Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny8. 12. 2021 14:43

DAKO-CZ mezi pěti nejlepšími českými firmami

Roky prosperity a raketového růstu přinášejí společnosti DAKO-CZ uznání a úspěchy. Třemošnický výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla získal v letošním roce ocenění Firma roku Pardubického kraje a neztratil se ani v celorepublikovém finále soutěže. V konkurenci nejlepších firem ze všech 14 regionů České republiky se DAKO-CZ dostalo do superfinále mezi pět nejúspěšnějších firem. Kromě toho se firma kvalifikovala do finále v anketě Ocenění českých exportérů.

Jaroslav Martínek Jaroslav Martínek autor

Vystudovaný ekolog v průběhu doktorského studia od základu změnil svůj život – na příštích deset let se stal sportovním novinářem. Nejprve působil jako šéfredaktor webu hokej.cz, následně na webu idnes.cz v rámci vydavatelství Mafra. Po založení rodiny přestoupil na stranu public relations a začal se věnovat mediální komunikaci klientů zejména v oblasti strojírenství, finančnictví a energetiky. Pracuje v agentuře PP Partners Prague.

Foto: DAKO-CZ Foto: DAKO-CZ

Společnost DAKO-CZ, jež si letos připomněla 205 let od svého založení, v roce 2019 poprvé prolomila hranici miliardového obratu. V rychlém růstu od té doby pokračuje a loňský rekord v letošním roce opět překoná. Díky zakázkové naplněnosti dnes zaměstnává šest set lidí, což je nejvíce v její bohaté historii. V příštím roce se naplno rozjede nový montážní závod v Ostravě se stovkou zaměstnanců, kam DAKO-CZ přesune část výroby, zejména té, jež je určená na dynamicky se rozvíjející indický trh.

„Jako firma skutečně prožíváme mimořádně úspěšné roky, kdy jsme zakázkově naplnění, vzhledem k masivním investicím se nám daří navyšovat výrobní kapacity společnosti a generovat každoročně vyšší obraty. Díky ukázněnosti našich zaměstnanců se nám dařilo a daří plnit zakázky navzdory omezením, jež přinesla koronavirová pandemie, během níž jsme ani na den nepřerušili naši produkci,“ říká Jaromír Štverák, člen představenstva a ředitel pro jakost DAKO-CZ, který firmu na pražském finále soutěže Firma roku reprezentoval.

DAKO-CZ

Společnost je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více než 205letou tradicí. Firma s ročním obratem převyšujícím jednu miliardu korun, na kterém se ze 75 % podílí zahraniční zakázky, sídlí v Třemošnici ve východních Čechách. Vlastníkem společnosti je skupina Czechoslovak Group.

DAKO-CZ dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kromě společností Siemens Mobility a Stadler Rail Group patří mezi významné odběratele produktů společnosti DAKO-CZ například též Tatravagónka Poprad a.s. či Škoda Transportation a.s. Kolejová vozidla s brzdovými systémy či komponenty DAKO jsou provozována nejen v Evropě, ale také například v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii, Alžírsku a Saudské Arábii, kde spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy. Společnost má vlastní vývoj, disponuje moderní zkušební laboratoří a konstrukčním pracovištěm. DAKO-CZ se kromě výroby věnuje též vývoji brzdových systémů a jejich následnému servisu.

V roce 2020 otevřelo DAKO-CZ ve svých prostorách nové servisní středisko. Vzhledem k zakázkové naplněnosti rozšířila společnost v roce 2020 výrobní halu a kompletně inovovala logistiku, čímž došlo k významnému navýšení výrobní kapacity. V roce 2020 zahájilo DAKO-CZ dodávky pro nového zákazníka, španělskou společnost TALGO, konkrétně pro její soupravy určené pro Egypt. Další zakázky mířily například do Polska, Slovinska, Rakouska či Indie. V roce 2020 se DAKO-CZ umístilo na druhém místě soutěže Firma roku Pardubického kraje, v roce 2021 již soutěž vyhrála.

Třemošnická společnost se soutěže Firma roku Pardubického kraje premiérově zúčastnila v minulém roce a hned se umístila na druhé příčce, letošní druhou účast již proměnila ve vítězství a postoupila do celostátního finále, jež se konalo 7. prosince v Praze na Žofíně. Zde se v konkurenci 14 vítězů z jednotlivých regionů neztratila, postoupila do superfinále mezi pět nejlepších. Na pódiu se tak zástupci DAKO-CZ ocitli spolu s těmi nejlepšími: vítězné společnosti Phonexia z Brna, jablonecké firmy EcoGlass, středočeské Varistar a společnosti Kovosreal z Ústí nad Labem.

„Když jsme na začátku listopadu slavili ve společnosti našich tuzemských i zahraničních zákazníků a obchodních partnerů 205 let od založení naší společnosti, náš titul Firma roku Pardubického kraje mezi pozvanými hosty silně rezonoval. Ptali se, jak mohou přispět k tomu, abychom uspěli i v celorepublikovém finále. Říkali jsme, že nám nejvíce přispívají už tím, že se při našem podnikání můžeme opřít o vzájemnou spolupráci. Věřím, že nám ve finále drželi palce,“ říká Jana Kavalír, manažerka marketingu DAKO-CZ.

DAKO-CZ je jedním ze tří světových výrobců brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla na světě, jediný v České republice. Dodává své produkty předním světovým výrobcům v čele se společnostmi Siemens, Stadler či Tatravagónka Poprad. Kromě nákladní a osobní železniční dopravy se soustředí též na tramvaje a soupravy metra. Většina produkce společnosti směřuje na export, i proto se logicky přihlásila do soutěže exportér roku.

Úspěšná účast v obou soutěžích je pěknou tečkou za dalším povedeným rokem, jemuž kromě úspěšné reprezentace na Firmě roku a finálové účasti v Ocenění českých exportérů vévodí získání zakázky století: dodávky brzdových komponent na soupravy metra Siemens určené pro londýnské metro, konkrétně linku Piccadilly Line. Pokud se podaří uplatnit všechny předjednané opce, může jít až o miliardovou zakázku, která firmě z úpatí Železných hor poskytne práci na další desítky let. Od roku 2021 je jediným akcionářem společnosti průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group.

Články autora Jaroslav Martínek

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....