Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny22. 8. 2023 07:17

Starostenské a primátorské cesty propojují podnikatelskou sféru s vedením měst

Na Písecku starostové navštěvují firmy už 15 let

Jihočeská hospodářská komora každý rok organizuje starostenské a primátorské cesty do jihočeských firem, jejichž cílem je propojit podnikatelskou sféru s vedením měst a obcí. Neformální setkání tak přispívají ke vzájemné spolupráci, ale i hlubšímu propojení obou stran, které jsou důležitou součástí fungování měst. Svou první cestu do firmy Pikatron CZ s.r.o. v nově zvolené funkci také absolvoval Michal Čapek, starosta města Písku, kde se konají návštěvy firem už 15 let.

Dominika Chládková autor

Foto: Město Písek Starostenské a primátorské cesty propojují podnikatelskou sféru s vedením měst Foto: Město Písek

Starostenské cesty patří mezi již tradiční aktivity Jihočeské hospodářské komory (Jhk), které se konají po celém kraji. Ty v Písku se dokonce začaly organizovat již před 15 lety. „První starostenská cesta se konala už v roce 2008, a to 7. dubna. Doposud jsme tak jen v Písku uspořádali 29 návštěv firem z regionu, jubilejní třicátá starostenská cesta se pak uskuteční koncem srpna do písecké pobočky firmy ČSAD AUTOBUSY ČESKÉ BUDĚJOVICE. Letos je to vlastně o to víc symbolické, protože Oblastní hospodářská komora Jhk v Písku v tomto roce oslavila výročí 30 let fungování,“ zmiňuje její předseda Vladimír Homola.

„Starostenské cesty jsou skvělou příležitostí k setkání s představiteli místních firem. Dávají možnost seznámit se s tím, čím se podniky zaobírají, nahlédnout přímo do výroby, dozvědět se o problémech, se kterými se firmy potýkají, nebo naopak o jejich úspěších,“ říká starosta Písku Michal Čapek, jenž po zvolení do své funkce zatím absolvoval jednu starostenskou cestu a je tak celkově čtvrtým píseckým starostou, který se cest účastní. Nápad Jihočeské hospodářské komory pokračovat v pořádání starostenských cest i s novým vedením považuje za velmi dobrý, představitelé samospráv se díky nim více seznámí s místním podnikatelským prostředím. „Navíc osobní setkání je vždy přínosné a usnadňuje případnou další spolupráci,“ míní Michal Čapek.

Společně se zástupci komory zamířil do firmy Pikatron CZ, která se zabývá výrobou speciálních elektrosoučástek a kompletací kabelových prvků. „Měl jsem možnost jít přímo do výroby a v doprovodu pana jednatele Lukeše jsem nahlédl pod ruce hned několika pracovníků. Bylo zajímavé sledovat, jak různé komponenty vznikají. Zajímavé byly i informace o firmě jako takové, jejím vzniku i plánech do budoucna,“ poznamenal Michal Čapek.

Návštěvu vedení města Písek pozitivně vnímá i jednatel Jiří Lukeš: „Je to skvělý příklad spolupráce regionálních politiků a vrcholných představitelů města s podnikatelskou veřejností tak, jak by to mělo vypadat. Nejvyšší státní správa a zákonodárci mě totiž osobně připadají již příliš odtaženi od reality. Já jsem si například s jedním ze členů delegace předjednal návštěvu v jeho podniku s cílem posouzení možné budoucí spolupráce, protože se jedná o elektrotechnický obor. Na půdě Jhk zde v Písku často dochází k užitečným setkáním, kde tyto věci fungují,“ myslí si jednatel výrobní firmy a dodává, že je pozoruhodné, jak podrobně se členové delegace zajímají například o pracovní podmínky jejich zaměstnanců. „Spatřuji v tom celospolečenský přínos i pro občany města. Návštěvu vnímáme i jako prestižní záležitost v životě firmy. A také mi to dává naději, že podnikatel bude v tomto státě opět váženým občanem. Že státní úředník je zde pro něj, aby se společně postarali o prosperitu celé země a měli podnikaví lidé důvod zde zůstávat, pracovat a žít.“

Starostenské a primátorské cesty Jihočeské hospodářské komory tak potvrzují význam propojení podnikatelské sféry s tou veřejnosprávní. A právě komora je prostředníkem, který může obě strany propojit a zprostředkovat podobná setkávání, kde si zástupci firem a měst mohou vyměnit potřebné informace a nahlédnout do prostředí druhého subjektu. „Považuji spolupráci města s Jhk za velmi důležitou a přínosnou. Myslím, že vzájemné vztahy fungují velmi dobře, což se ukázalo například při uprchlické krizi po začátku války na Ukrajině, kdy město velmi úzce spolupracovalo s místní Jhk i úřadem práce. Díky tomu se podařilo zprostředkovat práci mnoha utečencům. Řada z nich v Písku stále je a pracuje,“ hodnotí na závěr spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou starosta Písku.

Starostenské a v Českých Budějovicích primátorské cesty organizuje Jihočeská hospodářská komora každý rok, a to vždy do firem v daném regionu. V roce 2023 jich uspořádala doposud 13, dalších 5 bude ještě během podzimních měsíců následovat. Velkému zájmu se starostenské cesty těší také na Jindřichohradecku, kde jich letos proběhlo už celkem deset.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...