Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny27. 10. 2023 07:53

Kypr spojil české a slovenské startupy s Blízkým východem

Desítky sjednaných nebo uzavřených investičních dohod mezi osmi tisíci registrovanými účastníky a nové strategické kontakty jsou výsledkem intenzivního dvoudenního networkingu na největším technologickém festivalu Reflect, který se v září konal na Kypru. Reflect tak již pošesté svedl dohromady startupy a investory z rozvíjejících se evropských trhů a Blízkého východu spolu s klíčovými lidmi česko-slovenského startupového ekosystému. Novinkou letošního ročníku byla také soutěž pro zakladatele z celého regionu, které se zúčastnilo 300 mladých startupistů. Vítězem se stal startup Soula, který přímo na festivalu získal okamžitou investici pro svůj růst.

Gabriel Friedel autor

Foto: Shutterstock.com Kypr posunul české startupy k byznysu na Blízkém Východě Foto: Shutterstock.com

„Máme informace, že díky letošnímu apetitu investorů padlo na festivalu Reflect několik dohod. Limassol je přitom ideálním místem pro podporu ekosystému. Přímořské prostředí, nabitý program a strategická vzdálenost necelých tří hodin letu prakticky z jakéhokoli hlavního města rozvíjející se Evropy přilákaly na letošní ročník obrovské množství návštěvníků. Mezi nimi tradičně mnoho řečníků a startupů z českého a slovenského inovačního prostředí,“ říká Dušan Duffek, spolumajitel akce a zakládající partner středoevropského VC fondu Zero one Hundred.

Festival Reflect

Největší startupový a technologický festival na Kypru. Sdružuje různorodou komunitu technologických nadšenců, sponzorů, startupů, zástupců neziskových organizací a korporací, politiků a investorů přímo v srdci Lemesu. Součástí festivalu jsou prezentace mezinárodních řečníků, panelové diskuse, workshopy, expo, soutěž startupů a spousta networkingu. Posláním festivalu Reflect je propojit Evropu a region MENA a přinést významnou přidanou hodnotu podnikatelům a startupům, inovacím a spolupráci v technologickém sektoru. Šestý ročník akce se uskutečnil 20. a 21. září 2023 v Limassolu.

Networking zakladatelů a investorů z 35 zemí

Reflect přinesl program na několika pódiích, ale také salonky pro VIP investory. Organizátoři festivalu sestavili program s ohledem na různé preference účastníků. Zatímco někteří dávali přednost inspirativnímu obsahu a přednáškám, jiní festival navštívili s úmyslem popovídat si s lidmi, se kterými se v běžné pracovní rutině nesetkají. Letos to byly osobnosti místního ekosystému jako Simona Kijonková, CEO Packety, Lubo Smid, CEO STRV, Peter Ďuriš, CEO Kickresume, nebo Marek Rosa, CEO GoodAI & Keen Software House, a mnoho dalších. Nechyběli ani zástupci mezinárodních investičních fondů, jako jsou Vibe Capital, Earl Grey Capital, Startup Wise Guys, Zero one Hundred a andělští investoři z celé Evropy a Blízkého východu. Festivalu se zúčastnili také kyperští političtí představitelé.

„Na Reflectu se vždy do jisté míry zastaví čas. Venku je krásně, lidé se přepnou do téměř prázdninového režimu, ale mají kolem sebe tolik podnětů, že chtějí podnikat nebo se vzdělávat. A to je náš záměr už více než šest let,“ dodává Stylianos Lambrou, spoluzakladatel festivalu.

Soutěž ReflectX a okamžitou investici vyhrál AI nástroj pro rodiče

Letošní novinkou, která festival završila, byla startupová soutěž ReflectX, jejímž cílem bylo posvítit si na nejslibnější mladé startupy z regionu a poskytnout vítězi okamžitou investorskou vstupenku pro jeho růst. Z 300 přihlášených startupů vybrala odborná porota kyperský startup Soula. Založila jej Natallia Miranchuk, původem z Běloruska, žijící na Kypru, která se již 15 let věnuje projektům v oblasti mateřství a rodičovství. Soula je aplikace vycházející z anglického názvu duše a jejím cílem je poskytnout rodičům personalizovaný vzdělávací nástroj o porodu a rodičovství, podpořený technologií umělé inteligence.

„Jsme nadšeni z toho, jak celý festival proběhl, a máme perfektní zpětnou vazbu. První ročník ReflectX zaznamenal obrovský zájem, a právě proto jej plánujeme v budoucnu výrazně rozšířit a vytvořit celoroční startupový program, který bude na Kypr pravidelně přivážet startupy v rané fázi,“ uzavírá Duffek.

Články autora Gabriel Friedel

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...