom, že výsledky tohoto rodinného setkání předčily jejich očekávání,“ podotýká Simona Bodláková.

Někdy je potřeba počítat s tím, že o předání budete diskutovat delší dobu. Rodina, a hlavně děti, budou potřebovat čas na rozmyšlenou, více informací nebo jiné načasování. Vše je nutné pečlivě vyhodnotit a vyjasnit si vzájemná očekávání, možnosti i motivace.

„Nejdůležitější je nepoškodit vztahy v rodině. Firma musí mít jasné řízení a subordinaci, kterou musíte předat v rámci rodiny. Rodina je demokratická a firma je přísně řízená. To přináší spoustu složitých situací, a to je potřeba zvládnout,“ poznamenává Libor Suchánek, zakladatel firmy SULKO.

Nový CEO je novým členem rodiny. Jeho výběr by měl posvětit nejen zakladatel, ale i širší rodina. Důvěra je hlavním stavebním kamenem.

Peter Bittó, CEO Renocar

Udělejte si plán

Pokud je v rodině nástupce, který je nejen ochotný, ale i schopný vedení firmy převzít, je vyhráno. V rodinné firmě PRVNÍ CHODSKÁ předal majitel firmy Vladimír Zábranský vedení firmy svému synovci. „Mám dvě šikovné dcery, které ve firmě také pracují. Technické vedení jsem se rozhodl předat svému synovci Zdeňkovi. Má velkou praxi a společně s mými dcerami tvoří tým. Máme představu, že ve třech budou metodicky řídit firmu a společně s vedením a našimi zaměstnanci tvořit další hodnoty pro etapy naší firmy.“

Před předáním je dobré si připravit plán toho, co je potřeba udělat a jak připravit firmu. Někdy může být plán i několikaletý, jindy stačí půl roku. Rodiny se většinou shodují na tom, že celý proces byl rychlejší, než původně plánovali. Bez plánu by se jim ale předání dělalo hodně těžko.

Pokud firmu předáváte profesionálnímu vedení, je potřeba předání připravit o to důsledněji. Výběr nového CEO je nesmírně důležitý krok. Měl by to být člověk, který má kompetence vést firmu, pochopí vaši firemní kulturu a bude schopný propojit vaše firemní hodnoty se systémy řízení. „Nový CEO je novým členem rodiny. Jeho výběr by měl posvětit nejen zakladatel, ale i širší rodina. Důvěra je hlavním stavebním kamenem,“ připomíná Peter Bittó, CEO firmy Renocar.

Vlastnické i manažerské

Předání firmy jde většinou ve dvou fázích. Prvním krokem je manažerské předání a po něm následuje vlastnické předání. Při vlastnickém předání je dobré zohlednit nároky nástupnické generace i obecné blaho celé firmy. Velmi užitečným nástrojem v této fázi je sepsání rodinné ústavy, která může řešit vztahy mezi jednotlivými dětmi a jejich potomky, rozdělování a růst firmy, rozhodovací procesy a další oblasti. Samotné sepisování rodinné ústavy bývá velmi důležitým momentem v životě podnikající rodiny a pomáhá sjednocovat představy a očekávání. Popíše se v ní také odkaz zakladatele ve formě záměru a hodnot, se kterými firmu zakládal a rozvíjel. Na tento odkaz pak následující generace navazují v jejich dalším podnikání.

„Pokud jsou děti ještě malé, nebo každé z nich přistupuje k rodinnému podnikání s jiným očekáváním, je velmi užitečné založit svěřenský fond, který pomáhá udržet podnikání v rodině a vytvořit spravedlivé podmínky pro všechny děti a jejich další potomky,“ nabízí jedno z možných řešení Karel Rada, advokát advokátní kanceláře Pavelka Partners.

Nastavte pravidla, která budete dodržovat

Ve chvíli, kdy firmu začnete oficiálně předávat, je dobré si s nástupcem vyjasnit důležitá pravidla. Ta by měla zahrnovat oblasti jako rozdělení kompetencí, interní a externí komunikace, pravidlo o nezasahování, nastavení vize, strategické rozhodování atd. Nejčastějším nešvarem, který nástupcům znepříjemňuje život, je, že se zakladatel neubrání a začne zasahovat do jejich vedení. Jakékoliv nutkání radit, pomáhat a snažit se ovlivnit dění ve firmě, které obchází nového ředitele, má dalekosáhlé negativní dopady na jeho autoritu a schopnost vést firmu. I když to mohou zakladatelé myslet velmi dobře, jakýkoliv zásah přináší pohromu. „Jediné správné řešení, pokud vidíte, že se děje něco, s čím nesouhlasíte, je jít přímo za vaším novým ředitelem. Vznést námitku můžete, rozhodnutí ale musí být nadále jen jeho,“ podotýká Simona Bodláková.

Najděte si koníčka

Předáním firmy nástupcům vzniká v životě zakladatele firmy najednou ohromné okno v podobě volného času. Ačkoliv to je něco, na co jste se nejspíše těšili, mohou přijít šok, pochybnosti a zklamání. Je dobré si v rámci příprav na předání naplánovat i to, co budete dělat se svým časem poté. Někteří zakladatelé si nechají ve firmě nějakou strategickou roli, jiní si ponechají nebo založí další menší firmu nebo se stanou členy dozorčích a správních rad jiných firem. Ať už vás láká cokoliv, úplné nicnedělání většinou není řešení, které by aktivního podnikatele naplňovalo.

Firmu připravte

Před samotným předáním je dobré připravit firmu samotnou. Pro nového nástupce je převzetí mnohem snadnější, jsou-li popsané procesy, firma je „uklizená“ od kostlivců a firemní kultura je dobře definovaná. Většinou tento proces usnadní spolupráce s externími odborníky, kteří vám pomohou zjednodušit řízení firmy a odpojit jej od fenoménu jednoho muže nebo ženy.

„Předání firmy na další generaci je v Čechách něco, co se díky historicky zpřetrhané tradici učíme za pochodu. Zkušenosti postupně získávají jak podnikající rodiny, tak konzultanti, kteří je na této cestě doprovázejí. V Asociaci rodinných firem již příběhů s dobrým koncem známe pěknou řádku. Každé rodinné firmě, která má předání před sebou, přejeme co nejvíce úspěchů a budeme rádi, když se na nás obrátí ve chvíli, kdy budou potřebovat jakoukoliv pomoc,“ uzavírá Jan Pavelka, předseda Asociace rodinných firem.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...