Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny18. 10. 2023 07:08

Interaktivní řemeslné workshopy pro rodiče s dětmi

Od podzimu je spouští Jihočeská hospodářská komora

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Děti i rodiče si na sobotním workshopu vyzkoušely i jízdu na elektrickém zemědělském stroji Foto: Jhk

 

Jihočeská hospodářská komora spouští na podzim interaktivní workshopy pro rodiče s dětmi, které mají za cíl popularizovat řemesla a ukázat dětem, že tato povolání mohou být zajímavá a perspektivní. Workshopy budou probíhat v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který Jhk realizuje ve spolupráci s Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko-Horní Falc. První workshop zaměřený na obor farmáře proběhl v sobotu 14. října na statku v Bohuslavicích.

„Věříme, že interaktivní zážitkové workshopy pomohou zvýšit zájem o řemesla a zprostředkovat dětem a rodičům informace o různých řemeslných profesích. Děti si na workshopech mohou vyzkoušet různé ruční práce, techniky, seznámit se s nářadím i materiálem, a získat tak zkušenosti s jednotlivými řemesly,“ říká Miroslav Dvořák, generální ředitel MOTOR JIKOV Group a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která dlouhodobě upozorňuje na nedostatek řemeslníků na trhu práce.

O plánovaných workshopech Hrdinové řemesla

Právě workshopy Jhk, které jsou určené rodičům s dětmi ve věku od 6 do 15 let, by mohly být jednou z motivací, jak řemesla u veřejnosti více zviditelnit. Workshopy budou probíhat zpravidla v dopoledních hodinách o víkendu a budou trvat přibližně 3 až 4 hodiny. Na workshopech se děti naučí pracovat se dřevem, plechem, keramikou nebo například s textiliemi. Workshopy budou probíhat v průběhu podzimních a jarních měsíců, a to až do března roku 2026. Účast na workshopech je bezplatná a jihočeským rodinám s malými dětmi tak komora rozšiřuje nabídku na společné a smysluplné trávení volného času se svými dětmi.

Informace o workshopech a možnostech přihlášení naleznou zájemci na webových stránkách Jihočeské hospodářské komory v sekci události. Nejbližší akce proběhnou 25. listopadu v Českých Budějovicích se zaměřením na obor čalouníka a 2. prosince ve Strakonicích s cílem představit obor elektrikáře.

Přestože se řemeslo stává stále více lukrativním zaměstnáním, je zájem o studium řemeslných oborů velmi nízký a tím se problém nedostatku odborníků prohlubuje. Jhk proto v dubnu spolu s partnery z Řemeslné komory pro Dolní Bavorsko-Horní Falc spustila projekt Hrdinové řemesla, díky kterému chce zájem o řemesla zejména u mladé generace zvýšit. „Výstavy, soutěže či zážitkové workshopy jsou skvělým způsobem, jak přiblížit řemesla dětem i rodičům a ukázat jim, jak zajímavá a atraktivní profese to může být. Jsem rád, že se nám podařilo tyto aktivity spustit a věřím, že přispějí ke zvýšení zájmu o řemesla a zatraktivnění volného času rodičů a dětí v regionu,“ dodává Miroslav Dvořák.

Řemeslné workshopy, které komora na podzim spouští, budou probíhat v dílnách středních odborných učilišť v celém Jihočeském kraji. Děti si budou moci vyzkoušet práci v různých řemeslných oborech, jako je truhlářství, klempířství, obkladačství, malířství, šití a další. „Workshopy jsou koncipovány tak, aby byly pro děti zábavné a poutavé. Děti budou mít možnost si vyrobit vlastní výrobky, které si odnesou domů,“ říká Šárka Kučerová, vedoucí oddělení zahraničí Jhk a vedoucí projektu.

O projektu

Projekt Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech si klade za cíl zvyšovat odborné kompetence a zájem mladých lidí o studium řemeslných oborů a poukazovat na jejich perspektivu a význam pro celý příhraniční region. Tento projekt vychází z úspěšné realizace předchozích aktivit projektů „Podpora řemesel“ a „Buď mistr“, které Jhk realizovala s Jihočeským krajem a Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko-Horní Falc.

Aktivity projektu „Hrdinové řemesla“ jsou v plném proudu již od jara tohoto roku na české i německé straně. V červnu proběhla interaktivní výstava „Řemeslo má zlaté dno“ v Českých Budějovicích, která se setkala s velkým zájmem návštěvníků. V září se pak například uskutečnil řemeslný den v Landshutu, kde více než 1 000 lidí mělo příležitost vyzkoušet si různá řemesla od truhlářů po kominíky. Mezi plánované aktivity patří řemeslné výstavy, workshopy, soutěže, exkurze pro učitele a studijní výlety jak pro žáky, tak pro rodiče, a to až do roku 2026.

Projektem Jihočeská hospodářská komora reaguje na nedostatek odborníků v řemeslných oborech jak v Jihočeském kraji, tak v Dolním Bavorsku a Horním Falci. Aktivity projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech jsou realizovány díky financování z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

První zážitkový workshop Farmářem na jeden den se uskutečnil v sobotu 14. října 2023 ve spolupráci se Středním odborným učilištěm zemědělským a služeb Dačice (SOU ZŠ) a Hospodářským dvorem Bohuslavice, kde se akce konala. Během sobotního dopoledne se děti nejen seznámily s oborem farmáře, ale také si vyzkoušely práci zemědělce – například cvičné ruční dojení, péči o hospodářská zvířata či práci se zemědělskými surovinami.

Foto: Jhk Pestré aktivity zahrnovaly i práci se zemědělskými surovinami nebo cvičné ruční dojení Foto: Jhk

Jiří Doležal, zástupce ředitele pro odborný výcvik SOU ZŠ Dačice, na workshopu nastínil, jak se škola dlouhodobě snaží řemeslné obory mezi veřejností zviditelnit: „Na dnešní akci jsme kromě farmáře lehce představili i obor cukráře a kuchaře/číšníka, na farmě totiž najdeme profesí vícero. Na Dnech otevřených dveří představujeme zemědělskou techniku, ze zemědělských firem k nám obor přijíždí představovat naši absolventi.“ Jiří Doležal také dodává, že škola zemědělství aktivně propaguje i na základních školách: „Ty navštěvujeme i díky akcím realizovaným s Jihočeskou hospodářskou komorou, kterých proběhlo v minulých letech několik. Tím, že velká část odborného výcviku probíhá na reálných pracovištích našich smluvních podniků, najdou mnohdy žáci budoucí uplatnění i zde. Protože žáky – farmáře sbíráme z velkého regionu, respektive z několika krajů, snažíme se spolupracovat s podniky z místa bydliště daného žáka. Část individuální praxe tak mohou vykonávat právě u nich, což se setkává s kladnou odezvou a často z toho vzniká dobrá a mnohdy i dlouhodobá spolupráce.“

Sobotní workshop navštívil se svými dětmi a manželkou i starosta města Dačice Miloš Novák: „Pro děti byl připravený program, do kterého se mohly aktivně zapojit. Celé dopoledne v Bohuslavicích jsme si s rodinou užili,“ říká starosta a také zmiňuje důležitost podpory výučních oborů: „Na slavnostním předávání výučních listů jsem letos předával vysvědčení i oboru zedník. V tomto oboru jsem předal pouze jeden výuční list. Myslím, že tato zkušenost popisuje vše. Je to výsledek celkového nastavení společnosti, kdy se na občany s výučákem dívalo skrz prsty. Nyní už si všichni uvědomujeme, jaká to byla chyba a že rčení Řemeslo má zlaté dno není jen prázdná fráze. Je důležité ve společnosti tuto myšlenku zlomit, protože jak děti, tak jejich rodiče musí pochopit, že řemeslníci jsou potřeba a dokáží si vydělat slušné peníze,“ uzavírá Miloš Novák.

 

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...