Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny5. 11. 2023 11:25

Téměř 6 200 návštěvníků zavítalo na Burzy škol

Čekal je pestrý doprovodný program, ukázky z výuky i široká nabídka oborů

Od října do začátku listopadu navštívilo téměř 6 200 návštěvníků Burzy škol v 8 městech pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou. I letos byla nabídka oborů velmi pestrá, a to včetně doprovodného programu vystavujících škol a firem. Důležitost osobního setkání na burzách kvitují nejen zájemci o studium, ale i vystavující školy, které mohou lépe představit nabízené obory.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Konzultace zástupců středních škol a učilišť na Burze škol v Táboře Foto: Jhk

„Burzy středních škol a odborných učilišť již patří mezi naše tradiční podzimní akce, kde máme za cíl propojit rodiče a děti se zástupci středních škol. Tak, aby žáci měli možnost porovnat nabídku oborů v regionu a zároveň si vybrat další stupeň vzdělávání, který je bude bavit a ideálně pak v něm zůstanou i pracovat,“ zmiňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která na jihu Čech burzy každoročně pořádá a která se svými aktivitami snaží dlouhodobě podporovat i zájem veřejnosti o studium řemesel či techniky.

Právě řemeslné obory návštěvníkům představil i Josef Benda ze Středního odborného učiliště Lišov, který potvrzuje, že řemeslníků na trhu práce je stále málo. „Snažíme se šířit myšlenku, aby se děti studia řemesel nebáli, měli odvahu a zkusili to, protože na trhu práce do budoucna stoprocentně řemesla chybí,“ říká Josef Benda a věří, že po nižším zájmu v předchozích letech se také opět zvýší počet přihlášek ke studiu kuchařiny a gastronomických oborů. Jeho kolegyně dodává, že výrazně poptávaným studijním  programem, jehož ročníky se na jejich škole nyní velmi dobře naplňují, je obor Pečovatelské služby – tříletý obor zakončený závěrečnou zkouškou, po kterém absolventi mohou pracovat například v domech seniorů v sociálních službách.

 

Jiří Doležal, zástupce pro odborný výcvik ze Středního odborného učiliště zemědělského a služeb Dačice, které se každoročně účastní burzy v Jindřichově Hradci, pak zdůrazňuje důležitost setkání s návštěvníky, kterým může lépe představit nabídku studia na jejich škole: „Navázání osobního kontaktu je velmi důležité, a to jak s žáky, tak i rodiči. Přestože je tu opravdu spoustu vystavovatelů, zastaví se u nás nemalý počet vážných zájemců o konkrétní obor. To je takové první setkání, kde jim můžeme obory a jejich benefity důkladněji představit.“

Udělat si přehled o nabídce škol v regionech přišla i Jana Kouba Ababio se svým synem, kteří dorazili dokonce hned na dvě burzy, a to v Písku a Strakonicích: „Je to velmi přínosná akce, protože si tady jako návštěvníci můžeme vybrat obor a školu podle svého výběru. Je to tu velmi různorodé a výběr škol je pestrý,“ říká a zároveň dodává: „My už jsme sem ale přišli s jasným záměrem, protože syn by chtěl jít na obchodní akademii. Vybíráme tak školu podle lokality, protože jsme ze Strakonic a syn zároveň hraje basketbal za Písek, takže by to měl propojené,“ vysvětluje maminka důvod návštěvy.

Zástupci středních škol a odborných učilišť, které často na stánku doprovází jejich studenti, se navíc snaží představit nejen nabídku studia, ale i konkrétní aktivity a činnosti z výuky. Návštěvníci si tak mohli například vyzkoušet těžbu dřeva v lese pomocí ovládání harvestorového trenažeru, od gastronomických škol ochutnali podávané koktejly a zákusky, žáci zdravotních škol zájemcům změřili tlak a u kadeřníků si mohli nechat vytvořit zajímavý účes.

Na přehlídku středních škol a odborných učilišť pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou letos zavítalo téměř 6 200 účastníků z celého kraje, a to v 8 městech. Velký zájem byl i ze strany základních škol, kterých na akce dorazilo celkem 104. V Prachaticích například využily i možnosti svozových autobusů z důvodu snazší dostupnosti z okolních obcí. Jihočeských burz se každý rok účastní také vystavovatelé ze zahraničí, například Tourismusschulen z rakouského města Bad Leonfelden, nebo jihočeské firmy, u nichž mohou středoškoláci získat praxi či brigádu již při studiu.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...