Pátek 3. května 2024
ikona hodiny30. 7. 2023 06:02

Odložené platby v největších eshopech jsou standardem

Twisto už nabízí přes třicet ze sta největších českých e-shopů

Odložená platba po vyzkoušení se poprvé v Česku objevila v roce 2013 s příchodem tuzemského fintechu Twisto. Přestože novou platební metodu čekala trnitější cesta než například v Německu, po deseti letech začíná pronikat do mainstreamového užívání. V nedávném žebříčku sta největších českých e-shopů, který zveřejnil portál CzechCrunch, nabízí odložené platby od Twista už přes třicet z nich a podle Jana Hanzlíka z Twista brzy přibudou další. V Česku je Twisto dostupné skrze přímou integraci nebo platební brány až 14 tisícům e-shopů. Rostoucí oblíbenosti BNPL v Česku nasvědčuje také fakt, že se Twisto poprvé přiblížilo ziskovosti, kterou očekává během následujících měsíců.

Kateřina Čejková autor

Foto: Shutterstock.com Největší eshopy mají odložené platby jako standard Foto: Shutterstock.com

„Lidí využívajících odložené platby po vyzkoušení stabilně každoročně přibývá. Loni jsme zprostředkovali už přes 9 milionů transakcí a tento rok dosavadní čísla vypadají ještě lépe. Důvodů je několik, zejména rostoucí povědomí o odložených platbách, zapojení stále větších e-shopů a tržišť i současná ekonomická situace, která motivuje lidi přemýšlet více nad tím, jak využívají své finance. S odloženými platbami si mohou lépe rozmyslet, zda objednané zboží skutečně potřebují, případně jim pomůžou nákup lépe zvládnout s ohledem na měsíční rozpočet,“ vysvětluje Jan Hanzlík, country manager Twista pro Česko.

Rostoucí popularitu těchto platebních metod v mainstreamových obchodech ukázal nedávno žebříček největších tuzemských e-shopů, který sestavil online magazín CzechCrunch. Mezi stovkou e-shopů s nejlepšími ekonomickými výsledky se umístilo přes 30 e-shopů, které platební metodu od Twista aktivně nabízejí, mezi nimi například Rohlík, Datart, BENU, AboutYou, Bauhaus, Knihy Dobrovský, Luxor, nově parfumerie Elnino.cz nebo prodejce koupelen a kuchyní Siko. E-shopům podle Twista přinášejí vyšší hodnoty objednávek, nové zákazníky a vyšší loajalitu.

Ačkoli se odloženým platbám dlouhodobě daří zejména v módě, využití nacházejí v mnoha dalších segmentech. V pětici nejpopulárnějších se vedle módy umisťují potraviny, domácnost a design, elektronika či drogerie. V minulém roce začali zákazníci s odloženou platbou výrazně častěji platit také při nákupu parfémů, autodílů nebo služeb. Průměrná hodnota nákupu s odloženou platbou meziročně vzrostla o stokorunu na 1 250 korun.

BNPL není pro každého, radí Twisto

Odložená platba po vyzkoušení umožňuje zákazníkům odložit si během pár kliknutí platbu za nákup až o 30 dní bez jakéhokoli poplatku. Zboží z e-shopu jim přijde, vyzkouší si ho a rozhodnou se, zda si ho nechají a zaplatí. Kromě odložené platby se v oblasti BNPL služeb nedávno objevila také novinka – nákup na třetiny, která nakupujícím umožňuje rozložit si platbu do tří splátek, opět zcela zdarma bez navýšení, poplatků nebo registrací.

„Jsme si dobře vědomi toho, že někteří lidé mohou tuto platební metodu zneužívat k nákupům, které nemohou zaplatit. V Twistu se snažíme těmto problémům předcházet, například edukací o našich službách skrze sociální sítě, pravidelnou transparentní komunikací nebo podrobným vyhodnocováním rizikovosti uživatele,“ vysvětluje Hanzlík.

K tomuto účelu Twisto využívá svůj nástroj Nikita, který sleduje přes 300 různých indikátorů, od historie nákupů až po stáří zařízení, ze kterého nákup proběhl. Fintech díky evropské směrnici PSD2 o platebních službách může navíc využívat informace poskytnuté jejich bankami. Schválené platby pak doprovází řádnou a včasnou komunikací a snahou řešit prodlení na individuální bázi. „Dlouhodobě se počet neplatičů pohybuje pod standardem běžných bankovních úvěrů,“ doplňuje Michal Kročil, chief risk officer v Twistu.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...