Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny15. 3. 2024 07:08

VMware zdražuje v průměru o 300 %

Pro poskytovatele cloudových služeb mohou být změny likvidační

Přední dodavatel řešení pro virtualizaci serverů VMware stanovil nové ceny v rámci přechodu na model předplatného. Znamená to průměrné zdražení až o 300 % pro firmy, které VMware využívají.

Gabriel Friedel autor

Foto: Shutterstock.com Zdražení VMware otřásá trhem, pro některé může být likvidační Foto: Shutterstock.com

Podle Václava Svátka, generálního ředitele společnosti ČMIS, se tak potvrdily spekulace z posledních měsíců, podle kterých Broadcom, nový vlastník VMware, usiluje o změnu cenové politiky a snaží se zvýšit marže na poskytování licencí. Z nabídky navíc úplně mizí bezplatná verze služby. Na změnu ale podle něj doplatí také poskytovatelé cloudových služeb, u kterých není vůbec jisté, zda získají pro řešení další kontrakt, nebo jak bude fungovat licenční model. Nejistota tak dopadá také například na telekomunikační firmy, které doposud podobně jako ostatní ještě neobdržely nové kontrakty s konkrétními podmínkami. Ty ale mají platit už od 1. května.

„Potvrdilo se, že VMware přechází zcela na model předplatného a mění licenční podmínky pro koncové zákazníky. Že se po převzetí firmy ze strany Broadcomu změní i cenová politika, jsme sice očekávali, ale změna je to opravdu výrazná. VMware nově neposkytuje perpetuální licence s plnohodnotnou podporou jako doposud, a když se podíváme na to, jak se firmám nová licenční a cenová politika prodraží, vidíme zvýšení cen v průměru o 300 %. Je tak jisté, že řada koncových zákazníků, zejména těch menších, se nyní bude dívat po jiných řešeních, zejména Hyper-V a KVM,“ vysvětluje dopady změny Václav Svátek, generální ředitel ČMIS.

Místo perpetuálních licencí tak VMware nově nabízí pouze předplatné na 1, 3 a 5 let. Dopad nových licenčních podmínek a cen na firmy se ale bude lišit v závislosti na konkrétní konfiguraci, kterou daná firma má. Změna cenové politiky nicméně znamená také to, že malé firmy a jednotlivci už nebudou mít přístup k bezplatné verzi VMware vSphere Hypervisor. Situace se mění rovněž pro poskytovatele cloudových sIužeb, kteří neznají ani nové licenční podmínky a ceny, ale nevědí ani to, zda vůbec dostanou nové kontrakty. Spekuluje se také, že licencování přejde z per RAM na per Core.

Vrací se důraz na optimalizaci hardwaru

Nově má být licencování VMware založeno na specifikacích hardwaru. To by donutilo firmy pečlivě plánovat nákupy hardwaru, aby zajistily, že za své softwarové licence dostanou tu nejlepší hodnotu. To zpravidla znamená další náklady navíc a menším firmám se nevyplatí.

„Výběr vhodného hardwaru na míru licenčním podmínkám je zase o dost důležitější a pro ty, kdo to nedělají denně, to může být docela výzva. Pro malé firmy jsou nové licenční a cenové podmínky nevýhodné a myslím si, že se řada z nich obrátí k jiným alternativám pro virtualizaci serverů jako Hyper-V a KVM,“ uzavírá Svátek.

Články autora Gabriel Friedel

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...