Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny11. 10. 2023 08:03

Průzkum Grafton: Nejvyšší mzda ve výrobě je na Liberecku, nejnižší na Ostravsku

Tlak na růst mezd ve výrobě s koncem roku zesílí

I přes mírný pokles náborové aktivity na začátku letošního roku výroba nadále hlásí nedostatek pracovníků. Uchazeči o zaměstnání v tomto oboru zvyšují své požadavky na nástupní mzdu a jsou ochotni častěji měnit práci, zejména pokud změna přinese lepší finanční podmínky. Vedle výše mzdy a samotné náplně práce je pro ně důležitá i dojezdová vzdálenost do zaměstnání a to, jak je provoz organizován z hlediska směn. Mzdy v oboru meziročně vzrostly zhruba o 8 – 10 %. Vyplývá to z aktuálního Mzdového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Tlak na růst mezd ve výrobě s koncem roku zesílí. I na Ostravsku, kde jsou mzdy nejnižší Foto: Shutterstock.com

Začátkem roku 2023 byl ve výrobě patrný mírný pokles zakázek, což vedlo k pozastavení náboru určitých pozic. Trh byl a v mnoha případech stále zůstává pro mnoho firem nepředvídatelný, a proto se často uchylovaly k úsporným opatřením a nové nábory plánovaly až na 2. polovinu roku. Nyní poptávka po uchazečích opět roste. Firmy nejčastěji hledají technicky zaměřené uchazeče do výroby, pracovníky z oblasti elektra, CNC obráběče, svářeče, slévače, strojí zámečníky i seřizovače. Chybí jim i konstruktéři, projektanti a pracovníci pro zajištění kvality.

Tlak na růst mezd s koncem roku zesílí

„Mzdy v uplynulém roce navyšovala většina firem. Kvůli velkému nedostatku uchazečů se dá očekávat, že tlak na růst mezd koncem roku pravděpodobně ještě zesílí, a to zejména na výrobních pozicích, “ upozorňuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a Gi Group, s tím, že ve snaze získat potřebné pracovníky se dnes firmy také předhánějí v nabídkách benefitů i nástupních a relokačních bonusů. Ke změně zaměstnání ovšem pracovníky na dělnických pozicích motivují zejména finance. Ve Středočeském kraji či na Vysočině je přesvědčí mzda vyšší o 5 000 Kč, v Jihomoravském, Královéhradeckém či Libereckém o 3 000 Kč, v Jihočeském dokonce o 8 000 Kč.

Firmy potřebují více otevřít trh zahraničním pracovníkům

Plných 80 % výrobních firem dnes zaměstnává cizince, třetina z nich dokonce více než v loňském roce. Protože zahraniční nábor stále komplikují složité a zdlouhavé administrativní procesy a pozastavené programy ekonomické migrace, firmy by uvítaly větší otevření pracovního trhu v ČR. „Ani přes hlasitě artikulované potřeby vláda tuto problematiku neposouvá dostatečně rychle vpřed, čímž zvyšuje riziko ztráty konkurenceschopnosti českých firem. Nejen, že nejsou schopny nabrat potřebný počet adekvátně kvalifikovaných pracovníků, ale registrují i odliv stávajících zaměstnanců z Ukrajiny, kteří v ČR pracovali již dlouhá léta; odchází totiž často za lepšími podmínkami, které jsou uprchlíkům nabízeny na západě, například v Německu,“ vysvětluje Martin Malo.

O Mzdovém průzkumu

Průzkum byl realizován v průběhu 3. čtvrtletí roku 2023 ve 13 krajích České republiky. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým jsme zprostředkovali zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců.

Kraje nabízejí často lepší mzdy než hlavní město

V případě výrobních pozic neplatí pravidlo z jiných oborů, a sice že nejvíc si vydělají zaměstnanci v Praze, Středočeském kraji nebo v Brně. Například strojní konstruktér bez delší praxe (0–3 roky zkušeností) si podle průzkumu může nejvíce vydělat v Libereckém, Ústeckém nebo Jihočeském kraji. Horní hranice rozmezí se v těchto krajích nachází na 60 000 Kč, v Praze však tento strop činí 55 000 a v Brně dokonce pouze 50 000 Kč. Pro tuto pozici byl také v některých krajích typický až dvacetiprocentní meziroční růst mezd.

Nejnižší vs. nejvyšší mzda – rozdíl činí desetinásobek

Absolutně nejvyšší mzda v oboru výroby a inženýringu byla letos zaznamenána na pozici vedoucího závodu v Libereckém kraji a může činit až 250 000 Kč. Na stejné pozici v Praze lze dosáhnout na mzdu v rozmezí 120 – 200 000 Kč, v Brně na 120 – 190 000 Kč a ve Zlínském kraji na 120 -170 000 Kč. Naopak nejnižší mzdu pobírá výrobní dělník. V Jihomoravském kraji si vydělá 25 000 Kč, v Moravskoslezském kraji dokonce jen 24 000 Kč. „Mzdy se u této pozice mezi kraji liší ze všech 61 sledovaných pozic nejméně. Naproti tomu rozdíl mezi nejlépe a nejhůře placenou pozicí bez ohledu na kraj činí plný desetinásobek,“ konstatuje Martin Malo.

Na šestimístnou mzdu dosáhne ve výrobě šestina sledovaných pozic, a to jen v některých krajích.  Více než 100 000 Kč si může vydělat například vedoucí projektových manažerů, manažer technologií, manažer kvality či oblastní manažer, ale také manažer štíhlé výroby nebo inženýr automatizace s 3 a více lety zkušeností. Jako relativně nová pozice související s postupem automatizace a robotizace ve výrobě byla do průzkumu zařazena také pozice specialisty robotických pracovišť. Ten si Praze si může přijít až na 75 000 Kč, v Jihomoravském kraji, na Vysočině a Pardubickém a Královéhradeckém kraji pak na 70 000 Kč.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....