Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny4. 10. 2023 07:49

Deváťáci vybírají studijní obory

Na jihu Čech pomohou Burzy středních škol a odborných učilišť

I letos Jihočeská hospodářská komora připravila pro žáky 7. – 9. tříd, pedagogy a rodiče Burzy středních škol a odborných učilišť, které se uskuteční v 8 jihočeských městech. Tradiční akce nabídnou přehlídku studijních oborů, pestrý program s ukázkami z výuky či možnost setkat se se zástupci škol a firem a získat informace o přijímacím řízení. Vstup pro veřejnost na burzy škol je zdarma.

Dominika Chládková autor

Foto: Shutterstock.com Deváťákům na jihu Čech pomohou Burzy středních škol a odborných učilišť Foto: Shutterstock.com

„Díky silným populačním ročníkům se budou počty žáků hlásící se na střední školy v následujících několika letech vyšší. Volba správného oboru a školy, která bude děti nejen bavit, ale v jejímž oboru budou v budoucnu hledat uplatnění, je proto klíčová,“ myslí si Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která již tradičně na podzimní měsíce připravila Burzy středních škol a odborných učilišť. Ty se letos uskuteční v průběhu října a listopadu v 8 jihočeských městech.

„Přidanou hodnotou těchto akcí je bezesporu možnost navštívit burzu v regionu vašeho bydliště, kde si však můžete prohlédnout nejen stánky škol z blízkého okolí, ale i dalších měst,“ říká Luděk Keist a dodává, že návštěvníci často oceňují možnost promluvit si přímo se zástupci škol, kteří s volbou oboru či studia mohou poradit. Žákům základních škol jsou k dispozici také pracovníci Úřadu práce, se kterými si mohou zájemci vyzkoušet osobnostní testy, jejichž výsledky mohou napovědět o dalším profesním směřování.

Grafika: Jhk Grafika: Jhk

Letošní burzy startují akcí ve Vimperku, následovat bude Třeboň, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Tábor a celou sérii podzimních přehlídek škol završí burza v Prachaticích. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program. Vystavující školy totiž na svých stáncích představí aktivity z výuky, ale i využívané technologie, spolupráce se zahraničními partnery v rámci výuky cizích jazyků nebo zábavná stanoviště. „Právě tak si žáci mohou nejlépe představit, co je na daném oboru či škole čeká a jestli je vůbec obor bude bavit a budou se mu chtít věnovat i po absolvování studia,“ zmiňuje Luděk Keist s tím, že velký potenciál má v dnešní době oblast informačních technologií. Odborníci potvrzují, že s přibývající digitalizací se bude zvyšovat poptávka po IT specialistech a růst tohoto sektoru znamená stabilní pracovní příležitosti pro ty, kteří se rozhodnou pro tuto cestu. Neméně důležitou oblastí budou i řemesla a stavební obory. Trh práce dlouhodobě nenachází zručné truhláře, elektrikáře, zedníky, ale i klempíře či instalatéry.

Dle Národního pedagogického institutu (NPI) a jeho průzkumu z roku 2021 je nejsilnějším faktorem pro výběr školy právě zájem o obor nebo blízkost školy v okolí bydliště. Žáci směřující na maturitní obory také většinou uvažují o vzdělání na vysoké škole a nepřizpůsobují tak výběr středoškolského studia nabídce zaměstnání v regionu či uplatnění na trhu práce jako jejich vrstevníci z učilišť. Dle průzkumu NPI hraje roli také prospěch – špatné studijní výsledky jsou totiž jedním z důvodů, proč pětina učňů volí učební obory, které však mají velký potenciál z již zmíněných důvodů nedostatku kvalitních pracovníků na trhu práce.

Právě i informace o uplatnění po absolvování maturitních i učebních oborů mohou žáci základních škol získat na burzách, a to i od personalistů firem z regionu, které středoškolákům nabízí praxi či placenou brigádu již během studia. „Akce probíhají i v odpoledních hodinách, mohou se tak zúčastnit i rodiče. Vstup pro všechny návštěvníky je bezplatný. Vezměte své děti na pestrou přehlídku a pomozte jim s výběrem studia, co je bude bavit,“ vyzývá na závěr Luděk Keist.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...