Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny17. 3. 2023 09:07

Firmám chybějí vysokoškoláci, HK pomáhá

Mizerné platy, neatraktivní pozice, nudná práce. Tak si někteří absolventi vysokých škol představují současné pracovní nabídky v Karlovarském kraji. Situace se ale na trhu během posledních let podstatně změnila k lepšímu. Firmy nabízejí absolventům vysokých škol  nejen lákavé finanční ohodnocení, ale i zajímavé benefity a kariérní růst. Výhodou Karlovarského kraje jsou také nižší životní náklady a často i klidnější životní styl.

Valerie Saara autor

Foto: KHK KK Absolventy oslovují Veletrhy práce Foto: KHK KK

Pohled vysokoškoláků na pracovní trh v regionu se snaží změnit Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK). Proto i letos její zástupci vyrazili na veletrh pracovních příležitostí v Plzni, který zde pravidelně pořádá Západočeská univerzita v Plzni. „Veletrhu jsme se zúčastnili společně se zástupci čtyř významných zaměstnavatelů v regionu. Pro studenty jsme měli připraveny také nabídky práce od dalších 13 firem,“ řekla Barbora Volfová, zástupkyně ředitelky KHK KK. „Rozdali jsme přes pět desítek vizitek a studentům jsme představovali nejen aktuálně nabízené pracovní pozice, ale také jsme s nimi diskutovali o výhodách našeho regionu. Potěšilo nás, že řada z nich vidí v Karlovarském kraji potenciál a chtějí se sem vrátit, příp. přestěhovat se sem z jiného kraje. Nemalé části studentů ale v kraji chybí větší kulturní vyžití. A třeba absolventy IT oborů láká spíš Praha nebo Brno,“ popsala, co vyplývalo z rozhovorů se studenty.

Už podruhé se vydali na veletrh do Plzně s hospodářskou komorou zástupci ostrovského Amphenol Tuchel Industrial. „Je to skvělá příležitost navnímat, jestli jsou absolventi ochotni vrátit se zpět do regionu a zda se nějak změnily jejich priority a vnímání benefitů,“ uvedla Michaela Sochorová, vedoucí personálního a mzdového oddělení Amphenol Tuchel Industrial. Také ona potvrzuje slova Barbory Volfové. „Jako personalista vnímám, že se absolventi do regionu vracejí ale až v pozdějším čase, když mají rodiny, chtějí klidnější prostředí atd. Myslím si, že důvodem, proč zůstávají v místě, kde vystudovali vysokou školu, je i nedostačující kulturní vyžití. Pracovních nabídek v rámci našeho regionu je poměrně hodně. Konkurují nám ale také firmy v plzeňském regionu, které studentům již během studia nabízejí lukrativní posty na částečný úvazek,“ a doplnila, že aktuálně jsou v Amphenol Tuchel Industrial nejžádanější pozice technologů a inženýrů kvality.

Zástupci Sokolovské uhelné a skupiny SUAS GROUP jeli na veletrh s nabídkami pracovních pozic z oblasti elektro a projektových manažerů. „Obě tyto pozice jsou velmi aktuální v souvislosti s rozvojovými aktivitami skupiny,“ podotkla Pavlína Havlanová, personální ředitelka SUAS GROUP. A proč se rozhodli připojit k aktivitě hospodářské komory? „Určitě má smysl oslovit studenty s nabídkou zajímavého pracovního uplatnění v projektech, které nově se transformující SUAS GROUP a skupina Sokolovská uhelná nabízí. Je nutné získat větší povědomí o motivech, které absolventy zpět do kraje táhnou, a na ty je třeba se více zaměřit. Hlavním důvodem návratu zpět do regionu je perspektivní pracovní nabídka a bydlení. Skupina SUAS GROUP připravuje a realizuje moderní projekty např. solární parky či zprovozněné bateriové uložiště,“ sdělila. „Na veletrhu jsme byli společně s hospodářskou komorou a dalšími zaměstnavateli regionu, přímo ve stánku jsme oslovili více než 40 zajímavých kandidátů oboru elektro, strojní, IT a projektového managementu, a to nejen z Karlovarského kraje. Překvapil nás i velký zájem studentů z kraje Ústeckého. Někteří ze studentů nižších ročníků se zajímali o možnost praxí a případné další spolupráce, budoucí absolventi už si mapují pracovní příležitosti. Mnohé z nich jsme bezesporu překvapili nabídkou startovacího bytu. Z absolventů pak převažovali studenti oboru elektro a IT,“ dodala Pavlína Havlanová.

KHK KK připlavuje také další projekty, které mají podpořit návrat absolventů vysokých škol do regionu. Jedním z nich jsou například besedy na středních školách s úspěšnými manažery. „Právě tito úspěšní lidé mohou studenty motivovat k tomu, aby budoucí vysokoškoláci od začátku počítali s návratem do Karlovarského kraje,“ vysvětlila Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK. „Návrat mladých lidí do regionu je ale komplexní záležitostí. Podstatnou roli by ale jistě sehrál rozvoj vysokého školství v kraji,“ dodala.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...

Pohled z praxe
Prestižní ocenění pro Lázně Luhačovice

Ocenění převzal generální ředitel Ing. Jiří Dědek: „Ocenění...

„Příkladem je naše dlouhodobá péče o přírodní minerální...