Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny9. 9. 2023 06:53

Vysokorychlostní katamarán v Pacifiku s českou stopou

Vody Francouzské Polynésie od června brázdí 66metrový luxusní katamarán, na němž se podílela česká společnost Passengera. Vysokorychlostní Austal Hull 425 je šestým plavidlem, které výrobce Austal vyrobil pro dopravce The Degage Group. Během května plavidlo absolvovalo finální testy a začátkem června bylo dodáno klientovi. Česká Passengera na palubě plavidla zajišťuje digitální služby pro cestující. Těm umožní připojení k internetu skrze palubní Wi-Fi síť v pobřežních oblastech a hlavně jim nabídne infotainment portál, kde cestující během celé plavby najdou filmy, hudbu, hry a informace o plavbě v reálném čase.

Gabriel Friedel autor

Foto: Passengera Pacifický katamarán s českou stopou Foto: Passengera

Cena nového katamaránu Austal, který vyplul pod označením Apetahi Express, přesáhla 20 milionů eur (475 milionů korun). Luxusní plavidlo je vybavené čtyřmi dieselovými motory a čtyřmi vodními tryskami, má celkovou délku 66,4 metru, šířku 15,2 metru a ponor 1,8 metru. Na palubu se vejde 16 tun nákladu a 574 cestujících, přičemž dodatečných 80 míst je k dispozici na venkovní palubě. Posádka může obývat sedm dvoumístných kajut a dvě jednolůžkové kajuty. Dopravní společnost Degage Group plánuje katamarán schopný dosáhnout rychlosti 35,8 uzlu (71 km/h) nasadit na lince Apetahi Express mezi ostrovy Tahiti a Bora Bora dlouhé 277 kilometrů.

„Specializujeme se na digitální služby pro cestující v hromadné dopravě, kam kromě vlaků a autobusů spadají i různé typy lodní dopravy. Spolupráce na spuštění katamaránu Austal Hull 425 byla pro náš tým zajímavou výzvou. Po zkušenostech z náročného horského prostředí alpských železničních tratí nebo z pouštních měst na Blízkém východě jsme si i zde znovu potvrdili, že naše řešení je dostatečně univerzální. Brzy tak budeme z Prahy nabízet kvalitní digitální zážitky cestujícím při zaoceánských plavbách mezi ostrovy Tahiti a Bora Bora. Jsme Austalu vděčni za důvěru a věřím, že tato spolupráce nebyla poslední,“ uvádí k nedávno dokončenému projektu Jan Kolář, CEO Passengery.

Zábava u pobřeží i mimo signál

Česká společnost australskému výrobci lodí Austal dodala digitální řešení využívající její hardwarové zařízení, gateway Passengera G7, které je postaveno na platformě společnosti Intel. Toto zařízení se na palubě katamaránu stará o internetovou konektivitu tam, kde je signál mobilních operátorů, a po celou dobu plavby i o provoz infotainment portálu dostupného skrze palubní Wi-Fi síť. Cestující tak mohou sledovat filmy, poslouchat hudbu, hrát hry a procházet informace o plavbě, i když je loď zrovna mimo pokrytí signálu. Infotainment je integrován s palubním public announcement systémem (PA), takže v případě jakéhokoliv hlášení jsou cestující upozorněni přímo v aplikaci. Pro dopravce Passengera dodala i Management and Monitoring Suite (MMS), což je modul umožňující pokročilou správu a monitoring využívání digitálních služeb na palubě, včetně lokálního CMS pro správu obsahu posádkou.

„Nejnovější model katamaránu je působivý, jde o vysokorychlostní plavidlo pro přepravu mezi ostrovy s několika vnitřními a venkovními palubami pro cestující a velkým nákladním prostorem. Na výrobě plavidla pro našeho loajálního zákazníka The Degage Group, který od nás zakoupil v minulých letech pět dalších trajektů, jsme tvrdě pracovali. Mám obrovskou radost, že cestujícím ve Francouzské Polynésii katamarán nabídne nadstandardní komfort, a velmi rádi jsme se na tomto projektu podíleli,“ říká Paddy Gregg, CEO Austal Limited.

Lodě, vlaky, autobusy a lanovky

Spolupráce s Austalem na prostředku lodní dopravy je pro českou Passengeru dalším rozšířením projektů běžnější vlakové a autobusové hromadné dopravy, kde se o digitální zážitek stará cestujícím po celém světě. Na její služby ale narazíte v pendolinech, railjetech a dalších vozech Českých drah, v evropských Flixbusech, v ikonických vlacích Bernina, Glacier a GoldenPass Express ve Švýcarských Alpách, ve vlaku na Machu Picchu a brzy také v turistických vlakových linkách Great Journeys křižujících přírodní krásy Nového Zélandu. Kromě toho společnost pracuje na digitalizaci hromadné dopravy ve futuristickém srdci Blízkého východu, v saúdskoarabském Rijádu.

Články autora Gabriel Friedel

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...