Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny3. 10. 2023 07:13

BPWI: Když ženy spojí síly

Vlivná ženská síť Business & Professional Women

Psal se rok 1930, když právnička Leny Madesin Phillips založila ve Švýcarsku mezinárodní federaci Business and Professional Women. Celosvětová organizace si kladla za cíl propojit a budovat vztah mezi ženami v oblasti obchodu, šířit osvětu o rovném přístupu žen a mužů ke vzdělání i financím. Ve své činnosti neustává dodnes, naopak; její hlas získal za více než 90 let existence na síle.

Dagmar Tichá autor

Foto: Shutterstock.com Když se ženy spojí Foto: Shutterstock.com

Business and Professional Women International (BPWI) je dnes jednou z nejvlivnějších mezinárodních sítí podnikatelek a profesionálek s federacemi ve více než 100 zemích na pěti kontinentech.

Jejími členkami jsou vlivné ženy ve vedoucích pozicích, velvyslankyně, ministryně, podnikatelky, majitelky společností, vedoucí pracovnice, ale třeba i mladé podnikatelky; zkrátka ženy, které chtějí dělat více než jen byznys. Profesionální sdružení žen má od roku 1947 poradní status OSN; v současné době je více než 20 členek BPWI zástupkyněmi v OSN, jejích orgánech či souvisejících organizací.

Jednou ze zakládajících členek byla v roce 1930 také česká politička a aktivistka Františka Plamínková, která se svojí osvětovou činností u nás zasadila mimo jiné o prosazení základních ženských práv a také o vzdělávání žen; i tyto kroky vedly k pozdějšímu ukotvení volebního práva žen v československé ústavě.

Česká organizace BPW

Na tuto českou stopu navázala v roce 2010 Lenka Šťastná, když založila českou odnož organizace Business & Professional Women (BPW) s vizí, že propojení žen a jejich vzájemná podpora dokáže mnohé.

„Jsme veřejně prospěšná organizace, která v duchu filozofie BPWI propojuje aktivní ženy s cílem podpořit ekonomickou nezávislost žen. Celoročně vedeme kampaň za #rovnéodměňování, upozorňujeme na ženské vzory, organizujeme dvoudenní konferenci Equal Pay Day a mentoringové programy, dlouhodobě podporujeme téma postavení a vliv žen ve společnosti. Napomáháme však také firmám ve vytváření pracovních podmínek pro maximální možné využití potenciálu žen v práci i společnosti,“ vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka Business & Professional Women CR.

I díky neutuchající činnosti BPW se u nás otevřeně hovoří o tématech spojených se znevýhodněním žen. Ať už co do pohlaví, věku, platového ohodnocení či pracovního zařazení. „Našimi projekty a veškerou naší činností pomáháme posílit práva žen, překonávat různá omezení a pečovat o vzdělávání a osobní rozvoj,“ říká Lenka Šťastná.

Bohužel data a výzkumy hovoří jasně. Ani ve 21. století nemají ženy takové příležitosti a ohodnocení jako muži.

Podle reportu Světového ekonomického fóra se naše země propadla v žebříčku rovných příležitosti o neuvěřitelných 25 míst na 101. pozici ze 146 zemí. „V Evropě jsme na předposledním místě za Maďarskem a jen těsně před Kyprem… A pouze 16 procent firem má u nás ve svém top managementu ženy,“ upozorňuje Lenka Šťastná, prezidentka české BPW.

Na stejnou výplatu o 60 dní déle

Dobře si Česká republika nestojí ani v oblasti férových příjmů. „Ženy v Česku musely v loňském roce pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Ženy u nás v průměru vydělávají o 16,4 procent méně než muži. Průměrný rozdíl v Evropské unii přitom činí 13 procent,“ shrnuje Lenka Šťastná.

Fakta ukazují, že o rovných příležitostech žen a mužů je třeba stále hovořit; a především že je třeba se stále v této oblasti vzdělávat.

Jedním z klíčových faktorů, který by moderní společnost mohl přesvědčit, že pustit ženy tak říkajíc k válu má své zásadní přínosy, je ESG (z anglického Environmental, Social, and Governance), který odkazuje na nové požadavky v oblasti společenské odpovědnosti, správy a řízení podniků a ekologické udržitelnosti. Je to de facto hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v oblasti sociálních a environmentálních faktorů. Čím dál častěji je tento ukazatel celosvětově využíván v rámci celkového hodnocení firem; například k němu při stanovení ratingu přihlížejí mj. banky. Patří do něj právě i rovné postavení žen a mužů.

Ženy jsou nevyužitým potenciálem ekonomické prosperity státu

Podle analýzy poradenské společnosti McKinsey & Company skrývá větší počet žen na vrcholných pozicích potenciál ekonomického růstu. „Do diskuze o rovnosti žen a mužů je třeba vnášet fakta, nikoli jenom emoce a osamocené výkřiky. Ze závěrů studie také vyplývá, že by se český hrubý domácí produkt mohl do roku 2030 navýšit o 500 miliard. Pokud by se ženy více zapojily do ekonomických aktivit a měly by větší zastoupení v produktivnějších odvětvích a na vedoucích postech,“ uzavírá Lenka Šťastná, prezidentka české organizace BPW.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Trendy

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...