Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny14. 6. 2023 06:32

Jihočeské Dobrodružství s technikou láká na vědu i technologie

Novinkou bude výstava Řemeslo má zlaté dno

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Dobrodružství s technikou láká každoročně mnoho zájemců Foto: Jhk

Pavilony T1 a T2 českobudějovického výstaviště 15. června opět ožijí interaktivní akcí Dobrodružství s technikou, kterou letos Jihočeská hospodářská komora zpestřila novinkou v podobě výstavy Řemeslo má zlaté dno a festivalu RoadFest. Malí i velcí návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet tradiční řemesla, odnést si vlastnoručně vyrobené hračky, nebo soutěžit v zábavných aktivitách. Doménou celého dne budou moderní technologie, stavební stroje, ale i vědecké pokusy či elektromobilita. Vstup po celý den je pro rodiče i děti zdarma.

„Dobrodružství s technikou je interaktivní výstava pro malé i velké, děti i rodiče, školy i širokou veřejnost.  Je to ideální příležitost jak si v jeden den, na jednom místě vyzkoušet moderní technologie, roboty, virtuální realitu, vědecké pokusy, ale třeba i logické hry a soutěže. Cílem myšlenky, která stála před více než sedmi lety za zrodem Dobrodružství s technikou, je ukázat perspektivnost technických oborů a možnosti uplatnění po studiu odborných a technických škol,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů a dalšími partnery pořádá již 7. ročník této interaktivní akce.

Dobrodružství s technikou podpořili

Mediální partneři akce:

  • Hit Rádio Faktor
  • Jihočeská televize

Partneři akce:

  • Česká spořitelna, a.s.
  • Výstaviště České Budějovice a.s.
  • HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
  • Engel strojírenská spol. s r.o.
  • Jihostroj a.s.
  • MEDISIZE CZ, s.r.o.
  • MOTOR JIKOV Group a.s.
  • Microsoft
  • Sdružení pro výstavbu silnic

Letošní novinkou bude přeshraniční výstava Řemeslo má zlaté dno v pavilonu T2, kterou Jhk pořádá s Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko a Horní Falc za podpory Evropské unie. „Společně s německými vystavovateli návštěvníkům představíme tradiční řemesla, jako je truhlář, čalouník, tesař, keramik, kamnář nebo klempíř. Zájemci si budou moci vše vyzkoušet a domů si odnést drobné dárky v podobě vyrobených dřevěných hraček. A nejen to. Aktivity budou opravdu pestré,“ přibližuje program řemeslné výstavy Luděk Keist. Na výstavě nebude chybět ani několik stánků Jihočeské hospodářské komory, které najdou zájemci v obou pavilonech. V rámci nich Jhk nabídne například ukázku robotických hraček, kvízy tradičních řemesel, ale i šicí dílnu stánku Sdružení textil Jihočeské hospodářské komory.

Celodenní akci ve venkovních prostorech zpestří festival RoadFest, na kterém si zájemci vyzkouší, jak funguje trenažér rypadla, prohlédnou si silniční stroje nebo zhlédnout ukázky první pomoci a rychlého zásahového automobilu od hasičského záchranného sboru. „Před pavilony T1 a T2 si vyzkoušíte i jízdu elektromobilem či na elektro koloběžkách, čeká vás ale i překážková dráha nebo simulátory nárazu a ukázky bezpečnosti na silnici,“ dodává Luděk Keist a zdůrazňuje, že doménou celé akce budou především moderní technologie. Největším lákadlem jsou bezesporu hry s virtuální realitou, programování robotů, 3D tisk, nebo laser game a úniková hra v kyber prostředí. Menší návštěvníci si zase přijdou na své u vodní dráhy, modelů stavebních strojů, stavebnic a zábavných her.

Dobrodružství s technikou a výstava Řemeslo má zlaté dno se uskuteční 15. června od 9:00 do 18:00 hodin v pavilonech T1 a T2 na českobudějovickém výstavišti. Vstup na akci pro děti, rodiče, ale třeba i školy a školky je po celý den zdarma.

Generálním partnerem akce je společnost Robert Bosch, spol. s r.o. Nad akcí převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a Rada města České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice. Výstava Řemeslo má zlaté dno se koná v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který je podpořen z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...