Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny14. 9. 2021 20:43

Uživatelé nechtějí přemýšlet – prediktivní algoritmy jsou na vzestupu

Vojtěch Strnad se v online světě pohybuje přes 10 let, od roku 2014 působí v digitální agentuře WDF, nyní na pozici CEO. Ta má na kontě více než stovky kompletních projektů, pro více než 300 klientů z různých zemí, a to třeba i ze Silicon Valley, Skandinávie či Spojeného království, kde má WDF zastoupení. Spolupracuje na řadě sofistikovaných projektech, ze které agentura získala i řadu ocenění (Web Top 100, Deloitte, AKA, Zlatá pecka, Zlatý středník). V digitální agentuře WDF poskytují služby v oblasti dat a analýzy, UX a UI designu, vývoje webů, aplikací i softwarů. S Vojtou jsme si povídali o aktuálních trendech ve webdesignu a novinkách které zatím letošní rok přinesl.

Renata Faltejsková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Jak rychle se mění trendy v designu a webdesignu? Navazují nějakým způsobem na sebe?

Technologie se rychle vyvíjí a u trendů v designu webových stránek tomu není jinak. Designové prvky a funkce webových stránek, které byly moderní a inovativní, se během jednoho až 2 let mohou stát nudnými, přežitými a klišovitými. Poslední věc, kterou chcete je, aby lidé, kteří přišli na váš web „nedokončili úkol”, který pro ně daná webová stránka má připravený, (ať už je to registrace do nějaké služby, nákup produktu, přenechání kontaktu v kontaktním formuláři či jen získání potřebné informace) a to jen proto, protože váš web vypadá zastarale nebo ignoruje kritické webové standardy.

Co si myslíte, že tyto trendy ve webdesignu ovlivňuje?

Významným faktorem je vznik a využívání nových technologií. Když se uživatelé začnou přizpůsobovat novému typu zařízení nebo novému způsobu interakce s online světem, je třeba změnit prvky designu tak, aby zohledňovaly tyto nové body interaktivního potenciálu.

Například responzivní webový design se začal objevovat jako trend, když uživatelé začali používat mobilní zařízení, která plíživě nahrazovala stolní počítače. Bylo třeba vytvořit design, který by vyhovoval oběma světům.

Nyní, v souvislosti s pandemií COVID-19, se stal internet útočištěm. Nejenže se virtuální konference staly normou pro společenská setkání a zábavu, ale mnoho kamenných značek se obrátilo na webové stránky, aby udržely své podnikání nad vodou a weboví designéři museli rychle reagovat.

Co se týče trendů, myslíte si, že jsou Češi odvážní, nebo jsou spíše konzervativní? Vyplácí se zkoušet nové a nekonvenční postupy?

Je to asi jako všude na světě, kde jsou úspěšně zastoupeny 3 skupiny webdesignerů. Špatní designeři, kteří by se měli věnovat spíše pozvánkám na oslavy narozenin svých příbuzných. Průměrní, kteří drží standardy, ale web ve vás nezanechá nic na víc. A pak ti špičkový webdesigneři, kteří si ze světových webdesignerských soutěžích odnáší často i ty nejvyšší ocenění, inspirují vás a zároveň se sami sebe ptáte, proč tohle nenapadlo vás. Pokud ale designer k sobě nemá tým, který dokáže úspěšně exekuovat jeho představy, případně ještě posunout o level výše, tak pak design bohužel zůstane jen u hezkého návrhu, ale do online světa se pak dostane pouze taková nepovedená demoverze něčeho, co byl možná na začátku skvělý nápad.

Převládá dnes obsah nad formou?

Existují různé typy webů. Například prezentační weby, kde design má zaujmout okouzlit a navodit důvěru uživatele, že společnost prezentovaná tímto webem je silná a služba, kterou nabízí, je opravdu prémiová.

Oproti tomu u sociálních sítí, e-shopů či magazínů musíte nechat intuitivně vyniknout obsah, než aby vyniknul design samotný. Ale to je právě úděl designu. Přesto všechno, jedno bez druhého dnes nejde.

Je to stejné jako u písní, které posloucháte. Písnička může mít hezký text, ale pokud má melodii, kterou nesnášíte, tak si ji nebudete pouštět moc často. Takže pokud budete mít rádi webovou stránku, jelikož jsou na ní zajímavé články, ale neustále vám přes text skáče reklama, proklikáváte se někam, kam ani nechcete a písmo je tak malé, že to nejde na mobilu přečíst a text utíká mimo displej, tak na ten web prostě chodit nebudete.

Jak moc je důležité mezi sebou rozeznat trend a dočasný výstřelek? Lze je vůbec rozeznat?

Tohle jde bohužel poměrně těžko. Vše ukáže čas a jak si trendy osvojí uživatelé. Vzpomeňme například na Windows 8 a jejich metrodesign. Dávalo to na papíře smysl a následné převedení do mobilní podoby nebylo špatné, bohužel uživatele si to nezískalo.

Jaké jsou tedy ty aktuální trendy ve webdesignu? Lze už říci, zdali rok 2021 přinesl nějaké novinky?

S příchodem obrazovek s vyšším rozlišením se v poslední době setkáváme s vysoce kvalitními 3D vizuály, které se plynule proplétají do webových návrhů. Místo toho, aby křiklavě odváděly pozornost, přispívají k celkovému uživatelskému zážitku.  Dále je to Dark mode jak u webového, tak primárně u mobilního rozhraní. Ten, kromě toho, že zlepšuje viditelnost pro uživatele se slabým zrakem a uživatele citlivé na světlo, může také snížit i spotřebu energie.

Jak by měl vypadat web 21. století?

Říká se, že než požádáš ženu o ruku, dej jí počítač s pomalým internetem a uvidíš, jaká doopravdy je.:. Web 21. století musí být v první řadě 100 % funkční a rychlý. Lidé jsou dnes už velmi nároční a pokud se dnes něco pokazí, nedávají tomu moc druhé šance. Intuitivní uživatelé nechtějí přemýšlet, kam mají kliknout a ideálně, aby většinu práce udělal web za ně. Proto se stále více začínají využívat prediktivní algoritmy. Když přijdete domů, stačí zmáčknout tlačítko a Netflix už vám navrhne, co by se vám mohlo líbit.

Které prvky nenásilnou cestou donutí uživatele zůstat o něco déle na webových stránkách?

Je to primárně obsah a následné nabízení dalšího relevantního obsahu. Ať už se jedná o fotky na instagramu, články na zprávařských webech, další kousek oblečení či video na youtube. Personalizace a práce s daty je trend, bez kterého se dnes prakticky neobejde žádný provozovatel webových stránek či aplikací.

Myslíte si, že poroste obliba 3D prvků a 3D grafiky v souvislosti s webovým designem? Ta přeci jen dokáže uživatele o něco více vtáhnout a prohloubit mu zážitek…

Využívání 3D prvků ve webové grafice je nyní velmi populární, avšak časová náročnost vytvoření kvalitní 3D vizualizace na míru si bohužel nedokáže dovolit úplně každý. U použití na webu totiž musí být kvalitní postprodukce, jinak je vizuál spíše na škodu než k užitku.

Kde však časová náročnost díky velmi dobrým nástrojům klesá, je využití 3D v rozšířené realitě, kde ji ledacos odpustíme ať již ve formě produktů, které si mohu zobrazit, jak by vypadaly doma či filtrů, díky kterým vypadám po ránu skvěle, přesto že mě ani iphone ráno nepozná, tak ano. I přesto jsme v AR ještě na začátku a dočkáme se opravdu zajímavých věcí.

Zároveň ale stále platí a trendem zůstává snaha o minimalismus?

Minimalismus je trend, který se v posledním desetiletí stal základem práce webových designérů a jen tak se nevzdá.

Články autora Renata Faltejsková

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...