Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny21. 4. 2022 10:12

Více než polovina zaměstnanců je ochotna změnit místo

Nejspokojenější zaměstnanci jsou v IT a podnikových službách, mají práci, která je baví a pracují v přátelském kolektivu. Menší spokojenost vládne ve výrobě, kde si lidé často stěžují na nedostatečné finanční ohodnocení, a v obchodu a marketingu, kde pracovníci často cítí únavu a stres. Spokojenost v zaměstnání do značné míry ovlivňuje také vstřícnost zaměstnavatele, která se však dostává jen 60 procentům českých zaměstnanců. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu zaměstnaneckých preferencí, který zrealizovala personální agentura Grafton Recruitment.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Spokojení zaměstnanci jsou základem úspěchu firmy Foto: Shutterstock.com

Podobně jako v loňském roce mají i letos téměř tři čtvrtiny zaměstnanců práci spojenou s pozitivními emocemi. I přesto však chce ve svém zaměstnání v následujícím období zůstat jen 45 % respondentů. Novou práci aktivně hledá 22 % dotázaných, další třetina je otevřena dobré nabídce. Jedním z nejčastějších důvodů ke změně zaměstnání je nedostatečné finanční ohodnocení, na které si stěžuje až 64 % zaměstnanců, nejvíce lidé z výroby.

O průzkumu

Průzkum byl zrealizován formou online dotazování v průběhu února 2022, tedy v době, kdy trh ovlivňovaly dozvuky pandemie Covid-19, nikoliv však ještě konflikt na Ukrajině a s ním spojená uprchlická krize. Do průzkumu se zapojilo 1 500 respondentů z celé České republiky.

Ve stresu se cítí být téměř polovina pracovníků

Kromě nízké mzdy hraje rostoucí roli také stres a velké množství práce, na které si stěžuje téměř polovina dotázaných pracovníků. Nejvíce se to pak týká lidí z obchodu a marketingu, nejméně naopak z podnikových služeb. Únava a vyčerpání pak demotivují k většímu výkonu téměř třetinu dotázaných respondentů. „Do rostoucí míry stresu a přepracování se pak promítá také práce přesčas, kterou musí často vykonávat až pětina zaměstnanců. Další polovina pracuje nad rámec svých povinností alespoň občas, desetina naopak skoro nikdy,“ popisuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Nejčastěji naplněnou potřebou je přátelský kolektiv

Spokojenost jde ruku v ruce s mírou naplnění potřeb zaměstnanců. Mezi ty patří dobrý kolektiv, práce, která baví, a zaměstnavatel, kterému záleží na jeho lidech. Zatímco první dvě potřeby má naplněné více než 70 % lidí, zájem zaměstnavatele cítí jen 51 % respondentů průzkumu. Nejvíce jej postrádají pracovníci ve výrobě, nejméně v podnikových službách. Plným 38 % zaměstnanců chybí i inspirativní šéf a šance na kariérní postup. „Stále důležitější potřebou českých zaměstnanců je pak i možnost sladit pracovní a osobní život. Plných 60 % respondentů v tomto ohledu vnímá podporu ze strany svého zaměstnavatele, v podnikových službách dokonce 72 %,“ komentuje Martin Malo.

Vstřícného zaměstnavatele má 60 % zaměstnanců

Na významu získává i celková vstřícnost zaměstnavatele vůči potřebám jeho lidí. Dle průzkumu ji pociťuje 60 % dotázaných zaměstnanců, nejčastěji lidé z IT, nejméně opět pracovníci z výroby. „Lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svou práci rádi a méně touží po změně zaměstnání. Podpora se pak zaměstnavatelům vrací také v podobě vyšší spokojenosti a loajality zaměstnanců,“ doplňuje Martin Malo. Více než polovina zaměstnavatelů vychází svým lidem vstříc tím, že jim umožní vzít si volno na řešení osobních záležitostí a třetina jim poskytuje flexibilitu v tom, kdy a jak budou dělat svou práci. Možnost ovlivnit pracovní náplň pak dává svým pracovníkům 27 % zaměstnavatelů.

Hlavním motivátorem k dobrému výkonu už nejsou finance

Nejsilnějším motivátorem k lepšímu výkonu v práci již nejsou finance, ale dobrý pocit sám ze sebe. Za nejdůležitější jej označilo 59 % respondentů, nejčastěji šlo o pracovníky z IT. Na druhém místě tohoto žebříčku je práce, která baví. Plných 38 % účastníku průzkumu pak motivuje zodpovědnost snaha nezklamat svého zaměstnavatele.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Be the Best
Platí Baťovo ikonické motto i v době umělé inteligence?

Jeden závěr na úvod je ale zcela zřejmý:...

Bylo to v roce 1925 – po 31 letech...

Tomáš Baťa je nám i v současnosti inspirací mimo...

V období, kdy se firmě Baťa podaří konečně zvládnout...

Následně se Baťa také vyjadřuje k odpovědnosti firem za...

Abychom se mohli dostat k podstatě naší úvahy, jak...

A významným článkem mozaiky Baťových úvah je také...

A zde získáváme odpověď Tomáše Bati na situaci,...

A zase se ocitáme na začátku dvou rovin,...

Nejde zde oddělit jedno od druhého. Firmy nemohou...

Tomáš Baťa věděl, že jde o změnu životního...

Vracíme se touto úvahou zase na začátek. Málo...

Jak k otázce umělé inteligence a nahrazování lidské práce...

Jak vnímá roli lidí v době umělé inteligence...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...