Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny11. 10. 2021 18:46

CE Industries kupuje srbského výrobce pracích prášků

V polovině září byla podepsána smlouva o prodeji srbské společnosti Beohemija do rukou českého holdingu CE Industries, který vlastní podnikatel Jaroslav Strnad. Holding, který doposud podnikal v železničním průmyslu, recyklacích a energetice, tak nově expanduje do oblasti FMCG, konkrétně domácí chemie, ve které Beohemija tradičně působí. Strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Jaroslav Martínek Jaroslav Martínek autor

Vystudovaný ekolog v průběhu doktorského studia od základu změnil svůj život – na příštích deset let se stal sportovním novinářem. Nejprve působil jako šéfredaktor webu hokej.cz, následně na webu idnes.cz v rámci vydavatelství Mafra. Po založení rodiny přestoupil na stranu public relations a začal se věnovat mediální komunikaci klientů zejména v oblasti strojírenství, finančnictví a energetiky. Pracuje v agentuře PP Partners Prague.

Foto: CEI Foto: CEI

Beohemija je v Srbsku silná domácí značka produkující prací prášky, aviváže, prášky do myčky, čističe oken a demineralizovanou vodu. Společnost, která měla v roce 2020 tržby 23 miliony eur a EBITDA necelých pět milionů eur, zaměstnává více než 200 lidí a sídlí v Bělehradě.

Prodávajícím je skupina Preston Holding, která získala Beohemiji v roce 2017 v konkurzu. I když je Beohemija rentabilní, trápilo jí vysoké zadlužení, kvůli kterému hledal Preston Holding nového strategického investora. Tím se stal holding CE Industries.

Adam Šotek, předseda představenstva CE Industries, k transakci uvedl: „Máme zájem o investice v jihovýchodní Evropě, a zároveň chceme využít zkušenosti majitele a zakladatele naší skupiny Jaroslava Strnada se zhodnocením firem v potížích. Beohemija je v Srbsku velmi silná značka s dobrým produktem, její výkony i tržní podíl lze ale ještě výrazně zlepšit změnami v organizaci výroby i rozvojem vlastní obchodní sítě.“

CE Industries

Dynamický průmyslový holding podnikající na evropských trzích v železniční dopravě, recyklaci surovin a energetice. Je tvořen 14 společnostmi s více než 400 zaměstnanci a obratem převyšujícím 1,8 miliardy Kč. CE Industries rozvíjí průmysl současnosti pro udržitelnou budoucnost s důrazem na odpovědnost, dlouhodobost a respekt k životnímu prostředí i lidské společnosti.

CE Industries posílí management srbské společnosti zkušenými manažery z České republiky i dalších zemí a chce posílit marketing značky, aby se její brand stal známější zejména pro zákazníky v zemích jihovýchodní Evropy.

Adam Šotek dodává: „I přes akvizici Beohemije platí, že se CE Industries soustředí hlavně na železniční průmysl, recyklace a energetiku. FMCG a domácí drogerie ale pro nás představuje zajímavou investiční příležitost, kterou jsme se rozhodli využít. Nevylučujeme ani další akvizice v tomto oboru a v tomto regionu.“

Články autora Jaroslav Martínek

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...