Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny12. 12. 2022 11:05

Firmy na jihu Čech dávají příležitost zaměstnancům každého věku

Věkové diskriminaci čelí 65 % zaměstnanců

Především starší pracovníci se potýkají s problémem získat uplatnění na trhu práce, a to několikanásobně vícekrát než jejich mladší kolegové. Právě diskriminace z hlediska věku a problematika stárnutí byla jedním z impulsů pro vznik soutěže Společnost přátelská zaměstnávání osob starších 55 let. Organizátoři soutěže 7. prosince 2022 oznámili vítěze třetího ročníku v rámci Jihočeského kraje. Ocenění si odnesly společnosti Jednota, spotřební družstvo České Budějovice, TKP geo a Asociace jihočeských rodin.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Zástupci oceněných firem, přátelských ke starším zaměstnancům Foto: Jhk

Dle personální agentury Trekwalder čelí věkové diskriminaci 65 % zaměstnanců. Například padesátiletý uchazeč o zaměstnání je zván na pohovor třikrát méně než kandidát, kterému je 28 let. Není to ale problém jen v České republice. Vůči starším lidem a seniorům se chová „ageisticky“ celá polovina světové populace. Právě personální agentura Trenkwalder byla letos jedním z partnerů ocenění Společnost přátelská zaměstnávání osob starších 55 let, jejímž cílem je mimo jiné odbourávat předsudky jihočeských zaměstnavatelů.

„Osob ve věkové kategorii 55+ stále přibývá. Proto je více než na místě odměnit společnosti, které jim nabízejí možnost pracovního uplatnění a váží si jejich loajality a životních i pracovních zkušeností,“ uvádí náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Lucie Kozlová, která se s radostí ujala možnosti vybrat a ocenit organizace, ve kterých nedochází k tzv. ageismu, tedy diskriminaci na základě věku.

„Z 13 přihlášených organizací a firem, kterým není lhostejná společenská odpovědnost a problematika zaměstnávání starších lidí, vybrala odborná porota v každé kategorii jednoho vítěze. Výherce soutěže jsme představili na slavnostním vyhlášení, které proběhlo v sále Zastupitelstva Jihočeského kraje 7. prosince 2022,“ říká Dana Feferlová, ředitelka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je jedním z organizátorů soutěže.

Vítězové soutěže v jednotlivých kategoriích

  • Malé společnosti: Asociace jihočeských rodin
  • Střední společnosti: TKP geo
  • Velké společnosti: Jednota, spotřební družstvo České Budějovice

 

„V kategorii malá společnost si odnesla ocenění Asociace Jihočeských rodin. Ta vidí v zaměstnávání těchto pracovníků řadu pozitiv, jako jsou dobré pracovní návyky, které mohou předat na mladší zaměstnance zkušenosti a nadhled. Mezi středními společnostmi se umístila na prvním místě společnost TKP geo a v kategorii velké společnosti získala prvenství Jednota, spotřební družstvo České Budějovice,“ představuje letošní vítěze Dana Feferlová.

„Každá věková skupina má svá specifika. Ti věkově starší mají velké zkušenosti, které se zvlášť v našem byznysu velice hodí, proto se nám spolupráce s nimi velmi vyplácí,“ říká Tomáš Rada, generální ředitel a předseda představenstva Jednoty, spotřební družstvo České Budějovice. Markéta Soukupová, personální ředitelka Jednoty, dodává, že dalším impulsem, proč pracovat se zaměstnanci 55+ je dlouhodobý nedostatek pracovníků na trhu práce: „Pokud dnes chceme přijímat nové zaměstnance, musíme bezpodmínečně pracovat se zaměstnanci 55+.“

Ivan Tureček, ředitel divize Inženýrské geodézie společnosti TKP geo, vyzdvihuje některé z předností zaměstnanců 55+, kteří u nich ve firmě pracují: „Pokud máme zaměstnance, kteří jsou v naší společnosti již delší dobu a jsou ve věku nad 55 let, je na ně obrovský spoleh v tom, že svojí práci odvedou kvalitně a dokážou za svoji firmu dýchat.“ Ivan Tureček také upozorňuje na důležitost osobního přístupu k zaměstnancům: „Ke každému pracovníkovi je zapotřebí mít individuální přístup. V naší firmě je to spíše než o strategii o přirozeném nastavení, které je součástí naší firemní kultury.“

Celou soutěž v Jihočeském kraji zastřešuje Jihočeský pakt zaměstnanosti. Organizátoři, kterými byly Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů a Ministerstvo práce a sociálních věcí, předali na slavnostním vyhlášení prestižní ocenění, ale také zajímavé ceny, které do soutěže vložila řada partnerů. Jedná se například o mediální prostor v Deníku a zpravodaji Jihočeský podnikatel či vzdělávání od společnosti Holistic management.

Cílem 3. ročníku soutěže bylo nejen ocenit firmy, které jdou příkladem v oblasti zaměstnávání osob starších 55 let, ale také inspirovat ostatní společnosti, předat jim zkušenosti a načerpat inspiraci v péči o své zaměstnance. Snahou organizátorů bylo spolu s šířením dobré praxe zaměstnání osob starších 55 let také otevírat debatu o problematice stárnutí obyvatel, jejích důsledcích a dopadech na trh práce. Soutěž byla v tomto roce vyhlášena 20. dubna 2022 a zájemci mohli přihlášky podávat do konce července letošního roku. Odborná porota pak ve vyplněném registračním dotazníku posuzovala zpracované odpovědi týkající se personální strategie, vzdělávání zaměstnanců, mezigenerační spolupráce a zavádění výhod pro zaměstnance 55 a více let.

Záštitu ocenění Společnost přátelská zaměstnávání 55+ udělili místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a uvolněná členka Rady Jihočeského kraje Lucie Kozlová. Soutěž byla podpořena také projektem Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň, který realizuje Ministerstvo práce a sociální věcí.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Be the Best
Platí Baťovo ikonické motto i v době umělé inteligence?

Jeden závěr na úvod je ale zcela zřejmý:...

Bylo to v roce 1925 – po 31 letech...

Tomáš Baťa je nám i v současnosti inspirací mimo...

V období, kdy se firmě Baťa podaří konečně zvládnout...

Následně se Baťa také vyjadřuje k odpovědnosti firem za...

Abychom se mohli dostat k podstatě naší úvahy, jak...

A významným článkem mozaiky Baťových úvah je také...

A zde získáváme odpověď Tomáše Bati na situaci,...

A zase se ocitáme na začátku dvou rovin,...

Nejde zde oddělit jedno od druhého. Firmy nemohou...

Tomáš Baťa věděl, že jde o změnu životního...

Vracíme se touto úvahou zase na začátek. Málo...

Jak k otázce umělé inteligence a nahrazování lidské práce...

Jak vnímá roli lidí v době umělé inteligence...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...