Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny20. 9. 2023 06:14

ELDIS Pardubice roste, řeší nové projekty a nabírá zaměstnance

Vedlejším efektem pandemie covid-19 bylo dočasné utlumení leteckého provozu a tím i propad příjmů řízení letového provozu řady zemí. Tyto organizace byly proto nuceny zrušit nebo odložit výběrová řízení a utlumit rozvoj letecké přepravy. Opatření se dotkla řady firem, mezi nimi také výrobce radarů Eldis Pardubice. Aktuální situace, a především výhled na další období už ale slibují významné zlepšení. A to natolik, že Eldis Pardubice, jenž je od roku 2017 členem skupiny CSG a její divize CSG Aerospace, rozjíždí velký nábor: získat by chtěl několik desítek nových zaměstnanců.

Jaroslav Martínek Jaroslav Martínek autor

Vystudovaný ekolog v průběhu doktorského studia od základu změnil svůj život – na příštích deset let se stal sportovním novinářem. Nejprve působil jako šéfredaktor webu hokej.cz, následně na webu idnes.cz v rámci vydavatelství Mafra. Po založení rodiny přestoupil na stranu public relations a začal se věnovat mediální komunikaci klientů zejména v oblasti strojírenství, finančnictví a energetiky. Pracuje v agentuře PP Partners Prague.

Foto: Eldis Pardubická firma Eldis rozjíždí velký nábor Foto: Eldis

Minulé roky ukázaly, že je firma zdravá. I přes odložení několika významných zakázek byla firma vysoce zisková. Eldis za to vděčí především tomu, že je relativně málo závislý na externích subdodavatelích. Významné procento svých radarových systémů si sám vyrábí. Výrobce radarů se zároveň soustředil na vývoj nové generace všech svých hlavních produktů: primárního, sekundárního a přesného přibližovacího radaru. Tím posílil svou konkurenceschopnost na trhu. V roce 2022 už Eldis Pardubice dle výroční zprávy utržil bezmála 600 milionů korun a výhled do příštího období je optimistický.

„Hodně projektů bylo v době covidu zrušených, nebo odložených. Nyní se již trh oživuje a výběrová řízení se objevují. V řadě z nich jsme úspěšní, například jsme vyhráli tendr na dodávku dvou kombinovaných a jednoho sekundárního radaru pro polské řízení letového provozu PANSA. Zde již mimochodem budeme instalovat naše radary nové generace a tento projekt se pro nás zároveň stane významnou referencí,“ říká Filip Vogel, obchodní ředitel Eldis Pardubice.

Vedle nových je v procesu také řada dříve vysoutěžených projektů. V letošním roce bude instalován na vojenském letišti v Prešově komplexní radarový systém RPL-2000, jenž sestává z primárního, sekundárního a přesného přibližovacího radaru. Tím bude završena dodávka těchto systémů na všechna tři slovenská armádní letiště, jež byla podepsána v roce 2020, a to za částku převyšující 500 milionů korun. Podobné systémy od firmy Eldis Pardubice mimochodem slouží také na všech čtyřech českých vojenských letištích, tedy v Praze-Kbelích, Pardubicích, Náměšti nad Oslavou a v Čáslavi.

Vedle toho se realizuje velká zakázka pro Indii, zemi, kde se firmě Eldis Pardubice daří dlouhodobě a jejíž radary pokrývají 99 procent rozlohy této nejlidnatější a rozlohou sedmé největší země světa. V roce 2021 získal Eldis Pardubice spolu se svým indickým partnerem zakázku na dodání 11 kombinovaných radarů, tedy primárních a sekundárních, pro indické námořnictvo a letectvo. V současné době chystá předání druhého radaru a kompletuje se třetí.

„Zpoždění oproti plánu jsou i z důvodu covidu značná, ale projekt běží. Do Indie jezdím jednou za dva měsíce. Máme tam aktuálně několik dalších příležitostí s Airports Authority of India, tedy jejich civilním řízením letového provozu. S nimi spolupracujeme už 15 let, máme tam dodané radary, testovací a servisní centrum, kde si sami testují komponenty radaru. Pro ilustraci: aktuálně máme v Indii instalovaných 25 radarů a s těmi pro námořnictvo jich bude 36,“ upřesňuje Filip Vogel.

Firma je ale úspěšná i na dalších kontinentech. V Maroku vyhrál Eldis Pardubice kontrakt na dva sekundární radary, přičemž první už je předaný. Významnou referencí byla též nedávná instalace sekundárního radaru v Kolumbii. Pardubická firma se ale poohlíží též po Evropě a významnou referenci získá již brzy v Německu, kam dodá přesný přibližovací radar nové generace PAR-NG pro vojenské letiště. Tato zakázka by mohla firmě pomoci otevřít cestu do dalších armád NATO.

Vzhledem k zakázkové naplněnosti a dalším významným projektům, jež jsou ve výhledu, nyní Eldis Pardubice připravuje nábor několika desítek nových zaměstnanců. Nejvíce do technického úseku, kde se kromě dalších prací na vývoji nové generace radarů připravuje například též projekt 3D radaru a ve spolupráci s partnery Eldis Pardubice nedávno dokončil dotační projekt na vývoj vlastního radomu, tedy radarového krytu. Ale uplatnění ve firmě najdou i pracovníci ve výrobě. Na kariérních stránkách firmy je aktuálně vypsáno 12 různých pracovních pozic.

„V tuto chvíli potřebujeme získat lidi na různé pozice včetně výrobních. Ale hlavně potřebujeme posílit náš technický úsek, především vývoj. Vzhledem k požadavkům trhu, novým produktům a projektům, které řešíme, je pro nás zásadní právě technický úsek. Přestože je lidí v tomto oboru nedostatek, je pozitivní, že se nábor daří. Potenciální zaměstnanci vnímají Eldis jako zajímavou a atraktivní firmu,“ říká Pavlína Novotná, personální ředitelka Eldisu Pardubice.

Články autora Jaroslav Martínek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...